Covid-19: En skola i hur du hanterar rädsla
Trygghet, kunskap och trovärdig information krävs för att möta rädslan – även i organisationer.
Ledarskap | ARTIKEL | MAJ 2020
Ledningen har makten att antingen skapa eller förebygga oro.
”Sätt på dig gummistövlarna om du ska springa i det höga gräset”, ropade min mamma när vi var små. På ängarna vajade vårblommor och grönt. Stövlarna skulle skydda mot ormar. Rädslan påminner om oron för Covid-19, även om viruset är betydligt farligare. I bägge fallen uppfattar vi en lömsk fara som kan hugga dig om du kommer för nära.
Med skydd i form av stövlar – eller social distansering när det gäller Covid-19 – är du tryggare, men kan fortfarande bli stressad av en potentiell fara. Utan skydd är du orolig, på din vakt för varje steg du tar. Och om du plötsligt får syn på en orm triggar det igång vår överlevnadsreflex: fly eller slåss.
Det är tre nivåer i stigande led: stress, oro och akut rädsla.
Coronahotet vi lever under idag, med dagliga presskonferenser från myndigheter, för trygghet och saklighet, och medialt informationsöverflöd med ofta – inte minst hos kvällstidningar - ideliga varningar för motsvarigheten till ormar, är en grundkurs i hur information kan trigga dessa nivåer.
Hantera rädslan genom att förstå den
Sue Paterson, medförfattare till boken A Fear-Free Organization - Insights from Neuroscience to Transform Your Business Culture pekar på liknande problematik i företag. Ledningen har makten att antingen skapa eller förebygga oro.
Organisationer som tillåter illasinnat skvaller, ryktesspridning, godtyckliga permitteringar, diskriminering och liknande, skapar rädsla, vilket hämmar medarbetares kreativitet, positiva energier och allmänna trivsel. Tydliga regler, saklig information och ett öppet klimat ger trygghet och lyfter fram det bästa hos medarbetare. Ett företags framgångsstrategi är att ge förutsättningar för en sådan atmosfär, anser författarna.
De tre stegen från stress till panik syns i Den mänskliga funktionskurvan (länk video 2 minuter), som utvecklades av hjärtspecialisten Peter Nixon på 1980-talet. Den påminner om flowkurvan som jag skrivit om.
I början är stressen positiv. Du har koll. Du har ett tydligt mål. Hjärnan skärper dina sinnen med hjälp av olika signalsubstanser. Dina muskler och kroppshållning är engagerat spända. Du är fokuserad. Men om du passerar krönet på kurvan blir du trött och alltmer orolig, och till slut riskerar du panik och utbrändhet. Ett begrepp som psykologer ofta använder är att ”du tappar kontrollen”. Då blir du rädd.
Trovärdig information – mot en lömsk fiende
Statsepidemiolog Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten har just den viktiga uppgiften att visa att Sverige har kontroll på smittutvecklingen. Även när dödstalen låtit oroväckande höga, säger Tegnell med lugn och saklig röst att ”kurvan planar ut”, eller något annat som låter positivt. Han är kaptenen i stormen, och ska hålla våra stressnivåer på rimliga nivåer.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Nyckeln till framgång är tydlig och saklig information.
Media har uppgiften att driva en öppen diskussion, bland annat om myndigheternas strategi. Det är viktigt, men medier har också ett kommersiellt intresse, och rädsla och oro för framtiden ökar suget efter information. Informationssäljare har alltså ett egenintresse av att sprida oro med det perfekta alibit att man främjar en öppen debatt.
Häromdagen fångades jag av jätterubriker på en kvällstidnings löpsedel:
”Mystiska symtom på coronasmittan förbryllar forskarna. Dör hastigt.”
Och intill en artikel med bild på en ung sjuksköterska som ”dog efter att ha vårdat Covid-19-patienter”.
Liknande rubriker har vi sett varje dag, som antyder att myndigheterna och sjukvården inte har bilden klar för sig och därmed inte har läget under kontroll. Knappast lugnande.
Trots det har en majoritet av folket stabilt stått bakom myndigheternas strategi. Orsaken är inte minst tryggt förmedlad, trovärdig information från personer som Anders Tegnell, som börjar få kultstatus tack vare sitt ledarskap.
Sant är att Covid-19 är en lömsk fiende, som slingrar sig fram i det höga gräset, och som vi inte vet allt om, men gummistövlar på är en enkel och effektiv strategi för att minska både vår rädsla och risken att bli biten.
Johan Rapp, mångårig journalist och författare, föreläser om att ”Tankspriddhet är en fin egenskap” och för företag: ”Konsten att fokusera i en stressig tillvaro ”. Har skrivit Handbok för tankspridda, Bli hjärnsmart m fl böcker och driver ett förbund med glimten i ögat, De Tankspriddas riksförbund.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap