Årets Unga VD fick charkföretaget att göra veganmat

Marcus Karlsson, Årets Unga VD 2021, medverkar i frukostseminarium den 23 september.

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | AUG 2022

Marcus Karlsson, vd för Karlssons Chark och utsedd till Årets Unga VD 202.

Marcus Karlsson, vd för Karlssons Chark och utsedd till Årets Unga VD 202.

När Marcus Karlsson tog över som vd för Karlssons Chark efter sin far så fattade han ett kontroversiellt beslut: Företaget skulle satsa på vegetariska produkter. I ett familjeföretag som har producerat korv i 100 år var det nästan jämförbart med otrohet, berättar han. Men efter en lång och krävande process lyckades han till slut lansera vegetarisk korv och burgare under varumärket Peas of Heaven. Sedan dess har företaget vuxit med flera hundra procent, och 2021 belönades Marcus Karlsson med utmärkelsen Årets Unga VD. Den 23 september medverkar han i ett frukostseminarium där han kommer att berätta mer om sin och företagets utvecklingsresa.

Man kanske kan tro att vägen ligger spikrak framför en om man har en pappa som driver ett 100-årigt familjeföretag, men Marcus Karlsson är inte den typen av människa som alltid väljer den rakaste vägen framåt. Från början var det inte ens tänkt att han skulle ta över företaget Karlssons Chark efter sin pappa, Fred-Henrik Karlsson.

– Jag skulle utbilda mig till läkare, men först skulle jag sommarjobba lite på farsans företag. Men jag tyckte att det var så häftigt att se hur det går till när man tar fram och lanserar en ny produkt, från fabriken hela vägen till ICA. Så jag valde att stanna kvar eftersom jag gillar att utveckla nya saker, säger Marcus Karlsson.

För 7-8 år sedan tog han över rollen som VD för familjeföretaget i Härryda. Då fick både familjen och medarbetarna erfara att Marcus vilja att pröva nya saker var mer än bara löst prat. Han lanserade en idé som från början möttes av stor skepsis: Karlssons Chark skulle inte bara sälja korv, utan också vegetariska och veganska produkter.

– När jag valde att byta riktning för företaget så blev det väldigt ifrågasatt i början, både av familjen och av vissa medarbetare. Vegetariskt ses nästan som otrohet när man har producerat korv i 100 år. Många hade jobbat där väldigt länge och hade svårt att ändra syn, eftersom de älskar vår ursprungliga produkt. Vi har kunskapen att göra korv, varför ge oss in på något som vi inte kan? Men jag ansåg att man måste förnya sig hela tiden, annars dör man ut, säger han.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Tufft att utmana när man är ung

Trots motståndet och ifrågasättandet så blev det som Marcus Karlsson ville – man började pröva olika sätt att producera vegetarisk korv och hamburgare, som är baserade på växtprodukter. Dock inte på soja, som har blivit alltmer ifrågasatt på senare år. Istället använder företaget ärtprotein från gröna ärtor som bas i sina veganska produkter.

Produktutvecklingen tog flera år, och vägen framåt var allt annat än rak – men till slut lanserades varumärket Peas of Heaven, som nu erbjuder ett flertal vegetariska, växtbaserade produkter – alltifrån hamburgare till korv och kallskuret smörgåspålägg.

– Det handlade ju egentligen inte om att uppfinna hjulet, utan bara om att hela tiden våga tänka nytt kring den typen av produkter som vi alltid har jobbat med. Man måste våga ifrågasätta, skruva på saker och fundera på om det finns bättre sätt att göra det på, säger Marcus Karlsson.

Sedan Peas of Heaven lanserades har företaget vuxit med flera hundra procent. Satsningen låg rätt i tiden, eftersom konsumtionen av korv minskar samtidigt som det finns ett snabbt växande intresse för vegetariska alternativ. Karlssons Chark har inte slutat att producera vanliga, animaliska charkprodukter, de har bara lagt till ett gott och nyttigt alternativ för att nå kunder som inte (eller inte alltid) vill äta kött.

För Marcus Karlsson innebar satsning att han fick ta ett väldigt stort ansvar väldigt snabbt, vilket var en enorm utmaning. Han var bara 21 år när han tog över som VD.

– Det var såklart tufft. I den åldern kan det vara svårt att få folk att lyssna på en. Även min familj ifrågasatte ju satsningen, särskilt i början, och inte minst när det krävdes större investeringar. Samtidigt är det på sätt och vis lättare att våga pröva nya saker och våga göra fel när man är ung. Man är lite mer naiv, vilket faktiskt kan vara en fördel, säger han.

Tänk nytt – och långsiktigt

Man måste våga experimentera och utforska nya vägar när man driver företag, vilket Marcus Karlsson och Peas of Heaven är ett tydligt exempel på. Nyfikenhet och mod är två viktiga egenskaper hos framgångsrika företagsledare.

– I Sverige är vi ofta lite rädda för vad andra ska tycka. Men en entreprenör måste misslyckas flera gånger, annars kan man inte lyckas.

Tron på förnyelse och förändring är ett viktigt inslag i hans ledarskap, tillsammans med insikten att man inte bara kan ägna sig åt de omedelbara utmaningar som uppstår i det vardagliga arbetet. Man måste också kunna tänka framåt.

– Det finns flera principer som är viktiga i mitt ledarskap. Dels att man inte ska fatta kortsiktiga beslut, man måste alltid försöka tänka så långsiktigt som möjligt. Det lyckas jag inte alltid själv med, men det är något jag hela tiden försöker bli bättre på. En annan viktig princip är att personalen ska våga göra misstag. Man ska inte hänga någon för det, liksom. Om den som gör misstaget lär sig något av det så är jag nöjd, för då leder det till utveckling. Om man däremot gör samma misstag om och om igen så är det förstås mer problematiskt, säger Marcus Karlsson, och fortsätter:

– En annan ambition som jag har som ledare är att alltid ha stora målbilder. Det märker jag att folk gillar, det blir roligare att jobba då. Samtidigt är det viktigt att vara tydlig när man har en stor målbild, och det är något som jag fortfarande måste bli bättre på. Det händer att jag bara förklarar 25 procent av en idé, eftersom jag har haft den i huvudet så länge att den blivit självklar för mig. Men jag tror i alla fall att alla förstår i vilken riktning vi ska gå, och det är det viktigaste, säger han.

År 2021 utsågs Marcus Karlsson till Årets Unga VD, och den 23 september kommer han att medverka vid Årets VD:s frukostseminarium. Där kommer han att berätta mer om sin syn på ledarskap och företagande. Utmärkelsen Årets Unga VD har betytt mycket för honom, berättar han.

– Ja, det har betytt jättemycket, och det var skönt att få veta att man gör någonting rätt. Vi behöver uppmuntra fler unga ledare och entreprenörer, och utmärkelser som Årets Unga VD lockar människor till det här yrket. Mitt råd till unga ledare är att våga misslyckas, våga göra fel och att inte ge upp. Har du bestämt dig så kan du lyckas med saker, men vägen dit går sällan rakt fram, säger Marcus Karlsson.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Årets VD

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill