”Företagande kräver mod”
Mikael Lezdins, Årets Unga VD 2016, om betydelsen av utmärkelsen och hållbarhet.
Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | OKT 2017
Mikael Lezdins, årets unga VD 2016.
I en tid då många i den yngre generationen tvekar att ta ledaruppdrag är Mikael Lezdins, vd för Energi Funktion Komfort AB, en viktig förebild. Förra året utsågs han till Årets Unga VD, och även om ålder bara är en siffra så tycker han att yngre ledare ibland bedöms på ett annorlunda sätt. Det är tydligt att han står för värderingar som andas framtid; han tror på hållbart företagande och ett inkluderande ledarskap präglat av glädje och engagemang – och vill helst inte bli betraktad som ”chef”.
Mikael Lezdins utsågs till Årets Unga VD 2016. Mikael är vd för Energi Funktion Komfort AB, företaget erbjuder ledning och projektering med inriktning på VVS, el- och teletekniska installationer i byggnader. Ett år har gått sedan dess, han har hunnit fylla 31 – och under året har han också upplevt vilken betydelse det kan ha att få en utmärkelse och ett erkännande för sitt arbete.
– Att få ett sådant här erkännande förstärker definitivt känslan av att de värden jag står för är rätt. Det gör att man vågar öka takten ännu mer. Uppmärksamheten kring utmärkelsen har också lett till nya kontakter och nya möjligheter att dela med mig av mina erfarenheter, säger Mikael Lezdins.
Under året som gått har Energi Funktion Komfort AB fortsatt att växa med en väldig kraft. Att stanna upp, luta sig tillbaka och vara nöjd är inte Mikael Lezdins melodi. Marknadens villkor förändras hela tiden, och det gäller att vara djärv nog att inte stagnera.
– Man måste vara flexibel och våga förändra, våga vara först med att prova på nya saker, säger han, och understryker att det handlar om långt mycket mer än att jaga profit:
– Allt handlar inte om pengar. Man måste också sträva
efter ett hållbart företagande. Man måste våga vara innovativ, men aldrig på
bekostnad av ordning och reda.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Mångfald av kompetens
Han talar mycket om sådana aspekter av företagandet som kommer att bli allt viktigare i framtiden – exempelvis ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Det är principer som är viktiga för såväl företaget som samhället, menar han.– Vi har en vision om att bli det mest socialt hållbara företaget i vår bransch. Alla ska kunna vara på vår arbetsplats, oavsett identitet eller bakgrund. Men det är viktigt att säga att mångfald för oss betyder kompetensmångfald. Vi tror på människor med olika kompetenser och erfarenheter, och vi letar efter personer med olika kompetens och med en gemensam nämnare: Engagemang.
Kompetens ska förstås vara avgörande, men i dagens arbetsliv bedöms man ibland utifrån mer ytliga aspekter – exempelvis ålder. En ohållbart stor andel av arbetskraften döms alltför ofta ut som antingen för gammal eller för ung. Som Årets Unga VD 2016 har Mikael Lezdins förstås märkt av detta. Han var 25 år gammal när han blev vd för EFKAB.
– Jag tror definitivt att man bedöms på ett lite
annorlunda sätt om man anses vara ung för att vara vd, även om åldern bara är
en siffra. Det ställs nog högre krav på att man ska vara resolut och beslutsam,
säger Mikael Lezdins.
Chef eller ledare?
Själv har han förvisso inga problem med att vara resolut och beslutsam, men han tror inte på ett alltför auktoritärt ledarskap som detaljstyr medarbetarna – eller ”medansvariga”, som alla anställda kallas på Energi Funktion Komfort. Idag är det många i den yngre generationen som är tveksamma till att ta ledaruppdrag, och Mikael Lezdins tror att det delvis beror på att många avskräcks av den gamla föreställningen om hur ”chefen” ska vara.– Jag tror att många har svårt att se skillnaden mellan att vara chef och att vara ledare. Man tänker sig att man ska vara ”chef” och bara stå med en massa ansvar och leverera hela tiden, och då tror jag att många tackar nej till uppdraget. Men det är skillnad mellan chefskap och ledarskap. Många säger att ”nej, man måste ändå vara chef för att det ska fungera”, men det stämmer inte. Tvärtom; om man ska vara ledare så funkar det inte att bete sig som en chef.
Inga chefsfasoner, alltså – gott ledarskap handlar snarare om att vara en person som motiverar och engagerar medarbetarna och får dem att vilja ta ansvar själva.
"Det gläder mig att någon annan ska få lika roligt som jag har haft under det senaste året."
– Mikael Lezdins
– En bra ledare är inkluderande och involverande, och sprider glädje och engagemang bland medansvariga. Man ska vara flexibel, street smart, och ha ett brinnande intresse för företagande. Det ska märkas, man ska känna av det och det ska kännas äkta.
Han hoppas att den som utses till Årets Unga VD 2017 har dessa egenskaper och vill sprida dem vidare till andra. Det är just den möjligheten som gör utmärkelsen betydelsefull.
– Jag hoppas att utmärkelsen blir lika viktig för nästa vinnare som den har varit för mig. Den öppnar upp för nya nätverk, nya kontakter och nya möjligheter, säger Mikael Lezdins.
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
- Hållbarhet
- Årets VD
Följ skribent:
- Följ skribent
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
- Hållbarhet
- Årets VD
Kom och låt dig inspireras på Årets VD 2017!