"Att köra tio minuter är bättre än inget"
Axel Jönsson, Niana: "Att vara rund och vältränad är hälsosammare än smal och otränad."
Hälsa, Motivation, Träning
Det är väldigt enkelt att vara lat, jag tror (eller ska jag säga "vet"?) att många är lata när ”möjligheten ges”. Detta inkluderar även mig, vilket betyder att jag inte har tänkt sätta dit dig eller någon som du känner som läser detta. Tanken är mer att belysa förbättringsområden och synliggöra vanligt ”feltänk”, som kanske beror på olika myter, önsketänkande eller att man bara är lat.
Att det är viktigt och bra för kroppen att stå upp är något som det har börjat talas mycket om de senaste åren. Det är bra av flera anledningar. Du måste använda dina muskler ända från tårna upp till skuldrorna, du får en ökad blodcirkulation (det kommer med rörelse - ingen kan stå lika stilla som det går att sitta), skelettet i benen belastas på ett bra sätt när du står upp, du får en skonsammare belastningen på ryggen som är hälften så stor som när du sitter.
Vissa företag har pilatesbollar som de anställda kan använda istället för vanliga stolar. Det är bättre än stol eftersom du måste vara lite spänd i kroppen för att klara av att sitta på en pilatesboll. Annars trillar du. Priset på en pilatesboll är också betydligt mindre än priset på en kontorsstol, vilket kanske är intressant för alla som vill kombinera jobb med nytta till en väldigt låg summa.
Har du ett höj- och sänkbart skrivbord, försök att stå upp så mycket som du orkar. Din kropp kommer tacka dig mer och snabbare än vad du kanske tror nu. Ett tips är att höja skrivbordet innan du går hem och börja kommande dagen stående, för att sätta dig när du är trött. Ett annat tips är att höja bordet innan rasten. För många känns det enklare att sätta sig efter att ha stått upp än tvärtom. Detta gäller främst för personer som inte är vana att stå upp.
När du har vant dig vid att stå upp kommer det vara lika enkelt att stå som det är att sitta idag.
Observera att om du ska börja vänja dig från sittandes i till stående/sittandes på pilatesboll kommer det ta ett tag. Till exempel bör du inte gå från att vara stillasittandes till att stå hela dagen, då får du kanske ont i fötterna. Börja med att stå upp så länge du känner att det är hyfsat bekvämt. Sätt dig och res dig igen när du känner dig redo.
Gör rörelsen enkel!
Många företag och privatpersoner har gymkort eller liknande som inte används. Tidsbrist brukar vara en faktor som delvis förklarar varför gymkorten inte används i full utsträckning. Men ett adekvat styrketräningspass kan även utföras på jobbet eller hemma.
Axel Jönsson, Niana
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Det krävs inte att du tränar en timme i sträck varje dag för att det ska göra någon skillnad. Att köra tio minuter är bättre än inget. Kroppen börjar pumpa runt blod och bränna mer kalorier så fort du gör något. Fett förbränns även under ett tio minuters träningspass.
En vanlig uppfattning är att man inte kan bränna fett förrän x-antal minuters träning, vilket är fel. En fettoxidation, eller fettförbränning som det även kallas, sker hela tiden. Fettförbränningen är ibland större och ibland mindre. Äter man mycket kolhydrater blir fettförbränningen naturligt lägre på grund av att kroppen enklare förbränner kolhydrater och kroppen vill göra det som är lättast. Har man en stor tillgång på kolhydrater i kroppen och man utför högintensiv träning minskar förbränningen av fett.
För att förtydliga kan man säga att fettförbränningen under en relativt högintensiv träning ofta är högre än när man sitter stilla, men den procentuella förbränningen av fett minskar. Det är lätt att misstolka detta när det pratas om förbränning. Att utföra någon form av aktivitet ger mycket högre totalförbränning än stillasittande, men den procentuell förbränning av fett minskar ofta när man kör högintensiv träning.
Efter högintensiv träning får många en förhöjd förbränning under en lång tid - både förbränning under passet och efter. Hos en person som utövat högintensiv träning under en period kan man dessutom se att återhämtningen blir snabbare samt att det sker en effektivare fettoxidation under träningspassen-
Hellre vältränad än smal
En vanlig syn är att smala personer är hälsosamma och/eller vältränade. Men per definition är en smal person varken vältränad eller hälsosam. Det finns många smala personer med väldigt dåliga blodvärden, vilket är ett av de främsta sätten att mäta hälsa på.
Under de senare åren har det visat sig i studier att det är bättre att vara vältränad och lite överviktig än att vara otränad och smal/normalviktig. Att anställda får tid till träning under arbetstid har visat sig vara ett relativt billigt och effektivt sätt att minska antalet sjukskrivningar. Vilket i sig brukar vara ganska uppskattat hos ledningen i ett företag.
Om din arbetsplats satsar på hälsa bör du vara glad, det är riktigt bra och viktigt. Men som du märker är många av sakerna som jag tar upp ”gratis” och enkla, så det finns alltid saker du kan påverka med din hälsa.
Sammanfattning
- Att stå och göra saker är superbra! Det tar inte någon extra tid heller, vilket betyder att det kan göras ofta.
- Träning kan utföras med enkla medel, som egen kroppsvikt, något föremål i omgivningen eller en kollega/partner/barn.
- Har du lite tid är högintensiv träning bra att köra, det går snabbt och är väldigt effektivt. Dessutom kan en förhöjd ämnesomsättning vara ganska trevligt, skulle jag säga, för då kan jag äta mer.
- ”Att vara tränad och övervikt är bättre än att vara otränad och normalviktig”. Detta betyder att både BMI och vikt är relativt dåliga mått på den faktiska hälsan hos många, speciellt på individnivå.
Även om du inte vill göra något av detta, tycker jag ändå att du ska komma ihåg att i princip all rörelse är bra för både hjärta och sinne.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hälsa
Om skribenten
Artikeln är skriven av Axel Jönsson som studerar idrottsmedicin, fysiologi och psykologi vid Umeå universitet. Han gör under våren 2015 sin praktik på Niana Wellness i Kista och jobbar där bland annat med förebyggande företagshälsa.
En hälsning från Axel: "Oavsett om du som läste detta är en chef eller en medarbetare så hoppas jag att du fick någon ny kunskap eller tanke med dig. Vid frågor eller synpunkter, hör gärna av dig! Se till att ha en fantastiskt trevlig vår!"