Fånge i komfortzonen?
Att känna sig bekväm är inte fel – men ibland måste man utvidga gränserna för vad man är bekväm med.
Motivera | ARTIKEL | MARS 2018
Att gå utanför komfortzonen är till en början obekvämt, men belöningen på längre sikt är stor.
Den så kallade komfortzonen – den mentala plats där vi känner oss bekväma – är både bra och dålig för människors lycka och välmående. Den är bra för att vi ibland behöver kunna slappna av och känna oss… ja, bekväma. Men långsiktigt är den också skadlig för oss, eftersom den hindrar oss från att växa som människor. För att utvecklas måste vi helt enkelt testa nya saker som vi tidigare har trott att vi inte vågar eller klarar av. Det kallas för att bryta sig ur komfortzonen – men på längre sikt handlar det snarare om att utvidga den.
Komfortzonen är en mysig plats. Det är där vi befinner oss, mentalt, när vi lever våra liv på autopilot och bara gör sådant som känns bekvämt och som vi är vana vid att göra. Att befinna sig i komfortzonen behöver inte vara fel, tvärtom. Periodvis måste vi tillåta oss att bara vara. Att låta jobbet rulla på rutin. Att umgås med vänner som vi lärde känna i sandlådan på dagis. Att ha Netflix-maraton hemma i soffan istället för att ”välja livet”. Det är, ibland, ett bra sätt att vila upp sig och undvika stress och perfektionism. Ett långfinger åt det flåshurtiga prestations- och statussamhället.
Men komfortzonen kan också vara en fälla. Det är en sak att säga nej till samhällets och omgivningens förväntningar på hur man ”borde” leva, men när man blir för bekväm under för lång tid så är det till sist livet självt man säger nej till. För att må bra och känna meningsfullhet måste vi utvecklas som människor, lära oss nya saker och övervinna våra rädslor. Och det som är nytt och okänt för oss känns nästan alltid obekvämt – åtminstone till en början.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Utvidga dina gränser
Forskning stöder tesen att man ibland måste bryta sig ur sin bekvämlighetszon för att må bra och trivas med sitt liv, skriver PsychCentral.com. Studier har till exempel visat att nya upplevelser och erfarenheter får hjärnan att utsöndra dopamin, som är kopplat till hjärnans belöningssystem och gör oss glada, euforiska och lugna. Denna känsla av belöning och välmående motiverar oss också att göra mer av den aktivitet som framkallat lyckokänslan. När man väl vågar ta steget och pröva någonting nytt, är chansen med andra ord stor att man kommer vilja göra det igen.
Att gå utanför komfortzonen är till en början obekvämt – det säger sig väl självt – men belöningen på längre sikt är stor. Komfort är förknippat med rutin och igenkänning, vilket gör att vi till slut blir uttråkade och omotiverade. Utanför bekvämlighetszonen finns ett intressantare liv, både karriärmässigt och socialt.
Även om man ofta använder uttrycket ”att bryta sig ur komfortzonen”, så handlar det långsiktigt om att utvidga den. Om du köper ett par nya skor så kommer de att skava och kännas obekväma de första gångerna du går i dem – men sedan mjukas de upp och formas efter dina fötter. På samma sätt är det med nya upplevelser och erfarenheter, som till en början känns svåra och skrämmande. I takt med att vi gradvis vänjer oss vid det obekväma, kommer det inte längre att kännas obekvämt. Och ju mer du ”utsätter” dig för detta, desto lättare kommer det kännas att hantera nya och oväntade upplevelser. Sakta men säkert blir du bättre på att utvidga gränserna för vad du vågar och är kapabel till.
Bryt dig ur – och ge inte upp
För att lyckas bryta dig ur och därmed utvidga komfortzonen behöver du vara beredd på att det kommer att kännas obekvämt och obehagligt. Det är liksom själva poängen. Ge inte upp om du på något sätt misslyckas eller fegar ur. Tvärtom – att förvänta sig och förbereda sig för bakslag är en viktig nyckel till att lyckas med personlig utveckling.
Försök inte hantera rädslan, oron och ”obekvämligheten” genom att förneka den. Erkänn istället att den finns, och försök att identifiera källan till dessa känslor. Vad är det som får dig att känna dig obekväm? Är det rädslan för att bli bedömd av andra, inte räcka till, känna dig inkompetent? Rädslan för att misslyckas? Eller någonting annat?
"Monitorera dina känslor och hitta källan till dem, så kan du hantera dem istället för att ge upp."
– Einar Wiman
Kom också ihåg att social gemenskap kan göra det lättare att bryta sig ur komfortzonen, av två skäl. Dels för att du då känner en social press (”grupptryck”) att göra det du annars inte skulle göra. Det är svårare att backa ur om man är två eller flera vänner som har lovat att göra samma sak. Men också för att det sociala sammanhanget gör att man blir mer motiverad, eftersom det är roligt att göra saker tillsammans med andra. Dessutom är det mindre genant att ”göra bort sig” om man är ett helt gäng som ska göra bort sig samtidigt. Det vet alla som någon gång har sjungit karaoke på krogen…
Komfortzonen är inte nödvändigtvis en dålig plats, och att du ibland vill känna dig bekväm är ingenting att skämmas för. Men glöm inte att med jämna mellanrum utvidga dess gränser – så att du kan känna dig bekväm på fler och mer spännande sätt i framtiden.
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Motivera