Håll dig frisk i höst

Inspirerande tips som håller dig pigg och frisk - både på jobbet och utanför. Ladda batterierna regelbundet!

Hälsa | ARTIKEL | OKT 2012

Hösten är här och nu går snackisen om hur lite sol vi fått i sommar och förkylningarna börjar krypa på oss. Men är det verkligen så att vi kan skylla bara på vädret? Nej inte riktigt, vi måste ta hand om oss året runt!

Man kör igång i hundraåttio efter semestern. Första veckan är ju underbar, sen ökar tempot för de flesta. Höstförkylningarna kommer krypande, snorande näsor, barnen kommer hem med småförkylningar och man kan redan efter några veckor känna att immunförsvaret kanske inte är på topp.

Det är inte konstigt efter semestern när man återigen sitter i öppna landskap på jobbet och stressen ökar i vårt livspussel. Kanske har man inte fått så mycket soljus på sig under sommaren, så hur ska man överleva vår mörka period? Men det går!

När jag pratar med människor så säger de flesta att sommaren inte varit bra och kanske är det så, men man kan ju bestämma sig för vilket tillstånd man vill välja också. Ett positivt tillstånd.

Om man ska överleva en mörk och tung höst så bör vi börja planera nu, så vi tillgodoser oss med dagsljus och ser till att vi har saker att se fram emot. Även enkla saker är bra för vårt belöningssystem och vår vardagshälsa, så vi orkar med de åtta tuffa månaderna vi har framför oss.

Här kommer lite vardagstips som funkar både på jobbet och hemma!

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Optimera din energi!

Vissa människor ger dig energi andra tar din energi. Här gäller det att känna efter.

Låt dig inspireras av människor på jobbet. Luncha med dem som du tycker om, eller ta en kort paus. Sitt inte för länge vid datorn, ta korta bensträckare varje timme och lägg handen på hjärtat och andas. Det gör att du sänker ditt stresshormon kortisol. Det är ju väldigt olika på olika arbetsplatser, alla har inte ståbord på sin arbetsplats.

Att ta en kort promenad på lunchen eller innan jobbet är så bra för att ladda hjärnan. Du får igång dina endorfiner och kan stå emot stressiga tankar.

Att stå upp lite mer på jobbet är toppen eftersom du tappar energi när du sitter hela dagarna. Din syreupptagning blir bättre och dina muskler får belastning så din kroppshållning blir mer funktionell och hållbar. Samtidigt säger forskarna att du kan du gå ner i vikt. Men då ska du stå två timmar om dagen. Rekommendationerna är att lägga in det successivt.

Möten och stillasittande

Det är ju så många möten hela tiden. Försök att få in korta ståmöten och ståpauser. På Ericsson i Kista har man infört korta ståuppmöten kring whiteboarden, detta är fantastiskt bra säger medarbetarna. Lägg även in pauser då du ställer dig upp en stund.

Ett gott ledarskap på jobbet där man ger positiv feedback till varandra på alla nivåer, ger både energi och skapar ett trevligt arbetsklimat. Jag upplever att chefer idag har den tiden och den rollen. Ett tips är att uppmuntra sin personal och vänner genom sociala medier och smartphone. Det är ju där man möts i dag trots allt.

Hemma

På fritiden kan man promenera, passa på att plocka svamp, ta hjälp av vår fina natur, gå på museér eller ta en danslektion. Boka in en kort promenad med din vän, res med dina vänner, sambo eller barn eller ta en skön massage. Ha kvalitetstid med ett barn i taget eller gör ingenting.

Planera din boostning så du inte faller ner i groparna när slasket och mörkret börjar. Låt hjärnan byta miljö och skapa en god och avspänd känsla så kommer du att orka mer. Slappa i soffan under värmefilten, köp god kvalitativ choklad och lyssna på intressanta radioprogram som ger dig kraft. Läs en god bok! Det behöver inte vara perfekt städat hemma, sänk ambitionen ibland och släpp kontrollen och andas.

Rörelse

Tänk på vad som är bra för dig. Ibland måste man välja aktivitet utifrån sin känsla. Om man verkligen är jättestressad och inte har haft en bra dag så kan yoga eller bara en kort meditation ge dig ny kraft för att orka motionera eller utföra det som var din önskan från början.

Rörelse måste vi ha, minst 30 minuter om dagen. Gå till jobbet, promenera medvetet se dig runt omkring, ta trapporna, lägg in ett joggingpass. Löpning har blivit en populär aktivitet. Om du lär dig rätt teknik så kan nästan vem som helst lära sig att springa. Jag var på tjejmilen och såg många kvinnor som tog sig runt i den underbara tävling. Trots lera och ösregn var 32.000 brudar på topp för att ta sig runt på Djurgården i Stockholm. Utgångsläget var att ha gemenskap och ha roligt!

Sömnen

Sömnen är viktig. Där återhämtar vi oss och reparerar vårt system. På vintern behöver vi mer sömn och det ska vi komma ihåg och acceptera.

Vi svenskar sover inte så bra, tyvärr. Många sover bra på semestern, sedan när vi drar igång hjärnan ingen så sover man sämre. Därför förespråkar forskarna korta meditationer och att man checkar ut från jobbet ordentligt samt sätta gränser. Man ska göra andra saker, inte jobba utan saker som stimulerar till avkoppling. Klassisk musik och kultur och varma stunder göra att man mår bra. Prova det!

Hoppas du fått lite tips på vägen, och kom ihåg kontinuitet. Lite varje dag, små steg ger superresultat.

Passa på! Det är kantarell- och äppelkaketid, så njut av säsongen med goda marätter, frukt och mycket höstluft.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill