Hållbarhetsfällan – saboterar du för dig själv utan att veta om det?

Genom att planlägga tillåter vi den mer rationella delen av oss själva att styra, istället för att ge efter för ögonblickets ohållbara impulser.

Hälsa | Hållbarhet | ARTIKEL | OKT 2024

Ta en höstpromenad. Genom agerande bryter vi mönstret där negativa känslor håller oss tillbaka.

Ta en höstpromenad. Genom agerande bryter vi mönstret där negativa känslor håller oss tillbaka.

Hållbarhetsfällan uppstår när vi väljer att agera (eller inte agera) baserat på vad som känns bra i stunden snarare än vad som är bäst på lång sikt. Denna fälla är djupt rotad i vår hjärnas biologi, där system som är designade för att prioritera omedelbar överlevnad och belöning ofta tar överhanden.

Varje dag ställs vi inför val som formar våra liv, våra karriärer och vår framtid. Men alltför ofta faller vi i en vanlig fälla – vi agerar baserat på omedelbara känslor snarare än långsiktigt tänkande. Detta fenomen, som jag kallar "hållbarhetsfällan", kan underminera vår förmåga att uppnå hållbara framgångar. Den goda nyheten? Det finns lösningar.

Förstå Hållbarhetsfällan

Hållbarhetsfällan uppstår när vi väljer att lyssna på våra kortsiktiga känslor som skriker efter omedelbar belöning eller undvikande av obehag. Vårt moderna samhälle är fullt av frestelser och tekniska lösningar som ofta belönar detta beteende, från snabbmat till att svara på mejl under ledig tid, vilket kan kännas som en omedelbar lättnad, men som underminerar vår förmåga att må bra, återhämta oss och nå långsiktiga resultat. Problemet är att även om dessa val kan kännas bra i stunden, leder de oss ofta bort från våra långsiktiga mål och från hållbara vanor.

Varför saboterar vi för oss själva utan att veta om det? Det kan vara svårt att märka när vi faller i hållbarhetsfällan, särskilt eftersom våra känslor i stunden styr oss mot att agera på autopilot då vi är distraherade. Eftersom distraktion innebär ett tillstånd av omedvetenhet blir det extra svårt att inse att vi har fastnat i hållbarhetsfällan.

Konsekvenser av Hållbarhetsfällan

Att ge efter för kortsiktiga känslor kan leda till en rad negativa utfall, som dålig hälsa, minskad produktivitet och negativa känslor. Hållbarhetsfällan kan sabotera vår personliga utveckling och hindra oss från att nå de mål vi satt upp för oss själva och vår karriär.

Tre konkreta lösningar på hållbarhetsfällan: ”MAP” – din karta till hållbarhet

1.) Meditera!

Meditation är ett kraftfullt verktyg för att främja hållbart självledarskap genom att förbättra vår förmåga att hantera stress och känslor. Genom regelbunden meditation ökar vi vår medvetenhet om nuet, vilket gör det möjligt att identifiera och hantera de kortsiktiga impulser som kan leda till hållbarhetsfällan. Meditation hjälper oss att utveckla ett inre lugn och en distans till omedelbara känslomässiga reaktioner, vilket gör att vi kan fatta välgrundade beslut som gynnar vår långsiktiga utveckling och välbefinnande.

Exempel på enkel meditation: Sätt dig bekvämt med rak rygg, stäng ögonen, och fokusera på din andning. Andas in djupt genom näsan, känn hur luften fyller dina lungor, och andas sedan långsamt ut genom munnen, upprepa detta i några minuter.

Om du känner mer akut stress, föreställ dig att du luktar på blommor när du andas in och blåser ut tårtljus när du andas ut. Detta hjälper dig att andas långsammare och mer medvetet, vilket lugnar ditt nervsystem snabbare.

Dessutom stärker meditation vår koncentration och fokus, vilket är avgörande för hållbart självledarskap. Genom att öka vår förmåga att koncentrera oss kan vi bättre planera och prioritera våra uppgifter, vilket minskar risken att falla för distraktioner som kan sabotera våra långsiktiga mål.

