Gärna gäster, men vad ska vi äta?
Middag för flera i ett nafs.
Här är några praktiska råd för dig som ska ha gäster över på middag och inte har så mycket tid och lust att lägga på matlagningen. Ibland är det ju så och då ska du göra det enkelt för dig.
Men vad är enkelt? Någon kanske tycker att det är enkelt att använda kvällen före bjudningen till att laga en köttgryta som sedan bara behöver värmas när gästerna kommer. Och ja, det är smart och enkelt. Ju mer du planerar och förbereder desto enklare blir det ju förstås. Du som redan gjort grytan kan sluta läsa här.
Du som inte har någon tid alls
Du hinner inte helt enkelt, all tid går åt till jobb, skjutsa ungar, träning osv, men nu har du bjudit hem gäster. För du gillar gäster och det är kanske dags att bjuda igen. Vad gör du? Du kan förstås bjuda på hämtmat, men just den här gången vill du inte det. Du vill laga något och om du inte har välfyllda skåp hemma så måste du handla. Här måste du välja en meny där ingredienserna finns på vilken vanlig mataffär som helst. Springa i saluhallar och specialbutiker gör du någon annan gång.
Ska du servera vin till maten handlar du det så fort du kan, du har inte tid att stå i någon kö på bolaget. Eller delegera vinköpandet till lämplig familjemedlem eller gäst. Man får be om hjälp.
I affären
Nu gäller det, du står i affären. Vad ska du köpa? Vi börjar i grönsakshyllan. Sallad är ett trevligt tillbehör, köp en trevlig mixpåse om du inte vill hacka själv. Skippa tomaterna om det är vinterbleka och fula. En purjolök piffar vilken sallad som helst, bara strimla fint fint och blanda i. Även lite frön och nötter, så kallad salladstopping finns också färdigblandat nuförtiden. Det gör din sallad mer komplett. Ta en kruka med någon god örtkrydda. Basilika? Salvia? Den kommer alltid till användning.
Salladen behöver inte vara ett tillbehör utan kan vara din förrätt, gärna med en god senapsdressing. Skaka ihop på nolltid. Eller smula en bit roquefort eller annan god möglig ost ovanpå.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Nu till varmrättsalternativen. Kött, fisk eller mittemellan? Här väljer du efter smak, tycke och tid. Är ni 8 gäster kanske det känns motigt att steka en biff till var och en, så planera efter antalet också. Fyra stycken vid bordet, ja, varför inte saltimbocca på tunna kycklingfiléer. Finns färdigskivade i paket. Köp rökt skinka. Lägg en skinkskiva på varje kycklingfile och peta dit ett salviablad. Fäst med tandpetare. Stek några minuter påvarje sida, håll varmt i ugnen tills alla är klara.
Servera med sallad och ris kanske? Eller kör bara med sallad och en god varm grönsak. Det är så många som vill ha kolhydratfritt nuförtiden.
God varm grönsak fixar du från frysdisken. Broccoli, sparris, bönor? Värm, servera med smör och flingsalt.
Fiskgryta är gott och tacksamt att göra och du kan använda både fryst fisk lika gärna som färsk. Fryst fisk kräver dock lite planering, den tycker om att tina långsamt, så har du hunnit ta ut den ur frysen redan på morgonen - bra jobbat.
Annars svischar du förbi färsk fiskhörnan. En bit lax, en bit vit fisk, några räkor eller andra skaldjur. Köp en god fiskfond och massor med grädde. Tomatpuré har du redan hemma? Dill är bra, funkar med både fryst och färsk. Glöm inte citroner.
Väl hemma börjar du fräsa lök, vitlök och de grönsaker du gillar och har hemma. Fänkål? Paprika? Potatis i små bitar? Rotselleri? Vill du ha saffran eller curry-smak låter du det fräsa med. Sen späder du med vatten, har i krossade tomater, låter koka en stund. När grönsakerna i är mjuka, i med grädden. Och sist lägger du varsamt i dina fiskbitar och låter de bli kokta i sin grytbas. Det tar inte lång tid alls. Gör en snabbaioli med vitlök och vanlig majonäs.
Bröd, ett vitt bröd med knaprig skorpa är trevligt till. Finns också frysta alternativ om butikens färska bröd gör dig besviken.
Efterrätt då?
Köp bär, färska eller frysta. Värm dem på spisen med socker om du vill. Servera med glass och vispgrädde. Om du serverar bären naturella, pudra med lite florsocker vid servering, använd tesilen. Florsocker höjer festlighetsgraden.
Eller en marängsviss, maränger, vispgrädde, bananer, glass och chokladsås. 1 dl kakao, 1 dl socker, 1 dl vatten- koka ihop och din chokladsås är klar. Varm, mörk och god.
Ost är annars en bra efterrätt. Köp några olika sorter och låt de ligga fram medan matlagning pågår. Baguetten du serverade till fiskgrytan funkar som osttillbehör också. Glömde du köpa kex? Bryt till några bitar knäckebröd och lägg upp fint i brödkorgen.
En chokladbit till kaffet kommer man också långt med. Eller varför inte en affogato? Liten kopp starkt kaffe (ja, espresso ska det vara) och en kula glass i den.
Och verkar allt bara jobbigt- köp något färdigt. Vad är det för fel på grillad kyckling? Eller rostbiff och potatissallad? Eller något annat färdiglagat. Det är inte så noga egentligen. Med rätt sällskap vid bordet smakar det mesta bra.
Litteratur i ämnet:
Jamie Oliver: 30 minutes meal
Emma Hamberg och Anette Rosvall: Fredagsmys : 101 favoriter för alla
Leila Lindholm: Leilas middagstips
Markus Aujalay: Måndag-torsdag : riktig mat för familjen
Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna. I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...
Kontakt: jenny@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Uppleva