Arbetsplatskultur och hälsa går hand i hand

Så skapar vi hållbara arbetsplatser

Hälsa | Hållbarhet | Arbetsmiljö | ARTIKEL | SEP 2024

Företag som hjälper sina medarbetare balansera arbete och privatliv på ett hållbart sätt får högre arbetsnöjdhet, lägre sjukfrånvaro och en starkare sammanhållning i teamet.

Företag som hjälper sina medarbetare balansera arbete och privatliv på ett hållbart sätt får högre arbetsnöjdhet, lägre sjukfrånvaro och en starkare sammanhållning i teamet.

Nu är de flesta tillbaka från semestern. Några har haft en skön och avkopplande semester, medan andra har haft en tuffare period med krossade förhoppningar. En del längtar tillbaka till sitt arbete, medan andra gärna hade förlängt sin semester.

Trots att svenskarna upplever att arbetsplatsen blivit mer psykiskt hälsosam sedan Covid-19, tycker endast 56 % att deras arbetsplats är psykiskt hälsosam. Mental hälsa och välmående är inte bara något som påverkar oss på jobbet – det är en helhetsupplevelse som sträcker sig över hela livet. Jag vet att en stark och positiv arbetsplatskultur, tillsammans med ett systematiskt arbetsmiljöarbete, kan främja denna helhetssyn på livet, där balans mellan arbete och privatliv är avgörande för långsiktig hälsa och framgång.

Arbetsplatskulturens roll i livsbalans

Arbetsplatskultur handlar om mer än bara arbetsprestationer. Den påverkar hur vi känner oss både på och utanför jobbet. En kultur som främjar balans mellan arbete och privatliv ger medarbetarna möjlighet att utvecklas och må bra som hela människor, inte bara som arbetstagare. När organisationer stöttar sina medarbetares behov av balans, ökar inte bara produktiviteten – det skapar också en mer engagerad och lojal arbetsstyrka.

Teknikens dubbelnatur: Frihet eller fälla?

Men medan vi talar om balans måste vi också erkänna teknikens dubbelnatur. I dagens arbetsliv har teknologin blivit en av våra främsta verktyg för att skapa flexibilitet och öka produktiviteten. Den möjliggör distansarbete, underlättar kommunikation och erbjuder digitala verktyg som förenklar våra arbetsuppgifter.

Men teknologin är också en fälla. Samtidigt som den ger oss friheten att arbeta var och när vi vill, gör den det också svårt att stänga av. Vi bär med oss våra arbetsuppgifter i fickan, med push-notiser och meddelanden som ständigt påminner oss om vad som väntar. Det är som om kontoret alltid är med oss, i vår ficka, på vårt köksbord, vid våra nattduksbord.

Så är det verkligen balans vi uppnår, eller skapar vi bara ett nytt slags arbete som aldrig tar slut? För att teknologin ska bli en kraft för välmående, måste vi aktivt sätta gränser för när vi är "på" och när vi är "av". Vi måste ifrågasätta normen om att alltid vara tillgängliga och i stället uppmuntra till en kultur där det är okej – och till och med önskvärt – att koppla bort.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Systematiskt arbetsmiljöarbete – en nyckel till balans

För att uppnå denna balans krävs ett strukturerat och genomtänkt arbetsmiljöarbete. Så hur gör man då för att stötta ett hälsosamt och balanserat liv? Inkludera flexibla arbetstider, möjligheter till distansarbete och stöd för mental hälsa. Samtidigt måste företag ta ansvar för att skapa tydliga riktlinjer kring teknikanvändning – när, var och hur medarbetare förväntas vara tillgängliga. Detta kan innebära att sätta gränser för e-post utanför arbetstid, uppmuntra till teknologifria zoner eller dagar, och utbilda medarbetare i digital balans.

Arbete är en stor del av våra liv, men det är inte allt.

Företag som har förstått detta – och prioriterar en helhetssyn där balans råder – ser ofta positiva resultat. Genom att erbjuda förmåner som flexibel arbetstid, mentalt hälsostöd och möjligheter för vidareutbildning, kan organisationer hjälpa sina anställda att balansera arbete och privatliv på ett hållbart sätt. Detta leder till högre arbetsnöjdhet, lägre sjukfrånvaro och en starkare sammanhållning i teamet.

Vägen framåt

Att skapa hållbara arbetsplatser handlar därför inte bara om att erbjuda flexibla arbetstider och mentalt hälsostöd, utan också om att lära oss hantera teknikens inverkan på vårt arbetsliv.

Att tänka nytt kring teknikens roll är kanske den största utmaningen av alla, men också den mest nödvändiga. För utan att hantera teknikens dubbelnatur riskerar vi att undergräva alla andra försök till att skapa en hälsosam arbetsplatskultur.

Livet är en helhet, och balansen mellan arbetsliv och privatliv är avgörande för vår hälsa och vårt välmående. Genom att skapa en arbetsplatskultur som främjar denna balans, och genom att arbeta systematiskt med arbetsmiljöfrågor, kan vi bygga hållbara arbetsplatser där både människor och företag blomstrar.

Men frågan är, finns det några som verkligen lyckas?

Ja, bland Sveriges bästa arbetsplatser 2024 ansåg hela 90% att deras arbetsplats är psykiskt hälsosam. Huruvida alla dessa arbetsplatser har riktlinjer för teknikanvändning är oklart, men vi vet att de prioriterar balans. På till exempel Castra, nr 1 på listan över Sveriges Bästa Arbetsplatser 2024, får medarbetarna själva välja hur mycket de arbetar och vad de tar ut i lön och pensionssparande. Det är sådana nytänkande lösningar som visar vägen mot en mer hållbar och hälsosam arbetsmiljö – där både teknologin och människorna används klokt.

Jeanette Bergvall

Jeanette Bergvall

Krönikör

  • Följ skribent

Jeanette Bergvall är vd för Great Place To Work i Sverige. Med en bakgrund av att framgångsrikt leda företag, kombinerar hon sin erfarenhet med Great Place To Works 30-åriga forskning för att insiktsfullt skriva om medarbetarskap, medarbetarengagemang och företagskultur. Hennes skrifter ger en unik inblick i vad som utmärker riktigt bra arbetsplatser och syftar till att ge läsarna praktiska tips och råd i sin egen verksamhet.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Hållbarhet
  • Arbetsmiljö

Jeanette Bergvall

Jeanette Bergvall

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Hållbarhet
  • Arbetsmiljö

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill