Ett mänskligare arbetsliv – där alla behövs

Författaren och föreläsaren Katarina Frankel berättar om hur arbetslivet och samhället ser ut för människor med funktionsvariationer.

Arbetsmiljö | ARTIKEL | MAJ 2022

Katarina Frankel - författare och föreläsare.

Katarina Frankel - författare och föreläsare.

Hur ser arbetslivet, samhället och vardagen ut för människor med funktionsvariation? Författaren och föreläsaren Katarina Frankel utkommer i maj med sin tredje bok, ”Alla behövs”, som handlar om funktionsvarierade och deras föräldrar och syskon. Katarina Frankel har själv en funktionsvariation, och vet hur svårt det är att få chansen i ett arbetsliv med hårda krav och ett högt tempo. Nu vill hon sprida budskapet att alla människor kan bidra på sitt sätt – och att hela arbetslivet skulle vinna på att anamma mjukare värden.

Katarina Frankel har redan tidigare skrivit två böcker: ”Nästan ikapp – trots handikapp” och ”Johannas modiga idé”. Nu i maj utkommer hennes tredje bok, ”Alla behövs”, där hon fortsätter att berätta om hur samhället, arbetsmarknaden och vardagen ser ut för folk med funktionsvariationer. Den här gången har hon inte bara skrivit självbiografiskt – vi får också möta föräldrar och syskon till funktionsvarierade, som kan ge en större förståelse och en bättre inblick i hur deras liv och utveckling ser ut.

Katarina Frankel har själv en halvsidig CP-skada, men har trots det lyckats förverkliga sig själv i flera bemärkelser, inte minst genom sin verksamhet som författare och föreläsare.

Men resan dit har inte alltid varit lätt.

– Jag är uppväxt i en akademikerfamilj i Lund, som ju är en utpräglad universitetsstad. Det har ibland varit svårt att ha en funktionsvariation i den miljön, att inte kunna leva upp till den normen. Jag hade nog behövt träffa andra som är i samma situation som jag, säger hon.

Att ta sig in i arbetslivet kan vara väldigt svårt för folk med funktionsvariationer, och det är en av de frågor som Katarina skriver om. Hon är själv utbildad till vårdbiträde och diakoniassistent, men säger att det har varit svårt att få stanna på en arbetsplats under någon längre tid. Idag är hon entreprenör med fokus på skrivandet och föreläsandet, men känner sig ändå obekväm med att jobb och försörjning alltid är det första som ska diskuteras i sociala sammanhang i vårt samhälle.

– I Sverige är vi vad vi gör, men det vill jag ändra på. Jag tycker att vi är våra egenskaper. Jag tycker att vi behöver ett samhälle som är mänskligt och där vi uppskattar varandras förmågor, och inser att alla förmågor inte är mätbara. Jag har utbildat mig men inte fått jobb, men att ha skrivit tre böcker är en seger för mig, säger Katarina Frankel.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Svårt att passa in i arbetslivet

Under sitt arbetsliv har hon ofta kastats mellan exempelvis arbetsträning och kortare anställningar, berättar hon. Så ser verkligheten ut för många människor med funktionsvariationer. Det är svårt att hitta ett jobb där de svårigheter man har accepteras. Katarina kan till exempel ha svårt att samordna arbetsuppgifter och att jobba i ett högt tempo. Samtidigt visar både hennes skrivande och hennes sociala förmåga att hon har mycket att ge.

– Men många insatser är väldigt korta, och därför är det svårt för mig och många andra med funktionsvariation att komma till sin rätt i arbetslivet. Det finns inte rätt strukturer för det. Det tar tid att komma in på en arbetsplats, och många människor med funktionsvariation har behov av att jobba lite mer i sin egen takt. Många av oss skulle behöva jobb med enklare arbetsuppgifter, där det även finns utmaningar, men på våra egna villkor. Jag tänker till exempel på 30-talets lantbruk, där fanns det ju enklare sysslor som gjorde att alla kunde delta i en arbetsgemenskap. Men idag gör tekniken och kraven på att det ska gå fort att många hamnar utanför, säger Katarina Frankel.

Hon har förståelse för att det måste ställas krav i arbetslivet, och att ekonomiska aspekter inte går att bortse ifrån. Men hennes förhoppning är ändå att ett bredare arbetsliv med fler möjligheter för alla människor, oavsett deras villkor och förutsättningar, ska växa fram. Hon vill bland annat uppmana chefer och ledare att våga utmana sina rädslor, vidga sina vyer och ta sitt samhällsansvar.

– Många har attityden: ”Funktionsnedsatta kan man inte anställa, för de behöver bara hjälp hela tiden.” Men vi kan inte bara ta emot hjälp, vi kan också hjälpa andra. Om det till exempel finns enklare sysslor att göra, så kan man tänka att den här människan är inte lika snabb, men kanske är bra på andra sätt? Om man till exempel jobbar med äldre, kan det då inte vara en fördel att ha vissa medarbetare som vill jobba långsamt och tålmodigt, i de äldres tempo? Idag ska allt gå så fort och vara så effektivt, men det är också viktigt att skapa ett samhälle där man inser att alla behövs, säger hon.

Viktigt bli medräknad i gänget

Det är just det som är budskapet i boken som nu kommer ut – Alla behövs. Boken är delvis självbiografisk, Katarina berättar bland annat om sina erfarenheter i arbetslivet som anställd inom Svenska Kyrkan och vården, och om sin egen verksamhet i firman Drivkraft Frankel.

Men vi får också möta föräldrar och syskon till personer med olika funktionsvariationer. De vittnar om hur diagnosförkortningar som CP och DAMP används som skällsord av andra barn, och att det finns en risk för barn med funktionsvariationer att tidigt hamna utanför och att inte få delta på samma sätt som andra barn. Men de vittnar också om vilken enorm utvecklingspotential som finns hos personer med funktionsvariationer.

– Deras syskon ser ju ofta vad de kan, att det går att utvecklas ändå. Till exempel att någonting som verkade omöjligt för tre år sedan idag kan gå jättebra. Anhöriga ser sådant på ett helt annat sätt än andra människor, och därför tyckte jag att det var intressant att lyfta fram deras perspektiv i boken, säger Katarina Frankel.

De anhörigas perspektiv kan också vara intressant att ta till sig för människor i arbetslivet som vill lära sig mer om sina funktionsvarierade kollegor.

– Det här är en bok som kan vara väldigt bra att läsa för chefer, ledare och folk som jobbar med människor med funktionsvariationer. De kan behöva lära sig exempelvis hur viktigt det är för var och en att bli medräknad i gänget, även om man inte jobbar heltid eller om man är en medarbetare som behöver mer tid än andra. Det händer ofta att man inte riktigt blir medräknad, och det sker ofta av tanklöshet eller av okunskap om hur vi är som människor, säger hon.

Hon hoppas att hennes bok ska kunna bidra till att arbetslivet och samhället öppnar upp mer för människor med funktionsvariationer. Men inte bara det:

– Jag tror över huvud taget att arbetslivet behöver bli mer mänskligt, med fler mjuka värden. Idag ser vi att många människor lider av stress och blir utbrända, samtidigt som det är lika stressigt att vara utan jobb. Det borde gå att göra på ett annat sätt, vi borde kunna hjälpas åt mer. Det är därför jag menar att alla människor behövs, säger Katarina Frankel.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Arbetsmiljö

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Arbetsmiljö

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill