Följa sin passion – eller tillföra värde?

Är ”följ din passion” verkligen det bästa karriärvalet?

Motivera | Karriär | ARTIKEL | DEC 2016

Följa sin passion – eller tillföra värde?

Följa sin passion – eller tillföra värde?

Den moderna människan lever i det mest individualistiska samhälle som världen någonsin har skådat. Det är därför inte så konstigt att det populäraste karriärrådet under hela 90- och 00-talet har varit: ”Följ din passion.” Det har varit en fråga om emancipation; borta är den tid då vi skulle gå i våra föräldrars fotspår, eller, som på 1900-talet, följa pengarna. Nu handlar allt om att förverkliga sig själv. Men hur lycklig blir man egentligen av att hela tiden låsa sig vid sina egna behov, intressen och drömmar? Det finns ett karriärråd som går stick i stäv med vår tids hyperindividualism, men som faktiskt är väl värt att fundera på: ”Gör någonting som tillför värde i samhället.”

Mottot ”följ din passion”, eller ”follow your passion” på engelska, fick ett enormt genomslag på 90-talet. Det var nya tider – Berlinmuren hade fallit, den västerländska kapitalismen hade triumferat, och övergången från industrisamhälle till tjänstesamhälle skedde i allt snabbare takt. Kollektivismen var äntligen på väg mot ett slutgiltigt nederlag. Nu var det den Fria Individen som härskade – och ”följ din passion” var hennes slogan.

Så fick alla vi som växte upp på 90- och 00-talet lära oss att om vi bara var tillräckligt intresserade av någonting, då skulle det ämnet eller den aktiviteten också bli vårt levebröd och så småningom vår lycka. För om du verkligen älskar det du gör så kommer du att slita mycket hårdare än alla andra, och då kommer du också att bli framgångsrik. Ganska självklart, eller hur?

Ekvationen går inte ihop

Problemet är bara att det inte finns någon tydlig koppling mellan att ”följa sin passion” och att lyckas i yrkeslivet. Tvärtom finns det en stor risk att du misslyckas i karriären om du väljer yrkesinriktning utifrån dina intressen och hobbys. Varför?

Bland annat för att de flesta människor är passionerat intresserade av ungefär samma saker: Sport, kultur, musik, underhållning. Studier som har gjorts angående matchningen mellan arbetsmarknadens behov och människors personliga intressen visar entydigt att ekvationen inte går ihop; bara några få procent av jobben finns inom de ämnesområden som folk tenderar att vara passionerat intresserade av. Om alla som ska ge sig ut i arbetslivet följer rådet att ”följa sin passion” så kommer de flesta att misslyckas – det är ett matematiskt faktum.

Men det finns också andra skäl till att ”följ din passion” inte är det bästa karriärrådet du kan få (eller ge). Även om det skulle finnas jobbmöjligheter inom det område som just du är intresserad av så är det inte alls säkert att ”passion” är det bästa kriteriet att gå efter när man väljer karriär. Människors intressen och värderingar förändras över tid, mycket mer än vi själva tror. Är du verkligen säker på att du vill hålla på med ditt intresse, din hobby eller passion – under en hel yrkeskarriär? Här finns en uppenbar risk att du kör fast i din personliga utveckling och blir kvar i din komfortzon resten av livet.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Självcentrerat?

Att följa sin passion kanske rent av är lite för bekvämt för att det ska kunna göra oss riktigt lyckliga. Om du till exempel är en ”bokmal” så är det inte helt självklart att du mår bra av att gräva ner dig bland böcker resten av livet. Eller om du är väldigt utåtriktad och väljer ett väldigt utåtriktat jobb så finns risken att du bränner ut dig.

Betyder allt detta att vi helt ska bortse från passion när vi väljer karriär? Nej, definitivt inte. En människas intressen och passioner kan säga en hel del om vem hon är och vad hon har att erbjuda arbetsmarknaden och samhället. Det är inte ovanligt att intresse och passion sammanfaller med kunskap och kompetens. Dina karriärmöjligheter kan mycket väl finnas inom den zon där dina intressen, din kompetens och samhällets behov möts. Men du bör inte låsa dig vid någon myt om att du blir lycklig och framgångsrik genom att enträget ”följa din passion”.

Framför allt bör du fråga dig varför man i vårt samhälle förväntas vara så självcentrerad när man väljer yrke och karriär. Kanske är det rent av så att vi mår dåligt av att vi alltid förväntas ”förverkliga oss själva”? För då måste du först veta vem du är och vad du har för ”kall”… som om det bara finns en enda karriärväg som är utstakad för just dig, och som du till varje pris måste hitta.

Måste man verkligen fokusera på ”självförverkligande” när man väljer karriär?

Skapa ett värde

Karriärrådgivaren Benjamin Todd hävdar i sitt TED-talk, som den här artikeln delvis är baserad på, att mantrat ”follow your passion” har spelat ut sin roll. På 1800-talet skulle man ”följa sina föräldrar” och välja deras yrke. På 1900-talet skulle man ”följa pengarna”, och de senaste 25 åren har ”följ din passion” varit orden på alla karriärcoachers läppar.

Todd tycker att det är dags att ge ett nytt råd: ”Do what’s valuable”. Gör något som är värdefullt för samhället. Eller, för att uttrycka sig lite fräckt: Gör lite nytta istället för att tokstirra på dina personliga intressen, drömmar och fantasier. Fokusera på att bli riktigt bra på någonting som skapar ett värde för samhället. Människor tenderar att trivas på sina jobb om de får känna att de är kompetenta och att de gör någonting meningsfullt. Det är betydligt viktigare än att få jobba med något av sina personliga intressen.

Gör någonting som skapar ett värde för samhället, så finns det en stor möjlighet att passionen kommer efter.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera
  • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera
  • Karriär

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill