Elisabeth Thand Ringqvist: ”Jag är en renässansmänniska”
Företagarnas vd drivs av samhällsförändring och nyfikenhet.
Ledarskap | ARTIKEL | JAN 2012
Motivation.se pratade ledarskap med Elisabeth Thand Ringqvist, vd för Företagarna. Hon berättade om influenserna från USA och hur hon gör för att känna sig bekväm i nya stora utmaningar.
- Jag har nog alltid varit lite av en renässansmänniska.
Så inleder Elisabeth Thand Ringqvist svaret på uppmaningen att berätta lite om sin egen bakgrund. Hon har alltid provat på – dykning, golf, jakt, skridskor, musik – driven av nyfikenhet och av att ständigt skaffa ny kunskap.
- Det kan ju kanske tolkas som att man är en människa som har svårt att bestämma sig, men jag ser det snarare som att jag är en nyfiken och intresserad person.
För Elisabeth är bredden närvarande även i yrkeslivet – hon har varit verksam inom olika branscher och haft en rad skilda uppdrag genom åren. Karriären är brokig och har innehållit vitt skilda inslag som politik, eget företagande, styrelseuppdrag och konsultuppdrag. Och idag är hon alltså vd för Företagarna, en position hon rekryterades till.
- Jag funderade lite innan jag tackade ja. Man måste alltid ställa sig frågan ”Vad kan jag tillföra?” och jag kom fram till att jag skulle tillföra en hel del i den här rollen.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Ger medarbetarna förutsättningar
Att göra skillnad och se till att saker och ting händer, ser Elisabeth som en stark drivkraft i sitt ledarskap. Men det är inte hon själv som ska peka med hela handen. Det tror hon inte på.
- Jag älskar att se saker hända, men jag vill att mina medarbetare ska få förutsättningarna att göra det på sitt sätt. Jag tror man dödar människors vilja och engagemang genom detaljstyrning. I mitt ledarskap vill jag ge människor den rätta känslan, men jag lämnar till medarbetarna att lösa det på sitt sätt. För jag tror att det är de som vet hur det bäst ska göras.
Hon har stor tilltro till de hon arbetar med och litar på människors kompetens. Själv fungerar hon bäst när hon ”står på tå” och måste anstränga sig lite extra för att uppnå sina mål.
- Jag kan inte allt, det är ju en omöjlighet. Jag är naturligtvis beroende av all kompetens jag omger mig med och överlåter frågor och uppgifter till de jag vet är bättre än mig inom vissa områden.
För att medarbetarna ska känna sig trygga i att fatta egna beslut och ta egna initiativ arbetar Elisabeth med tydlighet, styrande dokument och beslutsmallar. På det sättet behöver hon själv inte vara inblandad i alla delar, men kan ändå känna sig trygg i att medarbetarna har bra ramar att förhålla sig till när de står på egna ben.
Hon ler ofta. Och när hon säger att hon tror att hennes medarbetare ser henne som en entusiasmerande ledare, är det inte alls svårt att tro henne.
Senior rekrytering
Under intervjun kommer hennes pressekreterare in några gånger. Lämnar post-its med information, meddelar att samtal väntar, tar Elisabeths telefon för att kunna bevaka den.
Elisabeth förklarar att de precis rekryterat en ny kommunikationschef till ett föräldravikariat, men berättar också att de valt att tänka lite annorlunda.
- Vi har rekryterat en senior och väldigt erfaren vd från en välkänd byrå faktiskt. Hon jobbar tre dagar i veckan och konsultar också för oss när det gäller varumärkesarbete och så vidare. Det här är ett utmärkt exempel på hur jag tror på att ta till vara på andra människors kunskap och erfarenheter.
Elisabeth utstrålar säkerhet och självklarhet. Man undrar om hon någonsin varit rädd eller osäker inför utmaningarna i karriären. Och det har hon. Men hon har också ett tips som hon alltid har med sig.
- Under min tid som managementkonsult lärde jag mig mycket om att våga ta nya steg. Ett av de mest användbara tipsen var att alltid ha en känd faktor med sig när man kliver in i något nytt. När jag kom hit första gången och åkte upp i hissen var jag såklart nervös. Jag presenterades av ordföranden Jens Spendrup och visste att alla hade höga förväntningar på mig eftersom det varit lite turbulent i organisationen. Men min kända faktor var då att jag kan politiken vi rör oss i, kan företagande och har de rätta nätverken. På så sätt blir allt det nya lättare att hantera, eftersom en del av mig är redan trygg.
”Som ledare måste du fråga efter feedback”
Elisabeth kallar sig ”feedback junkie”. Men som ledare är hennes erfarenhet att man måste be om den. Så det gör hon ofta. Runt omkring sig har hon ett antal personer vars omdöme hon litar helt och fullt på. Hon menar att det är viktigt – att fråga rätt personer som känner henne och vet hur hon jobbar. Att be om feedback från människor som hon inte delar grundvärderingar med är däremot inte alls lika givande.
Hennes känsla för feedback tror hon kommer från hennes tid som anställd i ett företag med en amerikansk företagskultur.
- Amerikanarna är bra på sånt, många företag har som rutin att ha feedback-möten regelbundet var tredje månad, säger hon.
Prövandet och lärandet är centralt i Elisabeths ledarskap och då är det lätt att återkomma till nyfikenheten och lusten som driver henne.
Lusten viktig
- Eftersom jag har en tämligen bred bakgrund tror jag att jag har lätt att se ett helhetsperspektiv. Och lusten tror jag är jätteviktig. Har man inte den blir det svårt. En av de personer jag för många samtal med om de här frågorna sa en gång ”Man ska alltid ställa sig frågan om det man arbetar med innebär att man gladeligen går upp varje måndag morgon och gör det”. Så länge svaret är att man gör det så är man på rätt spår. Är svaret nej ska man kanske börja tänka på en förändring.
Något annat hon lärt sig genom arbetet med uppdrag i USA är hur ledarskap kan skilja sig mellan olika kulturer. Som ung kvinna var det nyttigt att se en annan, kanske kaxigare, attityd som på många sätt var annorlunda än den Elisabeth såg i Sverige.
- Det var hårdhudade chicks, kan jag säga. Det här är ju ett tag sen och det var nyttigt och inspirerande att, som ung konsult, få möta en annan typ av inställning än den jag var van vid. De var krassa och vågade kräva saker. Det var lärorikt.
Svettas inte längre över småfrågor
Även om Elisabeth fortfarande får räknas som relativt ung, har hon hunnit med mycket och är idag erfaren på sin chefspost. Hon säger själv att hon ser saker och ting genom ett helt annat raster idag än för femton år sen. Hon svettas inte längre över småfrågor och kan se saker i perspektiv. Ledarskapet är en ständigt pågående utveckling och hon planerar naturligtvis att fortsätta bli bättre och bättre. Kan man lära sig att bli en bättre ledare? Ja, det tror Elisabeth.
- Jo, jag tror det. Men det kräver träning och tid. Alla har naturligtvis olika förutsättningar, vissa personligheter kanske har mer gratis för att de är lämpade på ett annat sätt. Men jag tror också att det kräver en hel del år av prövningar. Man måste gå på nitar och tvingas lösa problem och så vidare. Erfarenhet och övning är det enda sättet att bli bättre.
Själv reflekterar hon över sitt ledarskap då och då, men skulle gärna ha tid att göra det i ännu större utsträckning. En sak hon vill utveckla sin kunskap kring är hur man lyckas behålla kompetens - ”keep talent”.
- Jag läser gärna på om specifika frågor som intresserar mig. Det blir mycket om politik och samtid.
Och det är intresset för samhällsförändringar som ligger Elisabeth allra närmast hjärtat.
- Det är det som faktiskt motiverar mig – förändring och strömningar i tiden. Det som påverkar oss alla och det som faktiskt är viktigt för Sverige.
Foto: Fredrik Hjerling
Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation.
Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap