Avvisad – igen?

Människor blir bortvalda hela tiden, i karriären och i livet. Så lär du dig att hantera smärtan vid ett ”nej”.

Motivera | Karriär | ARTIKEL | SEP 2016

Avvisad – igen?

Avvisad – igen?

Att få nej, bli avvisad och bortvald, är bland det mest smärtsamma vi människor vet. Ändå är det en så naturlig del av livet; hela samhället är uppbyggt kring situationer och moment där risken att få ett nej är minst lika stor som chansen att få ett ja. Vem vet hur många gånger vi blir avvisade under en livstid – i kärleken, i arbetslivet och karriären, i våra försök att uppnå lycka och förverkliga våra drömmar. Ingen tycker om att få nobben, och vissa tar det nog extra hårt. Men det finns sätt att hantera smärtan och se till att besvikelsen inte får för stora proportioner.

De flesta människor upplever en lång rad avvisningar under sin livstid. Vi får nej när vi söker jobb, bjuder ut någon på date, ansöker till drömutbildningen, skickar in manuset till bokförlaget, söker befordran, ber investerare att satsa på vårt nya företag… Nej, nej och åter nej. Några ja smyger sig också in då och då om vi inte är synnerligen olyckligt lottade. Men oftast får vi nej. Faktiskt i 98 procent av fallen – åtminstone när det gäller jobbansökningar.

Det är smärtsamt, men det är också en nödvändig del av livet som man måste lära sig att acceptera. För visst är det svårt att föreställa sig en värld där alla får jakande svar, vad de än ber om? Där ingen någonsin får väljas bort? Det är kanske en löjlig sak att påpeka, men insikten om att avvisning är någonting helt naturligt är viktig om man vill bli bättre på att hantera smärtan som ett ”nej” kan medföra.

Medvetandegör känslorna

När man har fått ett nej - blivit avvisad eller bortvald – så är det viktigt att släppa fram och medvetandegöra sina negativa känslor, skriver tidningen Inc. Förträngning, förnekelse eller överdrivet positivt tänkande är inte att rekommendera, du kan ändå inte lura dig själv om hur du känner. Så släpp fram känslorna, men försök att betrakta dem lite utifrån. Och framför allt – visa dig själv medkänsla. Låt inte den negativa rösten, ”mobbaren” i ditt huvud, berätta historien om vad som hände och varför. Fundera på vad du skulle säga till en vän som befann sig i samma situation.

Genom att medvetandegöra känslorna och visa dig själv medkänsla kan du undvika att låta avvisningen definiera dig, skriver Inc. Att du fått nej (eller inget svar alls) på en jobbansökan betyder inte att du är inkompetent; mängder av kompetenta människor får nobben varje dag. Låt därför inte avvisningen bli ”den du är”, för då har den fått alldeles för stora proportioner.

När du har försökt uppnå någonting men fått nej och blivit avvisad eller bortvald så kan det också vara ett bevis för att du just nu testar dina gränser, vilket i sig är väldigt positivt. Du är ute och nosar utanför din komfortzon, helt enkelt. Och det är någonting att vara stolt över. Kanske kan du rent av lära dig någonting av avvisningen, som gör att det kan gå bättre nästa eller näst-nästa gång?

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Tusen nej – av tusen anledningar

Att ta ett nej blir också lättare om du i förhand ser till att vara medveten om hur stor risken är att man blir avvisad, skriver tidningen Psychology Today. Om risken är stor så finns det ingen anledning att inte försöka i alla fall – däremot finns det anledning att ta ett eventuellt misslyckande med ro, eftersom du visste att den risken var stor. Och framför allt är det viktigt att komma ihåg att dina odds förbättras om du gör väldigt många försök.

Ett annat bra sätt att hålla rädslan för avvisning i schack är att ha många bollar i luften samtidigt. Om du exempelvis har skrivit ett bokmanus och får nobben av ett förlag, så är besvikelsen lättare att hantera om du vet att du har skickat det till flera andra förlag också. Genom att alltid göra nya och alternativa försök kan man se till att besvikelsen över ett ”nej” aldrig riktigt ”hinner ikapp”.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att avvisningar inte alltid – snarare ganska sällan – handlar om dig som person. Människor blir avvisade och bortvalda hela tiden, och det är alltid ett myller av orsaker och omständigheter som ligger bakom. Kanske fick din jobbansökan nobben för att arbetsgivaren hittade en av sina vänner bland ansökningarna. Kanske var det en lite annan typ av kompetens de sökte. Kanske hade chefen redan i förväg hakat upp sig på att kandidaten måste vara någonting som du inte är. Sådant är livet.

Man kan inte gå genom livet och försöka bli omtyckt, godkänd och hyllad av alla. Bestäm dig för att börja samla på avvisningar och ”tack men nej tack”-brev i brevlådan. Vissa författare lär till och med tapetsera sina arbetsrum med refuseringsbrev, som om de vore troféer. För kom ihåg – ju fler ”nej” du orkar ta, desto fler ”ja” kommer du till slut att få.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera
  • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera
  • Karriär

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill