Du blir lyckligare av att le

Kroppsspråk och pennknepet påverkar din lyckonivå.

Hälsa | Coacha | ARTIKEL | SEP 2019

Pennknepet kan låta som hokus pokus, men forskning bekräftar effekten.

Pennknepet kan låta som hokus pokus, men forskning bekräftar effekten.

Genom ditt kroppsspråk har du möjlighet att påverka både dig själv och din omgivning.  Om du till exempel vill bli gladare kan du prova pennknepet. Johan Rapp förklarar.

Det är lätt hänt att efter en vilsam semester komma tillbaka till jobbet och vardagen och falla in i gamla rutiner, knorra över gamla problem och känna stressen återvända. Ditt soliga leende stelnar successivt. Om det händer kan du prova ett udda knep för att återfå leendet: sätt en penna på tvärs i munnen. Det gör automatiskt att du aktiverar samma muskler som när du ler naturligt, och se – du blir gladare igen. Ta en titt på det här youtube-klippet (tar två minuter) med TV-journalisten och läkaren Michael Mosley när han går runt i Edinburgh och ber förbipasserande sätta en penna i munnen. De kan helt enkelt inte låta bli att le. 

Pennknepet kan låta som hokus pokus, leendena i Edinburgh beror säkert till en del på att man filmas och får träffa den kände och sympatiske Mosley, men forskning bekräftar effekten. Den har till och med ett namn: ”Facial feedback-hypothesis” (ansiktsåterkoppling). Du härmar leendet och får på så vis igång ditt naturliga leende. Per Andréasson skriver i en avhandling från Uppsala universitet att i synnerhet empatiska människor är duktiga på att påverka sitt humör på detta sätt.

I studien Inhibiting and facilitating conditions of the human smile (Strack, Martin & Strepper) fick deltagare med pennor i ett bett mellan tänderna se på humorserier. De hade mätbart roligare åt serierna än gruppen med pennor som hölls fast av endast läpparna, vilket ger ett ogillande intryck. I en annan studie, med ätpinnar istället för pennor, testades om det framtvingade leendet hade någon mätbar effekt mot stress. Deltagare i två grupper fick stoppa ner händerna i iskallt vatten och uppleva andra milda stressmoment. Deras puls mättes före och efter. Gruppen med pinnar återgick snabbare till normal puls än deltagare i kontrollgruppen.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Pennknepet och botox mot depression

Oväntat nog, och till glädje för plastikkirurger, kan Botox ha en liknande effekt när det injiceras för att skapa ett tillmötesgående ansiktsuttryck. Återigen tros det handla om ansiktsåterkoppling. Sedan flera år pågår forskning om Botox till och med kan hjälpa mot depression. Ett antal tester visar att botoxlyft i ansiktet har en signifikant positiv effekt på nedstämda patienter, men hur länge effekten håller i sig är oklart och det fungerar långtifrån alltid. Mer forskning behövs.

Så långt ansiktets betydelse.

– Räta på ryggen! brukade min mamma säga och ibland tryckte hon ett finger mellan skulderbladen för att jag skulle göra som hon sade. Själv kunde hon gå runt i lägenheten med en bok på huvudet för att utveckla sin hållning samtidigt som hon förklarade att en rak rygg ger ett positivt intryck, böjd rygg ger ett nedstämt intryck, som att något tynger dig. Senare studier bekräftar vad hon sade. Rak rygg är inte bara bra för din fysik, den påverkar även hur andra ser på dig och till och med ditt eget humör.

Erik Peper, professor I hälsofrågor vid San Francisco State University, lät 110 studenter gå med krokiga ryggar i en lång korridor och sedan värdera hur mycket positiv energi de kände att de hade. Senare fick de skutta fram i korridoren och återigen ombads de värdera sitt humör. Nu hade de betydligt mer positiv energi i kroppen. 

– Vad vi har funnit är att när du åtgärdar din hållning, förbättras dina energinivåer. Det handlar om ’fake it til you make it’, sade Peper i en intervju i tidningen Biofeedback.

"Rak rygg är inte bara bra för din fysik, den påverkar även hur andra ser på dig och till och med ditt eget humör."

– Johan Rapp

Du presterar bättre och blir lyckligare med fokus på kroppsspråket

I en annan studie bad Peper och hans forskarteam 125 studenter att subtrahera med 7 från totalsiffran 964 så många gånger som möjligt på 30 sekunder (957, 950, 943 etc). Hälften av studenterna ombads sitta med rak rygg när de fullföljde uppgiften. Övriga satt hukade. Sedan bytte man roller, de med böjd rygg fick nu sitta rakryggade.

– Intressant var att det inte var någon skillnad i resultat för de som hade lätt för huvudräkning, medan de som hade svårt för uppgiften gjorde signifikant bättre ifrån sig när de satt rakryggade, berättar Peper i intervjuer. Delvis kan förklaringen vara fysiologisk. När du sitter böjd trycks lungorna ihop och det kan minska din lungkapacitet med upp till 30 procent. Din hjärna får mindre syre.

– Du har alltså möjlighet att öka din prestations- och koncentrationsförmåga genom att förbättra din hållning, säger Peper. Det är upp till dig.

Hållning har också stor betydelse för det intryck du gör på din omgivning. Till exempel hur du uppfattas som chef eller hur du klarar en anställningsintervju. Socialpsykologen Amy Cuddy och författare till boken Presence (Närvaro) berättar i sin TED-talk hur sökande med utbredda armar och avslappat kroppspråk värderades högre i intervjuer än de som sitter hukade och med armarna i kors oavsett meriter. Hon har också lett studier som visar att du själv genom att låtsas vara öppen och avslappad i ditt kroppsspråk, faktiskt påverkar dig själv. Du blir mer självsäker. Det är som med pennan. Du blir gladare även om leendet är påtvingat.

Slutsats? Det förändrar inte grundläggande problem, men genom ditt kroppsspråk har du möjlighet att påverka både dig själv - och din omgivnings uppfattning om dig - i positiv riktning.  


Johan Rapp

Johan Rapp

Vår hjärnkrönikör

  • Följ skribent

Johan Rapp, mångårig journalist och författare, föreläser om att ”Tankspriddhet är en fin egenskap” och för företag:  ”Konsten att fokusera i en stressig tillvaro ”.  Har skrivit Handbok för tankspridda,  Bli hjärnsmart m fl böcker och driver ett förbund med glimten i ögat, De Tankspriddas riksförbund.

tankspridd.se   
johan.rapp@edwork.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Coacha

Johan Rapp

Johan Rapp

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Coacha

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill