Har du höga förväntningar på dig själv?

Egna förväntningar har stor inverkan på möjligheten att nå sina mål, visar flera studier.

Coacha | Karriär | ARTIKEL | MARS 2016

Har du höga förväntningar på dig själv?

Har du höga förväntningar på dig själv?

Förväntningar har en stor inverkan på människans förmåga att prestera. Det gäller inte bara omgivningens förväntningar, som vi tidigare har skrivit om, utan också dina egna. Den som har en försiktigt optimistisk syn på sin egen potential har större möjligheter att uppnå sina mål. Det du förväntar dig tenderar att bli en självuppfyllande profetia – oavsett om det handlar om dina chanser att vinna en fotbollsmatch eller din förmåga att genomlida ett militärläger i 18 minusgrader.

Motivation.se har tidigare berättat att det finns ett nära samband mellan prestation och förväntningar. Om omgivningen förväntar sig att vi ska prestera på topp så är det sannolikt att vi gör avsevärt bättre ifrån oss än om omgivningen tror att vi ska misslyckas.

Förväntningarnas makt är alltså stor – men det gäller inte bara andras förväntningar, utan också dina egna. Som det kända citatet av Henry Ford lyder: ”Whether you think you can, or you think you can’t – you’re right.”

Egentligen är det ganska självklart – om du själv tror att du kommer att lyckas med någonting så anstränger du dig hårdare, och då ökar sannolikheten för att du faktiskt når ditt mål. Om du däremot förväntar dig att misslyckas så finns det en överhängande risk att du inte ids försöka över huvud taget. ”You miss 100% of the shots you don’t take”, som hockeyspelaren Wayne Gretzky brukar säga.

Slagkraftiga citat i all ära, men finns det några forskningsbevis på att höga självförväntningar ger bättre resultat?

Förväntningar styr resultatet

Tidningen Psychology Today berättar att det finns flera studier som visar att självförväntningar har en stor inverkan på individens prestationsförmåga. Inom den amerikanska armén gjorde man exempelvis en undersökning bland soldater som skulle ut på träningsläger i Massachusetts mitt i vintern – där temperaturen kan sjunka neråt -18 grader. I samband med detta testades bland annat soldaternas förväntningar inför träningslägret – förväntade de sig att de skulle avsky varenda minut ute i svinkylan, eller såg de fram emot möjligheten att få visa sin styrka och uthållighet?

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Studien visade att de soldater som på förhand var övertygade om att de skulle avsky lägret och få dåliga resultat på träningen, fick rätt. De soldater som tvärtom förväntade sig att det skulle bli en spännande utmaning som de skulle klara galant, fick också rätt – de klarade sig bättre och löpte dessutom mindre risk att drabbas av köldskador.

I en annan studie undersökte man hur självförväntningar påverkar prestationer inom idrott. Deltagarna delades upp i lag och manipulerades till att ha antingen höga eller låga förväntningar på sig själva. De lag som hade hög självförväntan presterade mycket bättre, och lät sig inte knäckas ens av riggade matcher där de inte kunde vinna hur mycket de än försökte – istället presterade de ännu bättre i nästa match (som inte var riggad). Lag där självförväntan var låg lät sig emellertid besegras utan större kamp, både i riggade och i regelriktiga matcher.

Optimism och realism

Det tycks alltså vara så att det finns en mycket stark koppling mellan förväntan och prestation. Det ska dock tilläggas att alla forskare och experter inte är överens om vilken roll självförväntan spelar i våra liv. Vissa har påpekat att det också finns nackdelar med att ha höga förväntningar på sig själv – att det finns en överhängande risk att man jagar illusioner, stressar ut sig och blir djupt besviken på livet. Ha låga förväntningar - säger kritikerna – och låt framgångarna komma som positiva överraskningar. Om du väntar dig att saker och ting ska gå dåligt så kan det också trigga dig till att bli mer noggrann i dina förberedelser, samt till att söka alternativa vägar till det du vill uppnå i livet.

Det är förstås en fråga om att hitta en balans mellan optimism och realism. Människor som har en blind övertro på sin egen förmåga kan ha väldigt svårt att hitta rätt i livet. Men att ha höga förväntningar på sig själv och sin egna prestationer är nog ändå i grunden något bra. För att kunna åstadkomma någonting i livet måste man först och främst tro att man kan uppnå sitt mål – så länge målet är realistiskt och i linje med vem du är som person.

Du blir vad du tänker. Om du tänker på dig själv som en människa med stor potential – som kan uppnås genom träning och hårt arbete – så öppnar du också upp mentalt för den ansträngning som krävs för att nå målet.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Coacha
  • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Coacha
  • Karriär

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill