Fem myter om jämställdhet

BLOGG | MAJ 2013

Som jämställdhetskonsult har jag märkt av en enorm kunskapsökning bland beställare av jämställdhet under de senaste åren. Dock är det några myter som biter sig fast. Tänkte lägga dagens spalt på att skingra förvirringsmolnen.

Som jämställdhetskonsult har jag märkt av en enorm kunskapsökning bland beställare av jämställdhet under de senaste åren. Dock är det några myter som biter sig fast. Tänkte lägga dagens spalt på att skingra förvirringsmolnen.

1. Det tar lång tid att förändra

Nej, det går att skapa förändring idag. Beroende på vad för insats ni vill göra. Vi hjälper företag att sätta mål och skapa en action plan med aktiviteter eller delmål med deadline och ansvarig person.

Dessa delmål kan vara allt ifrån en större kartläggning till att inventera tidningsprenumerationerna i väntrummet eller att svara i telefon på ett nytt sätt.

Att förändra normer och system tar ibland lång tid men att förändra en rutin eller ett arbetssätt (som påverkar er företagskultur) kan ske på en eftermiddag. Min övertygelse är att vi måste arbeta både långsiktigt och kortsiktigt med jämställdhet och mångfald.

2. Det handlar om att det ska var lika många män och kvinnor överallt

Representation eller att räkna huvuden är endast en nivå av jämställdhet. I Sverige är det att anse som jämställt vid en fördelning på 40-60 % kvinnor och män. Jag ska inte säga att representation inte är viktigt, det är det, men det är långtifrån hela sanningen.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Människor trivs i regel bättre i blandade grupper och det finns forskning som påvisar högre lönsamhet och mer innovation i blandade grupper, men att räkna huvuden måste kompletteras med fler nivåer och är inget mål i sig. Det går inte att säga att det är jämställt bara för att könsfördelningen hamnar inom ramen 40-60.

Om vi har lika många män som kvinnor på en arbetsplats men alla kvinnor tjänar dubbelt så mycket som männen är det inte jämställt. Om alla män har chefspositioner men inga av kvinnorna är det inte jämställt. Inte ens om både män och kvinnor har chefspositioner och tjänar ungefär detsamma kan vi vara säkra på att det är jämställt.

Normer och traditioner kan göra att det som står på pappret inte alltid upplevs lika i verkligheten. Att det finns lika många män och kvinnor inom alla branscher behöver alltså inte göra det jämställt, men att sträva efter en blandning kommer att ge en bättre arbetsmiljö. 

3. Det handlar om att sudda ut könsskillnaderna

Vad är könsskillnader? Rent biologiskt könsbestämmer vi människor efter genitalier, nivåer av olika könshormon och om vi har kromosomer av typen XX eller XY.

Utöver detta har vi även sociala kön, som vi skapar tillsammans, roller som män och kvinnor förhåller sig till. Det kan vara till exempel vissa typer av kläder, smink, frisyrer och intressen som kopplas till ditt biologiska kön. Dessa roller har förändrats över tid och de skiljer sig åt i olika kulturer. Det är en konstant utvecklingsprocess.

Genusteorin handlar inte om att sudda ut gränser utan att lägga till fler möjligheter. Det handlar aldrig om att ta bort, bara lägga till. Utveckla de delar av dig själv där du har talang och intresse, inte de delar som tilldelats dig i våra traditionella könsroller. Vill du som (västerländsk) man ha läppstift eller vill du som kvinna bära byxor och bli militär? Förändring möter ofta motstånd men efter ett tag är det inte längre så läskigt och blir en ny del av givna könsroller, få höjer på ögonbrynen åt en kvinna som bär byxor idag.

4. Det är ett demokratiprojekt

Jämställdhetsutvecklingen drivs på av lagstiftning och till viss del är det en politisk fråga. På så sätt kan man argumentera för att det är ett demokratiprojekt.

Vi har haft allmän och lika rösträtt sedan 1919 så om man med demokrati syftar på rösträtt så var det en viktig drivkraft för många jämlikhets- och jämställdhetskämpar i början av 1900-talet. Jämställdhetsarbetet idag handlar om andra frågor.

Det är en tillväxtfråga och en hälsofråga och en fråga om att bättre utnyttja vår gemensamma kompetens.

5. Man får inte tycka vad man vill

Alla får tycka vad de vill hemma, när det kommer till arbetsplatser finns det lagstiftning som ska skydda mot diskriminering och om du är anställd inom stat, kommun eller landsting så ingår det i ditt uppdrag att jämställdhetsintegrera.

Det innebär att du ska ta hänsyn till jämställdhet i alla beslut på alla nivåer. Tycka vad man vill lämnar utrymme att välja. Vill du tycka att människor ska välja sina yrken och prioriteringar efter sina kromosomer, sina genitalier och nivåer av testosteron och östrogen? Vi är biologiska varelser, till viss del. Men kom igen, vi är så mycket mer!

Jenny Claesson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill