Brist på rätt arbetskraft oroar chefer

Svårt att hitta erfarna kandidater med spetskompetens.

Utbildning | Ledarskap | HR | Rekrytera | ARTIKEL | MARS 2012

Talent Management

Talent Management

Svårigheten att hitta rätt arbetskraft får svenska chefer att känna sig oroliga inför framtiden, visar en ny undersökning som TNS SIFO har genomfört på uppdrag av Proffice.

61 procent av Sveriges chefer tycker att det är svårt att få tag på rätt arbetskraft, enligt undersökningen som gjordes mellan 30 januari och 1 februari. 400 chefer i privat och offentlig sektor besvarade enkäten.

Carina Björkefors, chef för Proffice Sverige som beställde undersökningen, anser att chefernas oro är befogad.

- Ja, det finns en stor samstämmighet i den här frågan. Det är svårt att hitta kandidater som har erfarenhet och är självgående. Många företag vill helst slippa att investera i längre utbildningar för nya medarbetare, förklarar hon.

Spetskompetens försvinner

Trots den höga arbetslösheten har företagen alltså svårt att hitta kandidater som uppfyller deras krav. Extra svårt är det att hitta IT-specialister, tekniker, ingenjörer och vårdpersonal. Helst vill man ha en specialist som kan sättas in i jobbet direkt.

- Det är många 40-talister som går i pension nu, vilket innebär att mycket spetskompetens försvinner. Vi har en hög ungdomsarbetslöshet, men företagen vill helst ha medarbetare med större erfarenhet, säger Carina Björkefors, och fortsätter:

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

- Det här bottnar också i att många chefer känner sig osäkra. Att anställa en ny person är ett stort beslut och en felrekrytering kan bli dyr. Därför vill man gärna ha kandidater som redan har blivit "godkända" av en annan källa, förklarar hon.

"Utbildningarna för generella"

Undersökningen visar också att drygt en tredjedel av cheferna anser att dagens utbildningar inte svarar mot de behov man har på företagen.

- Företagen blir mer och mer avancerade, och utbildningsväsendet förser inte marknaden med den kompetens som behövs. Utbildningarna är alldeles för generella och därför inte särskilt relevanta när man har speciella behov, säger Carina Björkefors.

- Idag är det otroligt vanligt att företagen själva sätter upp trainee-program och bygger egna utbildningar, tillägger hon.

Utbildningarna skulle kunna förbättras bland annat genom att man har mer praktik och jobbar närmare näringslivet. Samtidigt måste också företagen bli bättre på att samarbeta med utbildningsinstitutionerna, menar Carina Björkefors.

Letar via nätverk

En annan sak som framkommer av undersökningen är att olika typer av nätverk, till exempel det personliga nätverket, blir allt viktigare när cheferna söker arbetskraft.

- Förr var det vanligare med traditionella jobbannonser, men nu börjar man gå ifrån det och använda det personliga nätverket istället. Det kan bero på att man känner sig ensam i det här stora beslutet. Har man förtroende för en person och den rekommenderar en viss kandidat är man därför mycket mer benägen att välja just den kandidaten, säger Carina Björkefors.

Samtidigt uppger många chefer i undersökningen att de inte har tid att underhålla sina nätverk. Ett allt mer populärt alternativ är därför rekryterings- och bemanningsföretagen, eftersom man då får hjälp att göra ett urval.

Mångfaldsperspektiv

En mycket stor andel av cheferna - 79 procent i privat och 87 procent i offentlig sektor - anser att de har ett mångfaldsperspektiv när de söker arbetskraft, bland annat genom att de söker bland personer med utländsk bakgrund.

- Det här är någonting vi gärna skulle vilja studera närmare. Företagen säger att de söker brett bland personer med olika kön, etnicitet och ålder, men i verkligheten kanske de bara har med två av de perspektiven. Ett vanligt problem är att folk väljs bort på grund av ålder, förklarar Proffice chef, och fortsätter:

- Det känns som att de tror att de är bättre än de egentligen är när det gäller mångfalden. Där tror jag att vi som rekryterings- och bemanningsföretag har en viktig roll. Bland våra konsulter på Proffice är det 22 procent som har utländsk bakgrund, jämfört med 10 procent på arbetsmarknaden i stort, säger Carina Björkefors.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Utbildning
  • Ledarskap
  • HR
  • Rekrytera

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Utbildning
  • Ledarskap
  • HR
  • Rekrytera

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill