Förträffliga prestationer kommer inte från en trött hjärna

Det pratas för lite om att hjärnan blir trött av den myckna splittring den utsätts för när vi hoppar mellan olika arbetsuppgifter, mejl, sms, sociala medier och interaktion med andra.

Hälsa | ARTIKEL | AUG 2017

Frustration, Ledarskap

Frustration, Ledarskap

Kan hjärnan bli trött? Ja, precis som kroppen blir trött av kroppsarbete blir hjärnan trött av mentalt arbete. Vi märker det oftast inte lika tydligt och det är ett av våra stora aber, både när det gäller förmåga att prestera och att må gott. Troligen hade den stressrelaterade psykiska ohälsan varit mindre omfattande om hjärnan skickat ut lika påtagliga signaler om trötthet som kroppen gör. En mjölksyreattack talar sitt tydliga språk medan hjärnans mer subtila signaler, som till exempel irritation, glömska och koncentrationssvårigheter, lätt missförstås eftersom de kan kopplas till så mycket.

När jag är ute och föreläser, eller utbildar på distans, i mental ergonomi märker jag att många blir minst sagt förvånade över att hjärnan kan bli trött. De tror att vi ska orka nästan hur länge och hur mycket som helst när vi inte utför ett fysiskt arbete utan sitter still vid datorn och planerar, löser problem, kreerar, gör analyser etc. Jag märker att detta framförallt är en förvillande ”sanning” som härskar bland unga personer. Det är illa och får ofta allvarliga konsekvenser.

Jag låter en ung kvinna som jag nyligen tränade i mental ergonomi sätta ord på fenomenet: ”Va, menar du att hjärnan kan bli trött?! Jag trodde att det bara var jag som blev trött. Alla andra verkar orka och klara hur mycket som helst. Jag trodde det var något fel på mig när jag kände mig pressad och blev irriterad och ofokuserad. Så skönt att få veta att detta gäller andra också. Jag har pressat mig till det yttersta för att hänga med. Nu förstår jag hur jag ska planera min dag och använda min hjärnkraft.”

Denna unga kvinna hade varit nära att gå in i väggen. Hon satte orealistiska mål för sina arbetsdagar och fyllde också sin fritid med aktiviteter, sneglandes på ”alla andra” som verkade orka och hinna hur mycket som helst. Hon höll på att bli utmattad. När sinnet påminde henne genom att bli okoncentrerat, glömskt och lättirriterat slog hon bort det och försökte pressa sig ännu mer.

Problemet när vi jämför oss med andra är att vi ofta ser en grupp individer som en person och slår ihop allt människorna i gruppen hinner med som handlingar som var och en utför. En ekvation som stämmer föga med verkligheten.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Det är också problematiskt att det har gått status i att orka mycket. Det pratas för lite om att hjärnan blir trött av den myckna splittring den utsätts för när vi hoppar mellan olika arbetsuppgifter, mejl, sms, sociala medier och interaktion med andra. När vi försöker göra allt det här på en gång blir hjärnan trött ännu fortare än om vi hade avsatt en stund för var och en av sysslorna.

En annan sak som har stor utmattningseffekt på hjärnan är att ha en planering för dagen, veckan eller månaden som redan från början är omöjlig att hålla. Hjärnan vet att det inte går att få in tolv timmars arbete på åtta timmar och drar lätt igång en stressreaktion som kan vara mer tröttande än stärkande om fenomenet inträffar alltför ofta. Händer det då och då kan det tvärtom vara en stressreaktion som ger kraft att faktiskt fixa tolv timmars arbete på åtta timmar genom att hjärnan blir fokuserad på uppgiften och försätter sig i flow. Förutsatt att vi ger den just fokus, en ingrediens som hjärnan blir alert och skärpt av. Det är med hjälp av fokus vi blir briljanta utförare, kreativa problemlösare och tidseffektiva presterare.

Med hjälp av fokus får vi också lättare att hantera de starka känslor som kan dras igång av alla de, enligt vårt nervsystem, potentiella livshot som hjärnan möter under en helt vanlig arbetsdag. Sådant som orättvis beskyllning, kritik inför andra, utebliven positiv återkoppling eller bristfällig information om en stundande omorganisation.

Daniel Goleman, psykolog, vetenskapsjournalist och tillika författare till storsäljaren Känslans intelligens (Emotional intelligence) benämner fokus som den dolda drivkraften bakom förträffliga prestationer (Focus; The hidden driver of excellence, är både en bok och en föreläsning, se den gärna på Youtube här).

Receptet för en pigg och förträffligt presterande hjärna kan alltså vara ganska enkelt: gör en realistisk dagsplanering, fokusera på en uppgift i taget när du vill prestera på topp och ta små pauser regelbundet. Hjärnan orkar inte fokusera en hel arbetsdag i sträck. Tillåt dig att inte alltid vara på topp och tro inte att andras hjärnor är mer alerta än din. Det är en ”sanning” med stor modifikation.

Anneli Godman.

Anneli Godman

Vår expert på hjärna, stress och prestation

  • Följ skribent

Anneli Godman utbildar i och skriver om Mental Ergonomi i onlinekurser, artiklar och böcker. 
Mental Ergonomi går ut på att skapa en hållbar vardag där vi samverka respektfullt och skapar förutsättningar för att prestera på en nivå vi mår bra av. I Annelis onlinekurser ges tillfälle att, i små steg, öva på att skapa en mer mentalt hållbar vardag. Kurserna bygger på kunskap grundad i erfarenhet och vetenskap.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Anneli Godman.

Anneli Godman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill