”Friskvårdstimmen är en investering”

Tove Sjöblom, HR-ansvarig, berättar om Scouternas friskvårdssatsning.

Hälsa | HR | ARTIKEL | NOV 2015

Scouterna är en av Sveriges mest kända barn- och ungdomsorganisationer som jobbar för att ge barn och unga från hela samhället möjlighet att utvecklas till sin fulla potential. Scouterna lovar spänning, äventyr och gemenskap. Organisationen har tydliga och starka värderingar som också återspeglas i personalfrågorna. Därför har Scouterna dragit igång en friskvårdssatsning för sina medarbetare – som ska stärka såväl hälsan som gemenskapen på arbetsplatsen.
”Vi vill att det ska vara lustfyllt och energigivande att jobba här”, säger Scouternas HR-ansvarig Tove Sjöblom.

Jag fick möjligheten att föreläsa om hälsosam livsstil på Scouterna och insåg att detta är en mycket intressant organisation som har ett lite annorlunda fokus i sitt arbete jämfört med många andra arbetsplatser.

Hos Scouterna har man satsat på att få igång sina medarbetare och stärka deras hälsa och välmående på ett strategisk och mycket positivt sätt. Alla är med och deltar i den nya friskvårdssatsningen.

Scouternas HR-ansvarig Tove Sjöblom är 37 år och bor på Södermalm i Stockholm. Hon har partner och två söner som är 7 och 10 år gamla. Hon har jobbat på Scouterna och Scouternas folkhögskola i fyra år.

En härlig höstdag vid Zinkensdamm skiner solen vackert på Tove som kommer inspringande från sin friskvårdstimme på jobbet. I dag har de haft löpskola med Niana och Malin.
Tove är en sprallig aktiv tjej med glada och pigga ögon och hög energi.

Vi beställer in en kardemummabulle och kaffe och börjar vår intervju. Tove berättar att hennes ledord är eget ansvar, ständig utveckling – och att ha roligt på jobbet.
– Jag jobbar för att medarbetare ska ta eget ansvar för både team och individuell utveckling, och att det ska vara kul att jobba. Det är också en form av förebyggande hälsoarbete, förklarar hon.
Scouterna har många unga medarbetare, och man har ett högt engagemang och högt tak i dialogen på jobbet. Det finns en tydlig kommunikation, och det är okej att tycka annorlunda och tänka utanför boxen, säger Tove Sjöblom.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Berätta lite mera om er friskvårdssatsning.

– Scouternas friskvårdstimme är schemalagd måndagar i samband med lunch. Man får välja själv om man vill äta innan eller efter. Majoriteten är med och det blir fler och fler som är motiverade och hänger på, berättar hon.
– Friskvårdstimmen är inte frivillig, man ska göra något under den avsatta tiden om det så bara är att gå en promenad. Vi har många olika initiativ till aktiviteter från båda anställda och arbetsgivare att välja mellan, som gym, Danseoki, Zumba, Yoga, Lindihopp, löpskola, gym, skridskor, promenader, simning i Edsviken, med mera.

– Ledningsgruppen är alltid med under friskvårdstimmen, vi vill föregå med gott exempel. Vi lägger helt enkelt in blockad tid i allas kalender och får fler att aktivera sig. Det ingår i ditt arbete, säger Tove Sjöblom.
– Det positiva grupptrycket gör att fler gör något. En nyckel till framgång hos oss är att göra roliga saker tillsammans vilket skapar gemenskapen. Det gör att man släpper sitt arbete, rör på sig och får ny energi.

Hur ser er friskvårdsstrategi ut på Scouterna?

– Vi vill att det ska vara lustfyllt och energigivande att jobba här. Friskvårdstimmen är en investering från arbetsgivaren. Vi har tre mål med vår satsning; långsiktigt friska medarbetare, gemenskap samt högre effektivitet och kreativitet i arbetet.
– Måndag morgon har jag skrivit upp mig på listan att jag ska springa, alla jobbar hela vägen in till kl. 11.30 och sen är det dags att byta om.

– När vi gör detta tillsammans så orkar vi mer. När man hamnar i nya roller och ser en annan sida av en person komma fram, och man har utrymme att fokusera på sina egna utmaningar i sin egen hälsa, då blir det så tydligt att alla kämpar för sin egen del. Denna satsning hjälper många medarbetare att ta första steget mot att röra på sig mer. Kolleger inspirerar och utmanar varandra till aktivitet och att hänga med och prova något nytt.
Vi uppmuntrar också medarbetarna till rörelse i arbetet, att stå upp istället för att sitta ner på jobbet, att ha ”Walk ’n’ talk”-möten istället för sittande möten om det passar. I vårt nya aktivitetsbaserade kontor kommer vissa mötesrum inte ens att ha några stolar.

Vad betyder ett hälsosamt ledarskap för dig?

– Att ta sig tid att se och förstå den anställdes förutsättningar. Hitta utmaningar och ge uppgifter som triggar detta och se och använda de anställdas engagemang.
Det handlar mycket om att först aktivt lyssna på medarbetaren och sedan komma med goda råd och styrning. Ge frihet och ansvar. Hos oss finns det utrymme och stöd för detta.

Hur ser du på Scouternas betydelse idag – vilken viktig funktion fyller ni och på vilket sätt?

– Scouterna förbättrar världen! Vi gör det genom att varje person som deltar i scoutverksamhet blir redo för livet, utvecklas till sin fulla potential och blir en aktiv världsförbättrare. Kraften i att alla scouter – var och en för sig, och alla tillsammans – utvecklas och tar aktiv del i samhällsutvecklingen är ostoppbar. Den lilla handlingen får ringar på̊ vattnet som förflyttar berg. Vi är föregångare i stort och smått och vi är stolta över det!

Hur har Scouternas kultur påverkat ditt ledarskap - och vad i din personlighet tror du sticker ut extra mycket och gör dig till en god ledare?

– Vi är väldigt bra på att göra saker tillsammans och att lyfta varandras idéer, det tror jag har påverkat mitt ledarskap väldigt mycket. Jag är också väldigt uthållig och engagerad i det jag tror på – jag ger inte upp.

Hur ser du på ledarskap för unga idag?

– Vår filosofi är att unga kan leda – att både unga och äldre kan det. Det är unikt för Scouterna att vi börjar träna ledarskap så tidigt; redan från 8 års ålder får scouter med stöd av vuxna leda sig själva och andra. Vi har även en ledarskapsutbildning för unga vuxna i ideell sektor, Värdebaserad ledarskap.

Vilka frågor brinner du för i ditt jobb och i din vardag på jobbet?

– Primärt att man ska se hela människan. Det jag just nu brinner för är vår strategiska friskvårdstimme.

Hur gör ni för att arbeta effektivt och målinriktat med hälsa som strategiredskap i er organisation?

– Strategin är att vi talar öppet om den fysiska och psykiska hälsan, och om att det är viktigt med gemenskap, lust och glädje kring arbetet.
Vi hjälps åt och delar ansvaret för allas vår vardag, vår arbetsmiljö, till exempel försöker vi uppmuntra goda initiativ från medarbetaren för aktiviteter på friskvårdstimmen, det finns oändliga resurser i både kunskap och roliga förslag.

Vilka är de vanligaste hindren som brukar uppstå när man vill satsa på friskvård?

– Det är vanligt att det uppstår individuella hinder som handlar väldigt mycket om den egna inställningen; ”jag måste jobba, jag har inte tid för friskvårdstimmen”. Det finns en risk för att träningen alltid blir det som väljs bort först när man tvingas prioritera. Det man måste förstå är att man oftast jobbar snabbare, mår bättre och känner sig gladare om man tar sig tid att träna. Då blir man också mer effektiv i sitt arbete.
– Jag själv var inte så inte aktiv med träning på jobbet före vår satsning och kan idag stolt säga att jag kommit igång med att springa och har till och med sprungit mitt livs första lopp. Jag är så tacksam att få arbeta på en arbetsplats som ser att detta är en investering och att vi kan få in träning i vår arbetsvardag.

Scouterna har målstyrd arbetstid. Vad innebär detta?

– Du kan till exempel ta två timmars lunch och passa på att träna mitt i arbetsdagen, du jobbar igen det! Om dina arbetsuppgifter tillåter det kan du börja din dag med att träna och trilla in på jobbet vid lunch; huvudsaken är att du delar med dig av din kompetens på vår arbetsplats, kommer på bokade möten och når dina mål.

Kan du säga något om vad du tror om framtiden - hur verkar trenden när det gäller strategi och hälsa?

– Arbetsgivarna måste ta mer ansvar i vårt samhälle, och de kommer att tjäna på att satsa på proaktiva hälsoinsatser. Man behöver se personalen som en långsiktig hållbar investering, då är det också viktigt med god hälsa. Vi sitter för mycket stilla, och rörelse är så viktigt - och framförallt är det viktigt att byta fokus så att hjärnan får ny energi och fokus. Kroppen och knoppen hänger ihop, all forskning pekar på det sambandet.

Till slut några personliga frågor. Du är ju också förälder och en engagerad fotbollstränare för barn. Vad kan du ge för tips när det gäller att vara förälder mitt i livet och jobba heltid?

– Mitt tips är att du ska vara närvarande i stunden med det du håller på med. Att vara fokuserad under möten, när du är med barnen, på träningen, och så vidare. Det handlar om att försöka vara närvarande där du är. Försöka!

Hur laddar du dina batterier som förälder och när tempot är högt på jobbet?

– Jag tycker om att vara på landet framför brasan med en god bok. Mitt bästa tips i vardagen är att hitta små korta stunder att ta ett steg tillbaka och samla tankarna. Jag gör det gärna genom att ta en fika och titta på folk och låta tankarna vandra fritt.

Vad läser du just nu?

– Jag läser boken Stress och motståndskraft av Olivia Gyllenhammar och Sara Haraldsson. En enkel och tydlig liten bok med tips på övningar. De har vågat lyfta frågan kring stress i det ideella engagemanget på ett intressant och läsvärt sätt.

Matlagning och goda laster?

– Jag gillar att laga mat när tid finns. Att fika är min största last. Kardemummabullar är min favorit!

Några slutord, Tove?

– Det ska vara roligt på jobbet och dina kollegor ska kunna se om du har en bra eller dålig dag. Se och bekräfta dina kollegor, både chefer och medarbetare. Alla växer av detta och organisationen blir stark och hållbar.

Tack Tove för att jag fick träffa dig och sprida dina fina budskap. Lycka till med ditt friskvårdsarbete!

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • HR

FAKTA

Lite bakgrund om Scouterna:
•    Scouterna ger över 63 000 barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer. Det innebär att vi varje dag bidrar till ett öppet samhälle präglat av mångfald och respekt, något som är mer aktuellt än någonsin. Att vi har 100 års erfarenhet av aktivt uteliv innebär också att vi har erfarenheter vi gärna delar med oss av – allt från gruppdynamik och ledarskap till personlig utveckling och stärkt självkänsla. Hur vill du vara med och bidra?

Värderingar hos Scouterna kan sammanfattas som:
-    Mod
-    Handlingskraft
-    Omtanke

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill