Ge din amygdala lite julledigt i år

Anneli Godman: "När vi andas ut på riktigt är det en signal till hjärnan att faran är över. Amygdala registrerar det och slår ner på aktiviteten. Äntligen lite lugn och vila."

Hälsa | ARTIKEL | DEC 2013

När vi andas ut på riktigt är det en signal till hjärnan att faran är över. Amygdala registrerar det och slår ner på aktiviteten. Äntligen lite lugn och vila.

När vi andas ut på riktigt är det en signal till hjärnan att faran är över. Amygdala registrerar det och slår ner på aktiviteten. Äntligen lite lugn och vila.

Snart är det jul, det har väl inte undgått någon? Många ser fram emot stundande julledighet. Men frågan är – hur ”ledigt” tas det? Får till exempel amygdala lite ledigt? Den har jobbat hårt hos många stora delar av året, den förtjänar lite julledigt.

Amygdala är ett knippe nervtrådar i hjärnans limbiska system, mer känd av många som reptilhjärnan. Amygdala är starkt involverad i att reglera vårt stämningsläge och är mycket aktiv vid stress. Så den som har upplevt mycket stress under året kan vara ganska säker på att amygdala har jobbat hårt och behöver få ledigt.

Så tänk efter, går du från prestationsstress på jobbet till prestationsstress i julfirandet? Tänker du mycket på alla ”måsten”? Känner du dig pressad av allt du ska hinna med före och under julen?

Ge din amygdala ett brejk! Du kan börja här och nu! Stanna upp, släpp allt vad du har för händer, ta ett djupt andetag, håll några sekunder och andas ut. Verkligen andas ut, hela vägen ut. Under stress andas vi ytligt och sällan hela vägen ut. Det kan leda till att diafragman är otränad och därför kan det kännas lite ovant och till och med obekvämt att andas djupt och andas ut på riktigt. Gör detta några gånger varje dag, men bara några andetag åt gången, annars riskerar du att bli yr och känna dig svimfärdig.

När vi andas ut på riktigt är det en signal till hjärnan att faran är över. Amygdala registrerar det och slår ner på aktiviteten. Äntligen lite lugn och vila! När så andningen sjunkit ner lite i kroppen minskar hjärtverksamheten och pulsen. Och så kan produktionen av lugn- och ro hormoner börja spridas i kroppen tillsammans med hormoner som styr vårt välbefinnande. Ganska enkelt egentligen. 

Men det gäller att prova mer än en gång. Amygdala är gammal, rutinerad och ruskigt snabb. Den sätter igång på bråkdelar av sekunder. Är man ovan att stanna upp och andas ut kan det till och med kännas obehagligt fast det är så välgörande. Mönster och vanor sitter starkt, det krävs en hel del träning och övning för att bryta dem. Stressmönster är inget undantag.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Det finns en stor risk att dina tankar kommer att tala om att du inte har tid med sådana här små stopp och att det ändå inte har nån verkan för du blir bara mer stressad. Lägg märke till att det är en tanke. Det är inte nödvändigtvis sanningen. Tankarna utgår från de känslor vi härbärgerar och när amygdala är aktiv, handlar inte tankarna om att ta det lugnt. Vi är programmerade så, vi ska inte ta det lugnt när det är fara å färde och stress är ett neurolgiskt svar på något som uppfattats som ett hot. Kanske hotet att inte hinna med allt till jul; inte ha hemkokt skinka, finaste paketen och strålande rena fönster.

Åsa Nilsonne, psykiater och professor i medicinsk psykologi vid Karolinska Institutet i Stockholm, uttrycker sig mycket talande om hjärnan och dess bristande förmåga att skilja på verkligheten och tankar om verkligheten. Vi har allt för lätt att ta alla tankar för sanningar. Hon ser oförmågan som en bugg i hjärnan. Dålig programmering helt enkelt. (Jag rekommenderar varmt Åsas Sommarprat i P1).

Det är en grannlaga uppgift att skärskåda sina tankar. Att bli varse och inse att tanken ”jag måste hinna putsa fönstren” inte är sann. Måste? Vad händer om fönstren inte är nyputsade? Kostar det någon livet? Knappast! Får du stå där med skammen när moster Hilde eller farbror Sven kommenterar hur mycket vindarna smutsat ner just dina fönster?

Notera dina tankar. Är skammen verklig eller ytterligare ett resultat av tankar? Kan moster Hilde och farbror Sven få stå där med sina tankar själva kanske? Smutsiga fönster är helt ok, inget att skämmas över.

Prova att byta ut ”skamtankarna” med tankar om att du gjort ett klokt val som sparat på din energi till förmån för dig och alla som du firar jul med, inklusive moster Hilde farbror Sven. Förbered ett vänligt men bestämt, kanske rent av ett humoristiskt, svar. Säg det högt till dig själv flera gånger innan det skarpa läget. Soldater tränar för krig, lägg upp din träning för det inre krig som du behöver utkämpa för att ta kommandot – inte över dina tankar, de kommer nog att komma hur mycket du än övar, utan – över hur du agerar på dina tankar.

Inte helt lätt. Men väldigt mycket värt. En julnöt att tänka och öva på. Ge dig en god jul!

Anneli Godman.

Anneli Godman

Vår expert på hjärna, stress och prestation

  • Följ skribent

Anneli Godman utbildar i och skriver om Mental Ergonomi i onlinekurser, artiklar och böcker. 
Mental Ergonomi går ut på att skapa en hållbar vardag där vi samverka respektfullt och skapar förutsättningar för att prestera på en nivå vi mår bra av. I Annelis onlinekurser ges tillfälle att, i små steg, öva på att skapa en mer mentalt hållbar vardag. Kurserna bygger på kunskap grundad i erfarenhet och vetenskap.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Anneli Godman.

Anneli Godman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Webbkurs i ämnet

Chilla - din hjärna kommer att tacka dig - 3 veckor

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill