Den farliga tystnaden

Flera konsekvenser uppstår i organisationer när tystnad härskar.

Ledarskap | ARTIKEL | MARS 2025

Väljer vi att vara tysta bekräftar vi bara den gamla rädslan för att tala.

Väljer vi att vara tysta bekräftar vi bara den gamla rädslan för att tala.

"Någon som har några synpunkter?" Mötesledaren ser ut över rummet. Runt bordet sitter tolv personer, men ingen säger något. Maria sneglar ner i sina papper - hon har flera invändningar mot förslaget som just presenterats, men tvekar att ta upp dem. Björn ser bekymrad ut, hans erfarenhet säger honom att projekttidplanen är alltför optimistisk. Men han förblir tyst. Och Lisa, som varit med om ett liknande projekt som misslyckades förra året, väljer att hålla inne med sina lärdomar. Så klubbas beslutet igenom, utan att gruppens samlade kunskap och erfarenhet kommit fram. Känner du igen dig?

Detta scenario utspelar sig dagligen i organisationer världen över. När forskare studerar gruppdynamik och beslutsfattande dyker ett återkommande fenomen upp - människor väljer ofta att hålla tyst, trots att de har viktig information eller värdefulla perspektiv att dela. Forskarna Frances Milliken och Elizabeth Morrison har genom sina studier visat att medarbetare oftast väljer tystnad av två huvudsakliga skäl: rädsla för negativa konsekvenser och en uppfattning om att det ändå inte spelar någon roll att tala. Särskilt oroande är att det ofta är just de mest erfarna medarbetarna som väljer tystnaden, eftersom de genom åren lärt sig vad som "lönar sig" att ta upp och inte.

Denna tystnadens dynamik tar olika former. Michael Knoll har genom sin forskning identifierat fyra distinkta typer: Den resignerade tystnaden, där människor gett upp hoppet om att förändring är möjlig. Den rädslodrivna tystnaden, där oro för negativa konsekvenser får människor att hålla tyst. Den prosociala tystnaden, där människor håller inne med information för att skydda andra. Och den opportunistiska tystnaden, där information medvetet undanhålls för egen vinning. Hans studier visar att den resignerade och den rädslodrivna tystnaden är vanligast, vilket tyder på ett problem med hur vi bygger våra organisationer.

Särskilt tydligt blir detta när vi studerar hur vissa ledarbeteenden systematiskt skapar tystnad. Det kan handla om ledare som blir defensiva eller aggressiva när de får kritik, som straffar oliktänkande genom subtila eller öppna sanktioner, eller som konsekvent avfärdar alternativa perspektiv. Andra destruktiva mönster inkluderar ledare som själva tar alltför stor plats i diskussioner, som snabbt dömer ut idéer som "orealistiska", eller som genom sitt kroppsspråk visar att de egentligen inte är intresserade av andras input. I många fall är ledarna själva omedvetna om hur deras beteende påverkar gruppens kommunikationsklimat - de kan till och med uttrycka frustration över att medarbetarna är "passiva" eller "oengagerade", utan att se sin egen roll i att skapa denna tystnad.

Men det är inte bara information som går förlorad i tystnaden. Det handlar också om de synergieffekter som aldrig uppstår när olika perspektiv inte får mötas och utvecklas tillsammans. När någon vågar lyfta en tveksamhet skapas ofta ett utrymme där andra också känner att de kan bidra med sina tankar. Men motsatsen gäller också - tystnad föder tystnad i en nedåtgående spiral.

Flera konsekvenser uppstår i organisationer när tystnad härskar.

Besluten blir sämre, men ingen tar ansvar för dem. När viktiga perspektiv inte kommer fram fattas beslut på bristfälliga grunder. Paradoxalt nog kan detta leda till ännu mer tystnad - ingen vill i efterhand erkänna att de såg problemen men valde att inte säga något.

Gruppens kreativitet och innovationsförmåga kan också hämmas. När människor inte känner sig trygga att dela ofärdiga tankar eller ifrågasätta det etablerade, försvinner grogrunden för nya idéer och lösningar. Innovation kräver att vi vågar tänka högt tillsammans, att vi vågar visa våra ofärdiga tankar och bygga vidare på varandras idéer.

Ytterligare en konsekvens är att engagemanget sjunker. När medarbetare upplever att deras perspektiv inte efterfrågas eller värdesätts, minskar motivationen att bidra aktivt till gruppens arbete. Det blir en självförstärkande cykel där minskat engagemang leder till ännu mindre dialog och delaktighet.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Som vi tidigare beskrivit i flera artiklar kan nivån av psykologisk trygghet i en grupp antingen främja eller hämma öppen dialog. Harvard-forskaren Amy Edmondson, har genom sina studier visat att team med hög psykologisk trygghet inte bara har mer öppen kommunikation - de presterar också bättre och är mer innovativa. I grupper med hög psykologisk trygghet, där medlemmarna känner att det är säkert att ta risker och vara sårbara inför varandra, minskar den hämmande tystnaden.

För att bryta tystnaden och skapa denna trygghet finns det några nyckelfaktorer som visat sig särskilt viktiga.

Ett ledarskap som aktivt efterfrågar olika perspektiv. Ledare måste visa i handling att kritiska röster är välkomna och värdefulla. Det handlar om att explicit be om invändningar, att tacka den som vågar lyfta problem, och att konsekvent visa att olika perspektiv berikar diskussionen.

Strukturer som uppmuntrar dialog. Genom att medvetet skapa utrymme för alla röster, kanske genom att låta diskussioner börja i mindre grupper eller genom att aktivt fördela ordet, kan fler perspektiv komma fram. Det handlar om att designa mötesformer som främjar delaktighet.

En kultur som normaliserar osäkerhet. När ledare och seniora medlemmar öppet kan säga "jag är inte säker" eller "jag behöver hjälp att tänka kring detta", skapas utrymme för andra att också visa sårbarhet. Det bygger en kultur där det är okej att inte ha alla svar.

Som ledare eller gruppmedlem har vi ett val. Vi kan acceptera tystnaden och de risker den för med sig. Eller så kan vi aktivt arbeta för att skapa den typ av miljö där alla röster kan och vill höras. Det handlar inte bara om att skapa bättre beslut - det handlar om att bygga organisationer där människor kan växa tillsammans.

Det börjar med dig och mig. Med modet att bryta tystnaden när vi ser något viktigt. Men kanske ännu viktigare - med förmågan att aktivt svara när andra vågar tala. Varje gång någon delar en tanke, oro eller en idé är vår respons avgörande. Väljer vi att vara tysta bekräftar vi bara den gamla rädslan för att tala. Men väljer vi i stället att visa uppskattning, att bygga vidare på det som sagts eller helt enkelt säga "tack för att du delar det här", då skapar vi sakta men säkert den tillit som krävs för äkta dialog. För i slutändan är det kanske tystnaden, inte det som sägs, som är det verkligt riskabla i våra organisationer.

Emma Stenmark

Emma Stenmark

Vår expert på teamutveckling och psykologisk trygghet

  • Följ skribent

Emma Stenmark är organisationsutvecklare och föreläsare och har i mer än 25 år arbetat med att utveckla ledare, medarbetare och organisationer. De senaste 8 åren har hon arbetat som konsult med fokus på team- och ledarutveckling. Emma föreläser om hur du skapar högpresterande ledningsgrupper och team och hur du kan nå högre resultat och lönsamhet med hjälp av psykologisk trygghet.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Emma Stenmark

Emma Stenmark

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill