Flickorna och skammen
BLOGG | OKT 2016
Jag minns när jag läste Katarina Wennstams bok Flickan och skulden för många år sedan. Den gav ett uppvaknande om hur det ser ut i våldtäktsdomar och den hade en besk eftersmak.
Nu har jag precis läst hennes senaste bok Flickan och skammen som tar upp hur kvinnors sexualitet är en gemensam angelägenhet och att vi gemensamt kontrollerar den genom skam.
Jag minns när jag läste Katarina Wennstams bok Flickan och skulden för många år sedan. Den gav ett uppvaknande om hur det ser ut i våldtäktsdomar och den hade en besk eftersmak.
Nu har jag precis läst hennes senaste bok Flickan och skammen som tar upp hur kvinnors sexualitet är en gemensam angelägenhet och att vi gemensamt kontrollerar den genom skam.
Det är lätt att se andra kulturers vanor eftersom de ofta skiljer sig från hur du själv lever och tänker, men vi har ett världsomfattande intresse av att kontrollera kvinnor. Hederskultur ser olika ut, men tänk bara på hur du själv beter dig när det kommer till unga tjejer och killar. Vem är du mer rädd ska råka ut för något utomhus efter mörkrets inbrott? Faktiskt är risken mycket större att något händer killar och män. Men ändå oroar vi oss mer för kvinnor. Det finns ”tjejtaxi” och olika säkerhetsnummer och nattvandrare som följer (främst) kvinnor hem. Jag har själv sett i mitt arbete hur pedagoger och personal på fritidsgårdar frågar om någon möter tjejerna när de ska gå hem sent. Men de frågar inte killarna (i alla fall inte i lika stor utsträckning, ska inte säga att det aldrig hänt). Omtanke och säkerhetstänk är såklart inte dåligt, vi ska vara rädda om varandra. Vi ska bara vara rädda om killarna också.
Boken tar upp skam kopplad till sexualitet och visar hur vi straffar sexuellt aktiva tjejer och kvinnor, till och med när de råkat ut för övergrepp. När det kommer till sexuellt våld och våldtäkt så finns en vidrig kultur kring att ifrågasätta offret. Detta hänger ihop.
Och ett mycket effektivt sätt att hålla människor nere är skam. Katarina förklarar skam så här: ”Skuldkänslor kan till exempel uppstå när man agerat mot sin övertygelse. Skamkänslorna uppstår när egna tillkortakommanden eller ’defekter’ blottas inför andra. Skammen är ett resultat av andra personers negativa värdering (oavsett om den är verklig eller inbillad), inte den egna.”
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Skuld och skam är också en av de härskartekniker som Berit Ås formulerade, och jag skulle säga att det är den allra svåraste att värja sig mot. Vi är sociala varelser och vill så gärna vara med, att skammas gör att vi känner det som om vi riskerar att uteslutas. Wennströms bok är full av exempel där offer har blivit tvingade att flytta från orten (även i fall där våldtäktsmannen dömts).
Så vad har denna nedslående läsning för relevans på din arbetsplats? Massor. Vår gemensamma kultur skapas och omskapas ständigt och vi upprätthåller förtyck eller befriar människor genom hur vi agerar. Och för att bekräfta din känsla så spenderar du en hel del tid på din arbetsplats. Se dig omkring på arbetsplatsen (och i din omgivning), när riskerar du att skammas någon på grund av sexualitet? Hur beter sig andra? Oavsett om du inte talar om sexualitet i din arbetsroll så kanske ni pratar om era eller andras barn, relationer och liknande på fikarasten, rökpausen eller jobbresan?
Tips för att bryta hederskulturen i vårt samhälle
• Utgå ifrån att tjejer och killar har samma rätt till sin sexualitet (I know mindblowing) och låt denna utgångspunkt lysa igenom i hur du pratar.
• Prata med unga människor om normer kring sexualitet och kön
• Tänk på att även subtila kommentarer, kroppsspråk och skämt bidrar. Försök vara modig och öppna upp samtal och ställ motfrågor som: hur menar du då?
• Skratta inte med i skämt som förstärker hederskultur, säg ifrån.
Sitter du och spänner käkarna nu och ruvar på en kommentar som: ”men männen då! Killar kan också skammas”. Läs boken Flickan och skammen, Katarina tar upp det också. Dessutom är det alltid bättre att läsa boken, då kan du göra dig en egen bild.