"Det är lätt att tro att vi måste må bättre innan vi kan hitta motivationen att agera långsiktigt. Men verkligheten är den motsatta: det är genom att förändra vårt beteende som vi kan förändra våra känslor."

– ;
Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

2.) Agera (mot känslan)!

När vi hamnar i hållbarhetsfällan kan våra kortsiktiga och reaktiva beteenden ofta förstärkas av de negativa känslor de skapar. Det är lätt att tro att vi måste må bättre innan vi kan hitta motivationen att agera långsiktigt. Men verkligheten är den motsatta: det är genom att förändra vårt beteende som vi kan förändra våra känslor. Lösningen ligger i att gå emot dessa negativa känslor och ägna oss åt de hållbara aktiviteter som vanligtvis ger oss positiva känslor, även om det känns motigt i början. Så vänta inte på att känna motivation; utmana istället dina negativa känslor genom att agera. Det är genom agerande som du kan förändra både dina känslor och ditt mående till det bättre.

Exempel på agerande: Även om du känner dig för trött eller oinspirerad, bestäm dig för att ta en kort promenad eller göra några yogaövningar. Fysisk aktivitet kan hjälpa till att lyfta ditt humör och minska ångest, vilket skapar en positiv feedbackloop för framtida aktiviteter. Eller om du känner dig stressad och bara ”måste” fortsätta arbeta så bryt av med en paus eller stunds reflektion i alla fall. Lite vila ger en bättre känsla. En paus ger dessutom variation som ger ny koncentration som gör det lättare att slutföra arbetet.

Genom agerande bryter vi mönstret där negativa känslor håller oss tillbaka, vilket banar väg för hållbart självledarskap och skapar en miljö där positiva resultat kan ta form.

3.) Planlägg!

Om du står inför ett val mellan en hamburgare och en sallad, väljer de flesta spontant i stunden hamburgaren. Men om samma val görs en månad i förväg, tenderar fler att välja salladen. Forskning visar att vi oftare väljer det som är bättre för oss när vi planerar för framtiden, men det är svårare att motstå frestelser som inte är bra för oss i stunden. Att planlägga det vi ska göra ökar sannolikheten att vi tar mer långsiktigt hållbara och genomtänkta beslut.

Exempel på planläggning: Lägg in träning, pauser, reflektionstid, egentid, meditation, social tid med dina vänner och annat som gör dig hållbar i kalendern.

Genom att planlägga tillåter vi den mer rationella delen av oss själva att styra, istället för att ge efter för ögonblickets ohållbara impulser.

Genom att Meditera, Agera och Planlägga kan du öka sannolikheten för hållbara val i din vardag. Så ta steget ut ur hållbarhetsfällan och använd MAP - kartan som hjälper dig att forma en mer hållbar framtid!

Margaretha Öström

Margaretha Öström

Vår expert på hållbart ledarskap

  • Följ skribent

Margaretha är civilekonom med en M.Sc. i Personnel Management från London School of Economics. Hon har lång erfarenhet av chefs- och ledningsgruppsarbete (vd & teamchef) där hon bidragit till utveckling och fina resultat och har över tjugo års erfarenhet som organisationskonsult. Med hjälp av sin djupa kompetens inom arbetspsykologi och ledarskap genomför hon ledarurval i form av personbedömningar, grupputveckling, coachar ledare och håller inspirerande föreläsningar, workshops och utbildningar.

Margaretha har författat boken ”Hållbar hjärna med mindfulness” där hon belyser hur du bygger ett hållbart och medvetet själv- och ledarskap som innebär ett större mått av fokus, inre lugn och strategiskt tänkande. Hon är utbildad mindfulnessinstruktör (enligt originalprogrammet MBSR, Massachusetts Medical School, USA) och ICF-certifierad coach.

Med professionalism, nyfikenhet och en god lyssnande förmåga genomför Margaretha uppdrag både på svenska och engelska. Vill du komma i kontakt med henne är du varmt välkommen att mejla på m.ostrom@leadinginsight.se.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Hållbarhet

Margaretha Öström

Margaretha Öström

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Hållbarhet

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill