Ge akt på vad du berömmer

Positiv feedback gör oss alla gott – om den ges på rätt sätt och av rätt orsak.

Hälsa | Ledarskap | ARTIKEL | NOV 2016

Är ökad självinsikt nyckeln till framgång?

Är ökad självinsikt nyckeln till framgång?

Konkret och relevant återkoppling är livsviktigt för hjärnan. Mottagaren belönas med en härlig dopamindusch som ger energi och välmående. Men det finns fallgropar! Så, ge akt på vad och hur du berömmer – hjärnan kommer att sträva efter mer nämligen.

Att vara duktig är härligt! Att få beröm för att ha gjort något bra, är ännu härligare. Hjärnans belöningssystem dras igång och när dopaminet flödar känner vi oss nöjda, starka, välmående och glada. Vi vill ha mera – det är lätt att bli beroende.

Därför är det så viktigt att vara medveten om vad vi berömmer. För berömma ska vi! Att få positiv relevant återkoppling är livsviktigt för hjärnan. Alltså är det förenat med livsfara, ur ett hjärnperspektiv, om den bekräftande återkopplingen uteblir. Det innebär att brist på beröm lätt kan dra igång stressreaktioner.

Det finns dock en risk som är väl värd att reflektera över. Tänk efter, hur många gånger har du berömt någon för att ”inte ha varit duktig”? Och varför skulle du?

Anna och Petra

Tänk dig två personer, vi kan kalla dem Anna och Petra. Båda är kompetenta och duktiga, snabba på att ta sig an och lösa problem. De får ofta höra att de är duktiga att det är tryggt att lämna uppgifter till dem för att de tar sig an uppgifterna och gör dem snabbt med ett mycket bra resultat. Båda två identifierar sig som högpresterande och trivs med det. Båda riskerar tyvärr att gå i väggen.

Nu börjar skillnaderna. Den ena personen, Anna, går faktiskt i väggen. Hon får öva sig på att minska pressen på sig själv, sänka sin ribba och göra saker och ting lite mer lagom bra. Hon behöver det för att ha ork och kraft kvar när det verkligen behövs mer än lagom. Anna lär sig att allt här i livet inte behöver vara perfekt. Hon blir bättre på att säga nej och att inte ständigt ta på sig andras uppgifter och problem och lösa dem. Hon börjar återfå sin energi och kan så småningom börja jobba heltid igen, med nya insikter och viktig kunskap i bagaget.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

På jobbet möter Anna åter sin kollega Petra, som fortfarande är lika energifylld och högpresterande. Anna lägger märke till att det numera är Petra som nämns i de sammanhang där båda deras namn tidigare var på tapeten, det vill säga när det gäller att berömma prestation. Sådant som ”Oj, vilken kapacitet du har Petra, dig kan man verkligen lita på, du tar dig an och levererar alltid på hög nivå”.

Beröm på rätt sätt

Anna har jobbat hårt med att minska sin ganska extrema prestationsnivå och har verkligen blivit uppmuntrad av sin chef, sin coach, flera vänner och många av sina kollegor att inte jämnt behöva vara så duktig. Men få berömmer henne nu. Det är bara coachen som säger ”Oj, vad bra du är på att säga nej och inte ta på dig för mycket.” Anna känner en saknad efter de härliga dopaminduscharna på jobbet. Samtidigt som Petra närmar sig väggen…

Men vänta nu, ska vi sluta berömma varandra? Nej, det är snarare så att det är många högpresterande som är just högpresterande för att de får för lite beröm och tror att de ständigt måste höja sin ribba för att de ska komma åt den näst intill magiska ”må-gott-substans” som dopamin är.

Vad vi behöver göra är att öka medvetenheten om vad vi uppmärksammar och ger positiv återkoppling för. Många behöver verkligen få höra uppmuntrande och berömmande ord när de gör tillräckligt bra, när de inte tar på sig för mycket och när de vågar tillåta sig att ”göra ingenting” mellan varven. Samma personer behöver naturligtvis också få positiv återkoppling för sina goda prestationer. Som så ofta gäller lite av varje och balans.

Och när du ändå ger beröm, beröm mer utifrån att en uppgift är bra utförd än utifrån att personen är bra. Forskning visar att det är mindre stressande att få höra ”Du klarade uppgiften bra” än ”Du är så smart som klarade uppgiften”. Tänkvärt!

Anneli Godman.

Anneli Godman

Vår expert på hjärna, stress och prestation

  • Följ skribent

Anneli Godman utbildar i och skriver om Mental Ergonomi i onlinekurser, artiklar och böcker. 
Mental Ergonomi går ut på att skapa en hållbar vardag där vi samverka respektfullt och skapar förutsättningar för att prestera på en nivå vi mår bra av. I Annelis onlinekurser ges tillfälle att, i små steg, öva på att skapa en mer mentalt hållbar vardag. Kurserna bygger på kunskap grundad i erfarenhet och vetenskap.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap

Anneli Godman.

Anneli Godman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill