Att odla tacksamhet – en nyckel till starkare ledarskap
Så kan tacksamhet stärka dig själv och ditt team.
Ledarskap | ARTIKEL | DEC 2024
Att öppet erkänna någon annans insats eller egenskaper visar att vi ser och värdesätter dem.
I en värld där ledarskap ofta kopplas till beslutsfattande, strategi och prestationer kan något så enkelt som tacksamhet förbises. Men vad händer när en ledare gör tacksamhet till en kärna i sitt ledarskap? Att odla en vana av tacksamhet stärker relationer, ökar medarbetares engagemang och leder till positiva resultat.
Oavsett om du är ny som ledare eller har flera års erfarenhet, erbjuder artikeln praktiska tips och strategier för att göra tacksamhet till en drivkraft i ditt ledarskap – och samtidigt en källa till personlig tillfredsställelse.
Läs vidare och upptäck hur en så enkel men ofta förbisedd handling som att visa uppskattning kan ha en djupgående påverkan på dig, ditt team och din organisation!
Tacksamhet börjar hos dig själv
Att se livet som en resa snarare än ett mål är en påminnelse om att varje steg, varje erfarenhet, och varje ögonblick har ett värde i sig självt. I Predikaren skrev Salomo redan för 3000 år sedan att "allt har sin tid" och det finns ”en tid för varje syfte under himlen”. Denna visdom bjuder in oss att omfamna nuet, att förstå att allt har sin plats och sitt syfte, även de utmanande stunderna.
När vi lär oss att leva med detta perspektiv förändras vår syn på framgång och prestation. Tålamod blir vår följeslagare, eftersom vi inser att livet inte handlar om att desperat försöka nå nästa milstolpe, utan om att uppskatta själva processen. De största belöningarna finns inte i att passera mållinjen, utan i alla de små, subtila ögonblick som formar vår resa: samtalen med en vän, en insikt som växer fram ur motgång, eller glädjen i att dela något med andra.
Genom att leva med tålamod och närvaro blir vi också bättre på att uppskatta var vi är just nu. Det betyder inte att vi ska ge upp våra ambitioner eller sluta drömma – snarare handlar det om att hitta balans mellan att sträva framåt och att vila i nuet. Som en resenär kan vi inte bara fokusera på slutdestinationen; vi måste också uppskatta landskapet vi passerar och de lärdomar vi tar med oss längst vägen.
Självmedvetenhet är grunden för att börja odla tacksamhet, Det handlar om att stanna upp en stund och påminna sig själv om att livet i grunden är en gåva. Ingen av oss har något löfte om morgondagen så vi får ta vara på varje dag och uppskatta det livet bjuder oss här och nu både i med och motgång.
Här är tre praktiska exempel du kan pröva:
- Daglig reflektion: Avsätt 5–10 minuter varje dag för att tänka på vad du är tacksam för. Detta kan vara så enkelt som en lyckad konversation med en kollega, ett beslut som gick rätt väg, eller en lärdom från en utmaning. Genom att göra reflektionen till en rutin stärker du din förmåga att se det positiva även i stressiga perioder.
- Tacksamhetsdagbok: Att skriva ner vad du är tacksam för är ett kraftfullt verktyg för att fokusera på det goda i livet. Det behöver inte vara komplicerat – 3–5 punkter om dagen räcker. Dagboken blir dessutom en påminnelse om framgångar och uppskattade ögonblick när du behöver lyfta ditt humör.
- Mindfulness: Genom att öva närvaro i nuet kan du bättre uppmärksamma små men värdefulla ögonblick. Att vara mer ”mindful” hjälper dig att inte missa möjligheter att visa uppskattning för andra och känna tacksamhet för det som händer runt dig.
Sätt andra först – och hitta kraften i att ge
När vi har svårt för att känna tacksamhet är det ofta för att vi är för fokuserade på oss själva. Vi lever i en tid där självhävdelse och egna behov ofta står i centrum, och det kan skapa en snedvriden bild av världen omkring oss. När vår syn på livet ständigt filtreras genom våra egna önskningar, rädslor och behov, blir det svårt att släppa taget och se helheten.
Det är här som kraften i att sätta andra först blir så väsentlig. När vi riktar vår uppmärksamhet mot andras behov och lyfter blicken bort från våra egna bekymmer, händer något djupt inom oss. Vi börjar omvärdera våra prioriteringar och börjar se livet ur ett större och mer inkluderande perspektiv. Det är inte längre våra egna problem eller brister som upptar hela vårt fokus, utan de möjligheter vi har att bidra, hjälpa och skapa värde för andra.
Att sätta andra först innebär inte att vi ignorerar oss själva eller våra behov. Det handlar snarare om att skapa en balans, där vi gör utrymme för att verkligen se och uppskatta andra. När vi gör detta upptäcker vi ofta att våra egna problem inte är så stora som de verkade, och vi känner en djupare tillfredsställelse av att ha gjort något som betyder något för någon annan.
När vi väljer att prioritera någon annans välbefinnande – vare sig det handlar om att lyssna, stötta, eller ge av vår tid – upplever vi en inre transformation. Vi börjar se sambandet mellan tacksamhet och att ge. Det är inte längre bara vi själva som står i centrum, utan det gemensamma vi. Detta skapar en naturlig tacksamhet, för när vi ser hur våra handlingar påverkar andra positivt, blir vi mer medvetna om allt vi själva har att vara tacksamma för.
Att sätta andra först är inte bara en handling, det är ett sätt att tänka. Det handlar om att göra valet att lägga undan vårt ego för en stund och ge utrymme åt empati och förståelse. Genom att leva på detta sätt förändrar vi inte bara andras liv – vi förnyar även vårt eget perspektiv och hittar en djupare glädje i livet.
Så nästa gång du känner dig överväldigad av egna bekymmer, försök att stanna upp och fråga dig själv: Vad kan jag göra för någon annan just nu? Svaret kan överraska dig – och det kan bli början på en ny, mer tacksam och meningsfull väg.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Gör tacksamhet synlig – skapa en kedjereaktion av glädje och inspiration
Det handlar inte bara om att själv känna tacksamhet, utan att låta den bli synlig, hörbar och kännbar för andra. När vi uttrycker tacksamhet öppet skapar vi inte bara ett ögonblick av glädje, utan även en kedjereaktion som sprider sig genom vår omgivning. Tacksamhet är som en gnista – när den delas, tänds något större.
Tacksamhet som delas gör flera saker samtidigt:
- Den stärker relationer. Att öppet erkänna någon annans insats eller egenskaper visar att vi ser och värdesätter dem. Det bygger tillit, förstärker band och ökar känslan av samhörighet.
- Den motiverar. När människor känner att deras ansträngningar uppmärksammas och uppskattas, får de en extra drivkraft att fortsätta bidra.
- Den sprider sig. Tacksamhet har en smittande effekt. När någon ser eller hör din uppskattning, inspireras de att i sin tur visa tacksamhet gentemot andra.
Att göra tacksamhet synlig handlar om att hitta sätt att uttrycka den på ett genuint och meningsfullt sätt. Här är några konkreta sätt att låta din tacksamhet lysa:
Visa uppskattning offentligt.
När du lyfter fram någon i en grupp – vare sig det är under ett möte, i ett mejl till flera mottagare, eller i en informell diskussion – gör du inte bara personen glad utan inspirerar också andra att följa ditt exempel. Nyckeln är att vara specifik. Istället för att bara säga ”Bra jobbat!”, kan du säga: ”Tack för att du tog initiativ till projektet – din insats gjorde att vi höll tidsplanen och lyckades överträffa förväntningarna.”
Fira framgångar, stora som små.
Tacksamhet behöver inte reserveras för stora milstolpar. Faktum är att det är de små, vardagliga framgångarna som ofta behöver uppmärksammas mest. Att säga ”Jag uppskattar hur du löste den här situationen snabbt och effektivt” visar att du är uppmärksam och värderar de mindre, men viktiga, bidragen.
Använd personliga meddelanden.
En kort, personlig gest – som ett handskrivet tackkort, ett mejl eller en direkt komplimang – kan ha en djupgående effekt. Ett enkelt ”Tack för att du alltid sprider så mycket energi till teamet, det gör verkligen skillnad” visar att du ser och uppskattar individens unika värde.
Skapa tacksamhet i kulturen.
Utöver dina egna handlingar kan du skapa en miljö där tacksamhet är normen. Inför exempelvis en ”tacksamhetsrunda” under veckomöten där alla får lyfta fram något eller någon de är tacksamma för. Detta stärker inte bara relationerna utan hjälper också teamet att fokusera på det positiva.
När du gör tacksamhet synlig får du inte bara andra att känna sig värdefulla – du skapar också mer tacksamhet i dig själv. Ju mer du söker möjligheter att visa uppskattning, desto mer börjar du själv lägga märke till allt som faktiskt går bra, alla som bidrar och allt som finns att vara tacksam för.
Genom att göra tacksamhet synlig ger du både dig själv och andra en möjlighet att se världen i ett ljusare perspektiv. Så börja med ett enkelt ”Tack” idag – du vet aldrig hur långt den gnistan kan sprida sig.
Vd och Chefredaktör Motivation.se, vår expert inom ledarskap
- Följ skribent
Per Winblad, är vd & chefredaktör för Motivation.se och har under 35 år utbildat och tränat över 5000 chefer och medarbetare i ledarskap och personlig utveckling. Per är även författare till boken ”Salomos principer, visar vägen till ett moget ledarskap och ett framgångsrikt liv”. Ingår i John Maxwells Founders Circle, ett internationellt nätverk av certifierade coacher och talare.
Kontakt: per.winblad@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
Följ skribent:
- Följ skribent
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap