Fotbollslegenden: ”En ledare måste vara modig och ödmjuk”

Patrik ”Bjärred” Andersson tar plats i juryn för Årets VD.

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2023

Patrik Andersson arbetar idag som affärsutvecklare inom Doxas dotterbolag Serneke Invest.

Patrik Andersson arbetar idag som affärsutvecklare inom Doxas dotterbolag Serneke Invest.

Patrik ”Bjärred” Andersson är en av de stora legenderna inom svensk fotboll. När Sverige vann VM-brons 1994 fanns han på planen från första till sista spark, men det är bara en av höjdpunkterna på hans meritlista. Han har också vunnit ligaguld och Champions League med Bayern München, och två gånger tilldelats Guldbollen som Sveriges bästa fotbollsspelare. Efter spelarkarriären har ”Bjärred” nått nya framgångar genom sitt engagemang inom näringslivet, och det är därför han nu tar plats i juryn för Årets VD.

Patrik ”Bjärred” Andersson har spelat i internationella storklubbar som Borussia Mönchengladbach, Bayern München och Barcelona, och räknas som en av de största legenderna inom svensk fotboll. Nyckelrollen som försvarsgigant i det landslag som vann VM-brons 1994 gjorde honom till en av våra största idrottshjältar, samtidigt som han internationellt kanske är mer känd för andra bragder. I Tyskland förknippas han nog mest med sina stora framgångar med storklubben Bayern München, där han var en viktig kugge när klubben vann två ligaguld och ett Champions League-guld.

Det är kort sagt en välmeriterad högpresterare som nu tar plats i juryn för Årets VD.

– Jag valde att tacka ja till det här uppdraget eftersom det ger mig möjligheten att träffa en massa duktiga människor, och jag vet att det ger väldigt mycket tillbaka. Jag tycker också att sammanhanget känns väldigt rätt. Det är viktigt att premiera gott ledarskap och lyfta fram personer som kan fungera som förebilder för de yngre, säger Patrik Andersson.

Patrik-Andersson-Landslaget.jpg

Patrik Andersson och Magnus Hedman under en landskamp.

De flesta sportintresserade svenskar känner nog igen ”Bjärred” från fotbollsplanen, men att han har haft en framgångsrik karriär även efter att han lade fotbollsskorna på hyllan är kanske inte lika känt. Patrik Andersson har genom åren haft en lång rad uppdrag inom både idrotten och näringslivet. Idag är han verksam som affärsutvecklare inom Doxas dotterbolag Serneke Invest, och jobbar med att följa och analysera marknaden för att skapa värden och affärer för bolaget. Han har också en lång rad styrelseuppdrag inom framför allt idrott och skola.

– Det är inte alltid lätt att växla över från en spelarkarriär till en karriär utanför fotbollsplanen. Men jag var tidigare delägare i ett bolag som bland annat investerade i idrottsskolor, och i och med detta lärde jag också känna Ola Serneke. Han ägde en multisportanläggning i Göteborg, och där såg jag en möjlighet till ett strategiskt partnerskap. Men istället fick jag en förfrågan om att börja jobba som affärsutvecklare för Serneke Invest, vilket jag har gjort sedan 2017. Mina arbetsuppgifter handlar om att identifiera affären, komma över byggrätter och skapa innehåll utifrån det lokala behovet. Utveckla, bygga och sälja, säger Patrik Andersson.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Högpresterare – på och utanför planen

Som elitidrottare måste man av naturliga skäl göra ett karriärbyte mitt i livet. Patrik Andersson har lyckats med det, mycket tack vare att den starka drivkraften hela tiden har funnits kvar. Sitt sista år som utlandsproffs tillbringade han i Barcelona, en miljö präglad av höga krav och stora prestationer. När han återvände till Sverige spelade han en sista säsong i Malmö FF och kryddade den med ett SM-guld, sedan tog han sig an det svåra karriärbytet.

– Jag drivs av high performance, och det har varit viktigt för mig att ha samma kravbild på mig själv även om det råder helt olika förutsättningar. I näringslivet är det precis som i idrotten viktigt att jobba i team, skapa förståelse för gemensamma mål och ha drivet att vilja framåt. Jag drivs också av att jag vill lära mig nya saker, utvecklas och vara en god förebild, säger Patrik Andersson.

Redan under sin karriär som fotbollsspelare fick han uppleva hur viktigt det är med gott ledarskap, vilket är just vad Årets VD handlar om. ”Bjärred” har haft några legendariska tränare som har betytt mycket för hans utveckling, berättar han.

– Det finns vissa faktorer som är gemensamma för alla bra tränare och ledare. Det krävs ett enormt mod och en stor ödmjukhet, eftersom det ofta är svåra frågor som måste hanteras. En ledare måste vara inlyssnande, annars kan det få stora konsekvenser. Det är viktigt att man får med sig hela gruppen och skapar en förståelse för vad vi ska göra gemensamt. Det måste finnas en tydlighet i det som ska uppnås. Ledarskapet bör vara övergripande, men samtidigt är det viktigt att man inte petar i allt. Man måste också våga ge förtroende och mandat.

Bland de tränare som har betytt mycket för honom nämner han framför allt Roy Hodgson som tränade honom i Malmö FF, och Tommy Svensson som var landslagets förbundskapten under EM 1992 och VM 1994.

Patrik Andersson spelade ett flertal topplag i Europa under sin karriär, bland annat i Barcelona mellan 2001–2004.

Patrik Andersson spelade för ett flertal topplag i Europa under sin karriär, bland annat i Barcelona mellan 2001–2004.

– När jag som ung spelare befann mig i en utvecklingsfas så var det väldigt värdefullt att ha ledare som kunde ge mig verktyg för att utvecklas, och som framför allt gav mig förtroende. Roy Hodgson var beredd att satsa på mig när jag var 17 år. Och Tommy Svensson vågade satsa på mig och Joachim Björklund som mittbackar inför EM -92 när vi var 21 och 22 år gamla, berättar ”Bjärred”.

Ute i de europeiska toppklubbar där Patrik Andersson har spelat råder det lite andra förutsättningar för ledarskapet. Där är det bara resultat som räknas.

– Det är en selektiv miljö, tränarens uppgift är att plocka ut de elva bästa och skapa resultat direkt. Det finns inte riktigt tid för långsiktiga projekt, utan det är framgång från första dagen som gäller, annars får tränaren ofta sparken. Samtidigt så behöver inte tränaren hantera allt, för det finns också hierarkier i spelartruppen, spelarna själva tar också ett stort ansvar, förklarar han.

Momentum viktigt på fotbollsplanen – och i näringslivet

Det finns många beröringspunkter mellan idrotten och näringslivet, vilket blir tydligt när man pratar med Patrik Andersson. Ledarskapet spelar en avgörande roll, men bör samtidigt vara en integrerad del av teamet. Om en ledare bara kör sin egen linje så blir det inte bra, säger ”Bjärred”. Alla måste röra sig mot samma mål, samtidigt som ledaren inte får vara rädd för att omge sig med personer som vågar utmana och ställa frågor. Det gäller i såväl fotbollen som i näringslivet.

En sak som ibland gör honom frustrerad i näringslivet är bristen på handlingskraft, vilket står i kontrast till hans mentalitet som elitidrottare. Man måste besluta sig för vad man vill göra och sedan agera direkt, menar han.

– Det jag upplever i Sverige är att vi alltid vill utreda allting väldigt mycket. Man måste ju våga fatta beslut och sätta en tydlig riktning. Sedan kan man såklart utvärdera efteråt och åtgärda eventuella problem. Men det här velandet, oförmågan att sätta ned foten, kan vara frustrerande. Man måste våga besluta sig för vad man vill göra och sedan göra det direkt. Momentum är väldigt viktigt inom sporten, och även inom näringslivet, säger Patrik Andersson.

Som gammal elitspelare är han van vid både höga krav och ett högt tempo. Han vet också vad det betyder att vinna priser och utmärkelser, både med laget och på individuell nivå. Förutom de medaljer han har vunnit med klubb- och landslag, har ”Bjärred” även vunnit Guldbollen som Sveriges bästa fotbollsspelare vid två tillfällen, 1995 och 2001.

– Det är fint och hedrande att vinna personliga utmärkelser, man blir stolt. Det är viktigt att lyfta fram gott arbete och visa att människor har gjort en fin resa, säger ”Bjärred”, som nu alltså själv ska vara med och utse vinnare av Årets VD – en utmärkelse som för övrigt hans egen VD, Ola Serneke, vann 2017.

När fotbollslegenden nu tar plats i juryn så hoppas han på att hitta vinnande kandidater som framför allt besitter två egenskaper:

– Mod och ödmjukhet. Det är det viktigaste, säger Patrik ”Bjärred” Andersson.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Årets VD

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill