Dags för ett karriärbyte?

Att byta karriär är en krävande utmaning, men är ofta värt besväret.

Karriär | ARTIKEL | OKT 2023

Karriärbyte tar tid och kan vara en tuff utmaning, Tänk igenom vad det kommer att innebära för din livssituation och hur du ska hantera det.

Karriärbyte tar tid och kan vara en tuff utmaning, Tänk igenom vad det kommer att innebära för din livssituation och hur du ska hantera det.

Att byta karriär en eller flera gånger i livet har blivit allt vanligare i det moderna arbetslivet. Karriärbyte är ett sätt för individen att utvecklas och utforska nya sidor av sig själv, samtidigt som det också är bra för arbetsmarknaden och för samhället att människor är förändringsbenägna och öppna för att testa nya saker. Därmed inte sagt att karriärbyte är enkelt. Det är viktigt att ta sig tid att tänka över sin situation och sitt beslut innan man tar steget.

Det kan finnas många skäl till att en människa vill genomföra ett karriärbyte. Det kan handla om att ens nuvarande jobb är stressigt eller svårt att kombinera med aktuell livssituation. Lönen kanske är för dålig, man vantrivs med chefen, eller kollegorna, eller man kanske inte känner sig tillräckligt uppskattad och behövd på sin nuvarande arbetsplats.

Andra orsaker kan vara att man känner ett behov av utveckling och nystart, och kanske rent av har en klar idé om vad man skulle vilja göra i stället. Att förverkliga sig själv är aldrig försent, och i dagens arbetsliv är synen på karriärbyten mitt i livet (eller senare) mer positiv än den var förr.

Förändring är bra, det utvecklar oss som människor. Men det är samtidigt viktigt att förändringen är genomtänkt. Det är förvisso sant att man måste gå från ord till handling för att någonting ska hända, så att man inte kör fast. Men man bör samtidigt undvika att kasta sig in i någonting nytt som man inte har tänkt igenom, och som då lika gärna kan försämra ens arbetssituation.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Identifiera det du verkligen vill förändra

För att karriärförändringen ska bli lyckad behöver du först se över din situation och tänka igenom vad du verkligen behöver förändra. Vilket är det primära skälet till att du längtar efter ett karriärbyte? Identifiera själva grundorsaken till din längtan efter förändring, innan du börjar förbereda dig för att ta steget.

Du måste ha klart för dig vad du vill komma bort ifrån och vad du längtar till. Om du till exempel är väldigt trött på själva arbetsuppgifterna så bör du kanske söka dig till en helt ny roll. Om du däremot fortfarande trivs med arbetsuppgifterna men är trött på själva arbetsplatsen, kan du söka ett liknande jobb hos ett annat företag. Men om du drömmer om självförverkligande eller att pröva dina vingar inom ett helt nytt område, då måste du kanske tänka brett och även vara öppen för att exempelvis starta ett eget företag.

Räkna med att det här är en process som kan ta tid, i synnerhet om du tänker dig ett karriärbyte av större modell. Gör gärna en färdplan, men lämna då utrymme för reflektion och research, så att du ger dig själv möjligheten att fatta ett noga övervägt beslut.

Under perioden som du reflekterar och gör research om nya karriärmöjligheter, bör du också hitta olika sätt att utveckla dina kunskaper och färdigheter, och din beredskap för att inleda en ny karriär. Det finns kurser och utbildningar, och mängder av andra möjligheter att pröva sig fram inom olika yrkes- och kunskapsområden. Du kan skaffa dig relevanta erfarenheter inom exempelvis föreningslivet eller volontärarbete, och du kan läsa och researcha dig till stora mängder ny kunskap.

Kom också ihåg att dina kunskaper från ditt gamla jobb sannolikt kommer att vara till nytta även i din nya karriär, oavsett vilken ny och annorlunda karriärväg du väljer. En människas kompetens är användbar i nästan alla miljöer och sammanhang. Om du till exempel sadlar om från sjuksköterska till civilekonom så kommer du fortfarande ha stor nytta av den empatiska förmåga och människokännedom som du säkert har använt dig av i vårdyrket.

Nya kontakter – och svåra uppoffringar

När du genomgår en stor förändring i livet, till exempel ett karriärbyte, är det också viktigt att du tar hjälp av dina sociala kontakter; familj, vänner, kollegor, branschkollegor, ytligt bekanta, gamla studiekamrater och så vidare. De kan bidra med både goda råd, feedback och värdefulla kontakter.

Ett karriärbyte kräver också att du utvidgar ditt nuvarande nätverk. Inte bara för att du behöver träffa och lära känna nya människor om du vill ha ett nytt jobb, utan också för att du måste få hjälp att utvidga din kompetens och din kunskap om den karriärväg som du nu har tänkt att inleda. Ta kontakt med människor som kan yrket och branschen. Det kan ske på LinkedIn, i Facebookgrupper, på utbildningar, mässor och event, eller med hjälp av dina gamla kontakter. Att utvidga sitt nätverk är inte alltid så svårt som man tror, eftersom de flesta är glada att få hjälpa till och dessutom kan hoppas att själva få ut något av kontakten.

Sist men inte minst är det viktigt att du har klart för dig vilka livsstilsförändringar som din nya karriärväg kommer att kräva, och att du förbereder dig för dessa. Det kan hända att karriärbytet inledningsvis kommer att innebära att din inkomst försämras, till exempel. I synnerhet om du vill satsa på att starta eget, bör du nog förbereda dig på att behöva sänka din levnadsstandard under en period. Det kan också hända att karriärbytet kräver uppoffringar i form av att du exempelvis måste jobba och studera samtidigt. Tänk igenom vad det kommer att innebära för din livssituation och hur du ska hantera det.

Karriärbyte tar tid och kan vara en tuff utmaning, men i det långa loppet brukar det vara värt besväret att ta tjuren i hornen och förändra sin situation medan man fortfarande har tid, lust och ork att ta steget.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Karriär

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill