Flexibilitet och framtidstro i ledarskapets tjänst
Tillit och kreativitet – viktiga byggstenar för framtiden.
Ledarskap | ARTIKEL | APRIL 2025

Helene Högberg, VD på Avalon Innovation - "Det personliga mötet är ovärderligt – det är där vi bygger de starkaste relationerna."
För Helene Högberg, VD på Avalon Innovation, handlar ledarskap om att få saker att hända. "Ledarskap är att ta ett team, en teknik eller ett initiativ från punkt A till punkt B," säger Helene. Det är inte titlar eller chefsroller som definierar ledarskap, utan viljan och förmågan att hitta vägen framåt, även när den är krokig. "Ledarskap handlar om rörelse, att våga prova nya vägar och hela tiden tänka på vad nästa steg kan vara."
Hon beskriver ledarskap som att hela tiden anpassa sig till förändringar och möjligheter. Det handlar också om att acceptera att vägen sällan är spikrak. "Du måste vara beredd att ta hand om både möjligheter och utmaningar längs vägen. Ibland krävs det att du hittar nya stigar att vandra på," säger hon.
Att visa vägen och inspirera andra
Helene menar att ett av de viktigaste verktygen som ledare är att vara en god förebild. "Som ledare behöver du hålla lugnet och visa hur problem kan lösas på ett smart sätt," säger hon. Hon tycker att det är viktigt att ha koll på teamets arbetsbörda och hjälpa till att fördela arbetet så att ingen blir överbelastad. "Det handlar om att se till att alla har rätt förutsättningar för att lyckas," tillägger hon.
Hon hämtar själv mycket inspiration från andra ledare. "Jag tycker att det är jätteintressant att prata med personer i helt andra branscher. Det är ofta där de bästa idéerna dyker upp," berättar Helene. "Det är när du tar en kaffe eller lunch med någon som de verkligt värdefulla samtalen sker."
Självledarskap – något alla kan träna på
På Avalon Innovation är självledarskap en grundläggande del av kulturen. Helene ser det som en nyckel till framgång, både individuellt och organisatoriskt. "Självledarskap handlar om att ta ansvar för dig själv och din roll," säger hon. Hon understryker vikten av att skapa en kultur där alla känner att de kan bidra och leda inom sina egna områden, utan att det nödvändigtvis är kopplat till en hierarkisk titel.
Helene tror att när många i en organisation tar ansvar och leder utifrån vem de är så uppstår verklig rörelse och utveckling. "Det är då det händer grejer," säger hon med ett leende. Hon uppmanar också unga att inte vänta på en titel för att börja leda, utan att börja där de står.
Tillit och kreativitet – viktiga byggstenar för framtiden
Att kunna lita på varandra är en grundförutsättning för ett fungerande ledarskap, enligt Helene. "Oavsett om någon jobbar på distans eller på kontoret måste vi kunna lita på att alla gör sitt bästa," säger hon. Hon menar att tillit inte bara skapar trygghet utan också möjliggör flexibilitet i arbetslivet, något som blivit allt viktigare.
Helene ser också stora möjligheter med ny teknik, som AI, för att effektivisera arbete och frigöra tid för mer kreativa och värdeskapande uppgifter. "Jag tror inte att AI kommer att ersätta oss, men det kommer att hjälpa oss att jobba smartare," säger hon. Samtidigt poängterar hon att det mänskliga mötet alltid kommer att ha en central roll. "Det personliga mötet är ovärderligt – det är där vi bygger de starkaste relationerna."

Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Från toppstyrning till delat ansvar
En av Helenes starkaste övertygelser är att ledarskap inte bara ska handla om titlar eller hierarkier. "Det är dags att göra plats för fler som vill leda," säger hon. Hon menar att vi måste bli bättre på att släppa fram fler ledare inom olika områden. Samtidigt lyfter hon fram vikten av att ta vara på den kunskap och erfarenhet som äldre generationer bidrar med. "Det är synd att så många över 55 har svårt att hitta nya jobb – vi behöver deras kunskaper och perspektiv," säger hon.
Små steg för att växa i ledarrollen
På Avalon hjälper de sina medarbetare att växa som ledare stegvis. "Det kan börja med att leda en liten grupp eller ett projekt och sedan successivt ta större ansvar," säger Helene. Hon tror att möjligheten att gradvis få växa in i ledarrollen gör den mer hanterbart för nya ledare, och mindre skrämmande.
Helene pratar också varmt om mentorskap som ett kraftfullt sätt att utveckla ledarförmåga - både för mentorer och adepter. "Att ha en mentor och att vara mentor är lika givande. Det handlar om att dela erfarenheter och växa tillsammans," säger hon.
Träning gör ledaren
För Helene är ledarskap en färdighet som man måste underhålla och utveckla hela tiden. "Jag vill fortsätta lära mig och inspireras av andra," säger hon. Hon föreslår att ledare från olika branscher borde byta erfarenheter mer regelbundet. "Det kan vara att testa varandras roller för en dag eller jobba tillsammans i kortare projekt. Det ger nya perspektiv och insikter."
Hon nämner också att hon gärna krokar arm med andra ledare för att bolla idéer och utmaningar. "Jag har haft väldigt givande erfarenheter av delade mentorskap där vi hjälps åt att lösa problem och utvecklas," säger hon.
Närvaro skapar engagemang
Att vara närvarande är något Helene ser som en självklarhet i sitt ledarskap. "Som ledare är det viktigt att vara med där det händer, inte bara sitta på sitt kontor och planera," säger hon. Hon beskriver ledarskap som en aktiv och deltagande roll där det gäller att engagera sig i verksamhetens alla delar.
För Helene handlar det också om att bygga en kultur där alla känner sig delaktiga och viktiga. "När vi skapar en miljö där alla bidrar, känner vi oss alla mer motiverade och engagerade," säger hon. Det är i det samspelet, menar hon, som ledarskap verkligen gör skillnad.
Helena Timander är medgrundare och VD på Ledargymmet, en innovativ digital arena där självledarskap och ledarskap tränas kontinuerligt tillsammans med andra. Helena har lång erfarenhet av utvecklingsarbete på såväl individ-, team- som organisationsnivå, med ett tydligt fokus på att kombinera innovationskraft med en stark tro på individens inneboende kraft. Kreativitet, nyfikenhet och samskapande är några av de drivkrafter som genomsyrar hennes arbete.
Helena brinner för frågor som rör framtidens ledarskap, nya metoder för lärande och hur man bygger hållbara företagskulturer. Hon är medförfattare till boken Lycklig lönsamhet – om att bygga stark företagskultur och har även utvecklat företagsspelet The Fuel Game, som används för att arbeta med värderingar på ett engagerande och praktiskt sätt. Helena är dessutom diplomerad ACC-coach och arbetar ständigt med att skapa förutsättningar för lärande och tillväxt inom de organisationer hon stödjer.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
Ledarspaning 2025
Den 20 februari släppte vår samarbetspartner Ledargymmet en spännande rapport, Ledarspaning 2025 - nycklar för framtidens ledare, team och organisationer. Rapporten sammanställer 13 samtal med visionära VD:ar och ledare, varav många är tidigare pristagare och nominerade för utmärkelsen Årets VD.
Ledarspaning 2025 presenterar fyra genomgående teman: självledarskap, kultur & trygghet, förändringskraft och ny teknik. Rapporten innehåller även resultatet från en kvantitativ enkät på temat självledarskap, som visar spännande skillnader mellan hur ledare och medarbetare ser på begreppet. Du kan också läsa mer om hur modern ledarskapsforskning är kopplat till de fyra temaområdena.
Intervjuerna av Helena Timander publiceras löpande här på Motivation.se.
Här kan du ladda ned rapporten: Ledarspaning 2025