Coachen får ny inriktning
Johan Plate: ”Det viktiga för en idrottstränare är att skapa en prestationsvänlig miljö”.
Coachen får ny inriktning
Idrottscoachen Johan Plate, som också är doktorand i idrottspedagogik vid Stockholms Universitet, har detaljgranskat hur spelare i det framgångsrika bandylaget Edsbyns IF gör, för att motivera sig inför en match. Johan Plate har tittat både på spelarens roll och tränarens roll.
Det verkar inte vara tränaren som person, som alltid är den viktigaste faktorn för att matcha ett vinnande idrottslag. I stället har tränaren en viktig uppgift att se till att alla i laget blir sedda och mår bra. Och framför allt är det viktigt att ta fram de informella ledarna i ett lag. Det visar forskning som idrottscoachen Johan Plate håller på med.
- Det verkar som om tränarens roll inte har så stort samband för att direkt motivera spelaren just på matchdagen, säger Johan Plate. Däremot får spelaren mycket inspiration om hans lagkamrater mår bra. Det kan vara en spelare som varit med i laget länge. Eller lagkaptenen. Eller någon annan i laget, som spelaren har en nära relation till. Om dessa mår bra, presterar spelarna överlag bättre.
Tränarens roll blir mer att skapa en förebyggande och trygg prestationsmiljö. Och om de informella ledarna i laget mår bra, fungerar hela laget bra. Det kan ibland vara svårt för en ledare att acceptera att han eller hon inte är den viktigaste inspirationskällan.
- Ledarskapets fokus ändras. Idrottsledare som är framgångsrika inser detta. Det har till exempel Bengt Johansson (handboll), Tommy Söderberg (fotboll), Pia Nilsson (golf) och Hans Olsson (tidigare Davis Cup-kapten) insett. De skapade en prestationsmotiverande miljö. Det är viktigare än att stå och gestikulera och driva på spelarna under en match.
Mindre spektakulärt
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
- Han var mycket duktig på att se till att alla mådde bra. Han kunde kommunicera. Han fick alla att hamna på rätt nivå. Han hette Jörgen Westman. Han är en stor anledning till att jag själv blev idrottslärare och numera idrottspsykologisk rådgivare, säger Johan.
I vissa kretsar inom näringslivet verkar det ligga ett ”skimmer” över ledarskapet inom idrotten. Det anses som att ledarskapet där ligger före det inom näringslivet. Johan tycker att det är lite överdrivet. Han menar att olika sektorer kan lära av idrottspsykologi. Men det är lika viktigt att idrotten ser de goda sidorna av ledarskapet i andra delar av samhället.
- Inom idrottsvärlden är vi bra på att skapa en prestationsinriktad miljö, även under dåliga förhållanden, säger Johan. Vi tränar och spelar i tuffa miljöer, men vi har oftast inga problem med motivationen i laget.
Öga mot öga
- Idrotten är dock sämre på uppföljning, ekonomi och materialstyrning. Vi möter våra motståndare ofta och alltid öga mot öga. Det är mycket känslor inblandade, men vi får alltid en andra chans att komma igen. Och vi kan visa resultat på kort tid. Allt tar längre tid i näringslivet. Och de stora företagen är pressade av bland annat börsen. Här kanske vi kan ha ett utbyte och jämföra våra olika förutsättningar. Idrotten har mycket att lära av näringslivet.
- Lika tydligt som det är att en tränare i ett hockeylag inte utan vidare kan gå in och träna ett orienteringslag, för att det råder olika kultur och mentalitet i de olika sporterna. Lika tydligt är det att en tränare i ett idrottslag inte utan vidare kan bli en bra ledare på ett företag eller i en organisation. Fast inom näringslivet verkar det uppmuntras att hoppa mellan olika branscher, som ledare.
Alla lag kan prestera toppresultat. Men då krävs det att coachen inser vikten av att alla i ett lag mår bra. Bra egenskaper för tränaren är också att verkligen vara intresserad av människor, att kunna kommunicera och vara intresserad av egen personlig utveckling.
Tre landslag
Johan Plate jobbar tillsammans med tidigare skidåkaren Thomas Fogdö, som idrottscoach i egna företaget edvisor ab i Uppsala. De jobbar med ledare i bland andra golf, fotboll, hockey, tennis, racing, alpin skidåkning och orientering - idrotter som är renodlat kommersiella. De jobbar med tre landslag, tio klubblag och omkring 80 aktiva elitidrottare.
Dessutom är de engagerade i näringslivet och hjälper kommunala ledare. Johan var själv hyfsad i tennis, bandy, fotboll och var skidlärare i Alperna innan han gick Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) och sen blev idrottspsykologisk rådgivare och coach.
Själva ordet ”coach” publicerades första gången i Sverige i tidningen ”Idrottsbladet” och året var 1973. Det var Tre Kronors amerikanske tränare, Bill Harris, som blev ”coach”. Länge fanns det bara inom idrotten. Sen tog näringslivet över det begreppet och gjorde till ett svenskt begrepp.
Hur skapar jag en målbild i mitt liv?
-Du kan läsa en bok eller gå en kurs och lära dig tekniken med att skapa den kreativa miljön i ditt liv, säger Johan. Utmaningen för var och en är att vi har valt vårt liv som det ser ut nu. Om jag ska ändra på något måste jag också medvetet ändra mina tidigare beslut. Då gör jag en riskanalys. Är det värt att göra ”jobbet” eller inte? Ska jag börja cykla till jobbet? Ska jag förkorta min lunch och jogga en stund i stället? Ska jag köpa en hund, som jag måste gå ut med? Ska jag anmäla mig till ett motionslopp?
-Om jag bestämmer mig för att göra små sådana förändringar i mitt liv och lyckas komma över ”tröskeln” till mitt motstånd, då kan jag må riktigt bra efter en tid. Det viktiga är att jag hittar det som jag tycker är kul. Då är möjligheten större att jag fortsätter att jobba mot mina mål.
Om det kommer motgångar på vägen, är det bra att analysera vad som gick fel. Utan att värdera, bara notera. De största motgångarna skapar vi oftast själva i våra huvuden. Man bör även analysera när det går bra. Vad är det som skapar mina goda prestationer?
Se andra utvecklas
Det som motiverar Johan Plate själv är att få vara med och se andra utvecklas. Det driver honom framåt. Här är Johans tre tips till andra ledare eller coacher:
-
Lär dig om mänskligt beteende.
-
Separera dina önskemål från uppgiften. Möt dina ”klienter” där de är.
- Ha kul! Det ska handla om ”goa gubbar och gummor” och det är viktigt att vi har nära till skratt. En positiv kommunikation är viktig.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Coacha
edvisor ab...
... är ett företag som genom en rad olika mentala processer skapar optimala prestationsmiljöer tillsammans med och för sina kunder. Teori varvas med praktik och inspiration hämtas från individer och grupper, som verkar i högpresterande miljöer. Främst elitidrottens högpresterande system.