Det krävs mod att vara enkel
Tema:mod - Kristina Aspemos yrkeskarriär var till synes spikrak. Då ändrade hon riktning.
Tillvaron drog iväg i full fart. Möte efter möte och en känsla av tomhet och meningslöshet - varför? Kristina Aspemo berättar om hur hon riktade om sin karriär och satsade annorlunda. Nu är hennes garderob inte bara välstruken, grå och organiserad, utan också färgglad och fylld av mönster.
- Jag blev tvungen att kliva av min karriär i finansbranschen för att skapa utrymme för något nytt, något som var mera jag. Mer äkta.
Kristina Aspemos yrkeskarriär var till synes spikrak. Efter civilekonomexamen jobbade hon i femton år inom fond- och kapitalförvaltning. Först som analytiker och nationalekonom och sen vidare som informationsansvarig på Nordea fonder, innan hon befordrades till global chef för fondinformation och säljkommunikation på SEB.
Utåt sett gick det väldigt bra och inkomsten blev stadigt högre i takt med att ansvarsområden och medarbetarantal växte.
Men det hade sitt pris. Även om Kristina tyckte mycket om att vara chef så präglades det vardagliga arbetet av fokus på struktur. Det handlade om affärsplanering, arbetsbeskrivningar, processkartläggningar, riskanalyser och kravspecifikationer. Hon jobbade i stora organisationer och behovet av samordning mellan avdelningar växte i takt med komplexiteten.
- Vid ett tillfälle räknade jag ut att jag ägnat femton timmar av min arbetsvecka till olika så kallade “synkmöten” där syftet var att uppdatera varandra på vem som gjorde vad. Vart tog kreativiteten, gemenskapen, de meningsfulla och spontana samtalen vägen?
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Kristina som alltid jobbat med kommunikation och med en strävan efter att göra saker konkret och enkelt, kände alltmer att hon satt fast i ett fyrkantigt, hierarkiskt system. Bara att öppna mailboxen på morgonen fick pulsen att öka. Hur många nya deadlines och brådskande problem väntade henne idag? Att ständigt vara beredd på att försvara, förklara och argumentera tärde på krafterna.
- Jag kände hur min frustration ökade och jag blev både cynisk och lättirriterad. Jag var mamman som alltid “skulle bara”, chefen som gick med hårda steg och bister blick i korridoren, väninnan som ställde in träffen i sista stund och hustrun som var trött. Jag gillade inte den jag hade blivit, berättar Kristina.
Nya insikter
Längtan efter något annat kom smygande. Några år tidigare hade Kristina börjat med yoga, vilken fick henne att öppna upp sina känslor och nå bortom behovet av att vara duktig.
Hon utbildade sig till coach för att förändra sin yrkesroll inom banken, men det räckte inte i längden. Hon ansökte om tjänstledigt i ett halvår.
- Det var en tuff period som följde med tjänstledigheten. Som en slags avprogrammering av min identitet. Vem var jag nu utan titeln och den höga inkomsten? Jag var van vid att bli tillfrågad, ha svaren och fatta beslut. Och nu var jag ingen, eller? Så småningom kom energin tillbaka i takt med att min plan för framtiden tog form.
Nu började en intensiv period då Kristina kompletterade coachcertifieringen med utbildningar till yogalärare och massageterapeut. Hösten 2010 startade hon eget företag, Purusa, där hon inspirerar och stöttar människor att bli mer medvetna om sig själva, att lita till sin inre röst och leva sina drömmar.
Och det går bra. I dag försörjer hon sig som egenföretagare, samtidigt som hon upplever att hon blivit mer närvarande som mamma och hustru.
Kristina betonar att det inte finns någon motsättning mellan hälsa och affärsmässighet. Hon tycker att det alltför ofta sätts likhetstecken mellan ständig aktivitet och effektivitet. Men i själva verket leder det höga tempot till att vi bara når tillfälliga resultat, blir dränerade på energi och får diverse stressrelaterade symtom. Kostnaden för vantrivsel och håglöshet i arbetslivet är mycket stor, både i mänskliga och ekonomiska termer.
- Det gäller att våga lita på att jag är ok som jag är. Att våga vara mig själv. Då blir jag visserligen sårbar, men autentisk. När man vågar öppna upp får man pondus och en naturlig auktoritet som inte baseras på status, titel eller formell auktoritet. Så skapas ett sant ledarskap. Man blir både tydligare och enklare, vilket får medarbetarna trygga eftersom de då vet vem chefen är. De blir också de mest produktiva och mest lönsamma medarbetarna.
Tillsammans med samarbetspartnern Maria Malmsjö Söderberg är Kristina i färd med att starta ett nytt projekt, Wim-power. Det är ett ledarskapsprogram för kvinnor som ska stärka deltagarna till att ta kommandot över sitt liv och våga lita på att det bär. Att gå från reaktiv till proaktiv. Och, eftersom Kristina och Maria själva lever som de lär, vågar de tänka stort. Deras vision är att skapa ett koncept som så småningom når ut till många.
- Vad modig du är får jag ofta höra numera. Men bortsett från beslutet att kliva av och ansöka om tjänstledigt har jag egentligen bara gjort min känslomässiga resa steg för steg. Eller som min dotter sa för en tid sedan när hon tittade in i mina två garderober. “Titta mamma, sade hon. Här i den här garderoben är det grått, svart och ordentligt. I den här andra garderoben är det färger och glada mönster.”
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Motivera