Digitala prylar för ökad hälsa och motivation

Anna Frankzén-Starrin: "I hemlighet började jag måla upp bilder i huvudet. Bilder av mig själv joggandes längs gatorna i tajta kläder, chict svettig, med fint springsteg och stark hållning. Verkligheten var mer soffa, Netflix och chips."

Hälsa | ARTIKEL | FEB 2016

Träning, Hälsa, Appar

Träning, Hälsa, Appar

I oktober, för drygt ett år sedan, såg jag mitt Instagram-konto fyllas med bilder av vänner och bekanta i träningskläder som var leriga från topp till tå. De såg så glada, starka och coola ut. Jag lärde mig att de hade sprungit ett enmilslopp som heter Tjurruset. De här bilderna slog an en avundsjuke-nerv hos mig. Jag som aldrig har lyckats träna kontinuerligt någonsin. Jag är nämligen en av de där personerna som äger årskort på träningsanläggningar, men som jag utnyttjar ungefär tre gånger per år.

Som du kanske förstår har jag heller aldrig tävlat i något som helst springlopp.

I samma veva som Tjurruset gick så följde jag också med skepticism hur modet svämmade över av träningskläder. Tajta kläder av lycra i bjärta färger. Mode för alla som vill identifiera sig med den här tränings- och hälsotrenden.

I hemlighet började jag måla upp bilder i huvudet. Bilder av mig själv joggandes längs gatorna i tajta kläder, chict svettig, med fint springsteg och stark hållning. Men verkligheten såg annorlunda ut. Verkligheten var mer soffa, Netflix och chips.

Jag talade om hälso- och träningstrenden i ett radioprogram hos SR. De som känner mig kunde höra avundsjukan flöda när jag pratade om alla dessa atleter som sprang olika lopp så som Toughest Wiking, Tjejmilen, Tjurruset, Midnattsloppet osv.  Till och med programledaren hörde avundsjukan bakom mitt raljerande och utmanade mig att springa ett av loppen året efter. Tack för det liksom. I direktsänd radio.  Jag försökte slingra mig.

Men det var tydligen den MOTIVATIONEN som jag behövde. Mitt första steg var att säga upp mitt träningskort (konstigt nog). Mitt andra var att börja i en träningsgrupp som möttes i den lokala lekparken tre gånger i veckan, tidigt på morgnarna och körde en sorts boot camp. Vi blev ett järngäng. Vi pushade varandra och jag började märka skillnad i min kondition och styrka.

Jag tog hjälp av de digitala verktyg som finns och jag lyssnade på forskning som visar på fördelarna med träning. Ja, alla vet vi ju att träning är bra för kroppen, men forskning visar också att träning är bra för hjärnan. Hjärnan blir effektivare, vi får bättre minne, blir mer kreativa, en del forskare hävdar även att vi blir smartare av träning och vi blir även mer psykiskt välmående.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Träningen skulle alltså hjälpa mig även i mitt jobb som trendanalytiker. Efter någon vecka fick jag min första endorfin-rush. Sen dess är jag fast.

Men jag hade ju inte varit Anna om jag inte delade med mig av några av de digitala prylar som följer i Hälso- och träningstrendens kölvatten.

En av de mest omtalade digitala prylarna står ett franskt företag för. Företaget heter Withings. De har utvecklat ett antal tekniska prylar med målet att motivera och låta dig följa din egen fysiska utveckling.

Withing erbjuder träningsprylar som alla är uppkopplade och kan följas via en och samma app.

  • En klocka som heter Activité, som loggar hur du går, springer eller simmar.  Den loggar även hur du sover.
  • Smart body analyzer är en våg som mäter vikt, BMI, hjärtrytm och omgivningens luftkvalitet.
  • Pulse O, som mäter dina rörelser, hur många kalorier du förbränner, hjärtrytm och syresättning.
  • Med hjälp av appen, följer du sedan vecka för vecka vad som händer med din kropp och dina fysiska prestationer.

10 träningsappar att kika på om du så vill

  1. Run Keeper. Run Keeper kan bli en riktigt bra spring- eller träningskompis. Den mäter hur långt du springer, var du springer, hur snabbt du springer och hur du utvecklas. Du kan även använda den om du går, eller motionerar på annat sätt. Den finns både som gratis-app och en betal-app med fler funktioner. Den skickar även ut påminnelser och uppmaningar om att träna. Den kan kopplas till Spotifys spellista så att du får den bästa träningsmusiken till ditt pass.
  2. YouTube. Här finns alla möjliga träningsvideos att följa. Just nu har jag vansinnig träningsvärk i rumpan efter att jag och min syster tränade till Tracy Andersons videos härom dagen. Tracy Anderson är en av Hollywoods heta och dyra Personal trainers. Gwyneth Paltrow hyllar henne. Du kan träna med henne helt gratis via YouTube.
  3. Zombie Run. En av de knasigaste träningsapparna jag vet. Men väldigt kul. Som en blandning av ljudbok och träningsapp. I hörlurarna får du både höra musik och radioutsändningar som om du sprang i en postapokalyptisk zombievärld. Du har knappt hunnit springa ett hundratal meter innan du hör dem. Zombies som jagar dig. Du här deras stön och släpiga steg. Tja, du springer helt enkelt för livet…
  4. Tabata PRO. Tabata blev oerhört populärt för ett antal år sedan och bygger på högintensiv intervallträning. Med hjälp av den här appen skapar du ditt eget träningsprogram och du använder appen som en timer.
  5. Charity Mile. Tänk att du kan springa och för varje mile du springer donerar företag till olika välgörenhetsprojekt och organisationer. Du kan alltså slå två flugor i en smäll med hjälp av den här appen, träna och göra gott.
  6. Mamma Mage. För alla som vill träna upp bålstyrkan, men kanske framför allt för oss som har fött barn.
  7. Yoga studio. Med hjälp av den här appen kan du träna yoga var helst du är (nästan). Jag använder den här till att en gång för alla lära mig den där Solhälsningen.
  8. Om man tränar kroppen, bör man träna knoppen. Headspace erbjuder en sorts meditation. Underbart att ta till efter ett hårt fysiskt träningspass.
  9. Mindfulness. Även den en app som tränar hjärnan.
  10. Burn your fat wit me. Politiskt inkorrekt namn på en knasig app. Det är något så självklart som en träningsapp i Mangautförande. Eller något som kallas för Otome-spel. Framtaget av ett japanskt företag för tjejer och har inslag av romantik. Du tränar med tecknade figurer.

Anna Frankzen Starrin

Vår trend- och omvärldsbevakare

  • Följ skribent

Anna Frankzen Starrin är trend- och omvärldsanalytikern som har kommit att kallas för Robot Anna i media. Hon talar trots sitt smeknamn om de mänskliga aspekterna i den digitala revolutionen. Anna är kulturantropolog och hjälper företag och organisationer att navigera in i framtiden genom att identifiera vad människor tänker, tycker, vill och behöver. Anna har genomfört flera globala framtidsstudier och är en mycket anlitad föreläsare och trendspanar regelbundet i SR och TV.

Följ Anna på Instagram: @robotannas

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Anna Frankzen Starrin

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill