Fyra dimensioner av genus
BLOGG | JUNI 2016
Tänkte dela med mig av en tankemodell för att få koll på en organisations genusmönster. För mönster finns överallt, vi måste bara välja att ta reda på mer om hur de uppstår, fungerar och påverkar oss och våra verksamheter. För att tydligt visa vad som påverkar oss från alla håll när det kommer till genus, vill jag presentera våra olika rutor: Fönsterrutan, Mockarutan, Schackrutan och TV-rutan. Det förenklar en kartläggning.
Tänkte dela med mig av en tankemodell för att få koll på en organisations genusmönster. För mönster finns överallt, vi måste bara välja att ta reda på mer om hur de uppstår, fungerar och påverkar oss och våra verksamheter. För att tydligt visa vad som påverkar oss från alla håll när det kommer till genus, vill jag presentera våra olika rutor: Fönsterrutan, Mockarutan, Schackrutan och TV-rutan. Det förenklar en kartläggning.
Först och främst behöver vi en snabbrepetition av vad genus egentligen är. Genus är vårt sociala kön, de egenskaper och uttryck som vi laddar våra biologiska kön med – det vill säga vilka roller de olika könen tillåts eller begränsas till i vår vardag. Könsroller med andra ord.
Och vad är då genusmönster? Det är det mönster som byggs (mer eller mindre) omedvetet i vårt samhälle – det som definierar vad vi kan och ska göra, vilka möjligheter och begränsningar som våra roller skapar åt oss. Det vi blir bestraffade och bekräftade för med utgångspunkt i hur andra uppfattar vårt biologiska kön. Snurrigt men ganska tydligt om du ser dig omkring. Igår blev alla i mitt sällskap (män) hälsade på med ett handskak utom jag (kvinna) som fick en kram - där har du ett genusmönster!
Genusteori som används för att förklara dessa mönster bygger på två principer; det som anses manligt anses inte kvinnligt och tvärtom - och det som anses manligt är ofta mer värt.
En organisations genusmönster är alltså en samling normer som vi gemensamt skapat och som människor förhåller sig till mer eller mindre omedvetet. Det är de outsagda regler eller den tysta kunskap som finns, det ingen säger men alla tar för givet.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Som konsult så älskar jag fyrfältare (det är obligatoriskt) och jag tänkte presentera en modell med fyra fält där genusmönstret blir synligt i skärningspunkterna. Den bygger på en modell av Joan Acker men vi har twistat till den lite för att den ska vara lättare att komma ihåg och roligare att arbeta med.
Fönsterrutan - det första du ser av en organisation är det som syns genom fönstret; är det väldigt stor könsobalans? Är det stor skillnad på synlig resursfördelning? Hur sitter människor och arbetar? Vem har eget kontor? Vem bestämmer? Vem tar emot i receptionen?
Mockarutan – hur funkar det sociala? Vad talas det om på fikarasten? Vilka skämt är okej och inte? Vem får tala till punkt? Vem blir avbruten? Vad talas det om när chefen inte är där? Dessutom är fika en stark tradition i svensk (organisations)kultur och bärare av mycket sociala normer.
Schackrutan - det strategiska arbetet, hur ser styrdokument om jämställdhet och mångfald ut? Är de uppdaterade? Hur fungerar ledarskapet i dessa frågor? Hur ser rutiner och processer ut kring föräldraledighet, rekrytering och andra områden relevanta för jämställdhetsarbetet? Bedrivs det systematiska jämställdhetsarbetet på samma sätt som andra systematiska strategiska arbeten inom organisationen?
TV-rutan – handlar om vad du väljer att se för tv-program och vad du väljer i övrigt att göra på din fritid. Vilka värderingar har du? Dessa tar du nämligen med dig till arbetet. Vad du gör och vem du är privat spelar roll för vem du är och vad du tar med dig till arbetet. Är du engagerad i olika föreningar eller ideella rörelser? Brinner du för något? Är du engagerad politiskt?
Det är lätt att i jämställdhetsarbetet fastna i att titta endast på styrdokument eller könsrepresentation, då är dessa fyra rutor en hjälp att ta tanken vidare. I skärningspunkten av dessa fyra rutor finns det specifika genusmönstret för din organisation. Ju mer du vet desto bättre beslutsunderlag får du.
När du kartlagt är det dags att fundera på om det finns något i era normer som begränsar eller stänger ute människor? Hur kan ni i så fall bredda eller förändra så att fler får plats? Ju mer människor trivs desto bättre går det för er organisation, mindre sjukskrivningar och lägre personalomsättning men viktigare ändå – mindre ont i magen och ångest och mer energi till arbete och roligare för fler i mockarutan.
Den som har roligast på jobbet vinner, det är sen gammalt.