Arbetsplatsen, en arena för inre utveckling och social hållbarhet

Vad pågår inom människan idag?

Ledarskap | Hållbarhet | ARTIKEL | JAN 2025

Framtiden är inte där borta utan den skapas i det ögonblicket du vill se den.

Framtiden är inte där borta utan den skapas i det ögonblicket du vill se den.

Om du läste denna rubrik för endast fem år sedan skulle du kanske ställa dig frågande. Vadå arbetsplatsen som en arena för inre utveckling och social hållbarhet. En arbetsplats är väl som det låter, en plats för arbete och leverera resultat. Och hur tänker du kring rubriken idag? Ser du det jag ser? Säger du också ”det håller inte längre”? Vi behöver tänka om, tänka nytt och framför allt sätta värde på människans inneboende och ofta oupptäckta potential.

Jag har blandade känslor inför det jag skriver då jag tycker att jag sagt samma saker så många gånger och under så många år. Du vet att inre utveckling leder till större självkännedom. Du har säkert också hört ständiga upprepningar av denna mångtusenåriga kunskap,”Know thyself” och hur kommer det sig att vi upprepar oss om och om igen? Mitt svar är för att ingen implementering sker genom egna upplevelser. Det är omöjligt att lära känna sig själv enbart genom intellektet och konceptuella modeller.

Det råder fortfarande en osäkerhet inför att arbeta med människans känslor och upplevelser. ”Det har vi inte tid med” hör jag fortfarande. Rädslan styr. Varje ledning behöver omvärdera synen på ledarskap och visa mod genom medvetna obekväma val. Mitt perspektiv när jag skriver är utifrån erfarenheter från ett halvt sekel. Vi lever i en helt ny tid än för endast fem år sedan. Omständigheter och villkor har drastiskt förändrats. Det jag ser i de flesta organisationer än idag är att många är kvar i gamla förställningar om hur styrning och ledning ska ske, hierarkierna är kvar och synen på ledarskap är instrumentell och i första hand operativ. Utrymme för människors kontinuerliga inre utveckling saknas. Den behövs för att skapa hållbarhet. Det är människan som skapar och hon behöver vägledning.

Jag vill ge dig mina tankar om hur ett ohållbart ledarskap idag kan bli hållbart.

Vad pågår inom människan idag?

Allt fler upplever arbetsplatsen som en leveransmaskin. Det gör något med oss människor. Ett tapp i motivation och engagemang och psykisk ohälsa vilket Gallup återigen visat. Enligt Gallup är endast 23% är engagerade på arbetsplatsen vilket även innebär ett ekonomiskt tapp på flera miljarder. Hur kommer det sig att detta fortfarande accepteras?

Det går att vända på dessa siffror om arbetsplatsen humaniseras. Det är en värderingsfråga och en viktig framtidsfråga. Humanisering och inre utveckling går hand i hand.

Hållbarhet för vad?

Så länge vi människor klamrar oss fast vid tillväxt begreppet kommer ohållbarheten öka. Ju större fokus på tillväxt och med en känsla av att aldrig räcka till ökar stressen och dess negativa följder som tapp i motivation, engagemang och än värre i sjukdom. Det håller inte längre därför är social hållbarhet minst lika viktig som hållbara styr-och ledningssystem som ekologisk hållbarhet. Hållbarhet kräver ett holistiskt synsätt, en förståelse för komplexitet och en medvetenhet om att allt är sammanlänkat och därför ömsesidigt beroende av varje del.

Vi lever på en planet som ”gråter” över hur vi människor behandlar vårt gemensamma hem, vår moder. Utöver girighet och egoism har vi skapat styr-och ledningssystem, hierarkiska strukturer som inte inbjuder till autonomi något som de flesta människor önskar. ”Kan och vill själv”. Kontrollen som råder i de flesta organisationer är förlamande för många människor. Allt detta skapar mer stress, otillfredsställelse och en bristande kreativitet.

Hållbarhets begreppet ur ett socialt perspektiv, som jag ser det, utgår från människans inre. Det är hennes värderingar, beteenden och handlingar som styr henne. Den yttre världen skapas genom graden av människans inre utveckling.

"Sök dig inte utåt, utan återvänd in i dig själv, i människans inre bor sanningen"

– Augustinus

I den här artikeln vill jag belysa ledarskapets betydelse för en välmående organisation. Ett värdigt sätt att se på människa och arbete. Allt som skapas i det yttre är alltid ett resultat av människans tankar, beteenden, känslor och graden av medvetenhet. Under flera hundra år har vi människor indoktrinerats till att i huvudsak använda vår vänstra logiska hjärnhalva för att bli framgångsrika. Människan är i första hand en andlig känslovarelse. Einstein sa att människans intuition är gåvan vi fått och vår tjänare är logiken. Dessa båda behöver integreras. Därför är tiden inne för att värdera inre utveckling som en angelägenhet för både humanisering och välmående och med det kommer även goda resultat på sista raden. Vägen för inre utveckling går från hjärtat till intellektet och inte som idag från intellektet till hjärtat-i bästa fall.

Ledare ska alltid gå före och visa vägen och då börjar den inre resan alltid med ledarna. Det är svårt om ens omöjligt att vara ett stöd för andra utan eget inre arbete.

Vad menas med inre utveckling?

Enkelt uttryckt handlar det om att lära känna dig själv. Inre utveckling är en medvetandeprocess. Allt inre arbete är en process, en rörelse som aldrig tar slut. Något behöver sättas i rörelse vilket ofta börjar med nyfikenhet, en vilja att förstå och med någon form av kunskapsöverföring, information och att få frågor att reflektera över. Inre utveckling är att bli medveten om dina tankemönster och bli medveten om på vilket sätt dina känslor påverkar dig och andra i samspel. En ofta försummad aspekt är din andliga/själsliga utveckling som är din bas, en inre plats från vilket det mesta utgår från. Inom denna dimension utforskar du vad som egentligen driver dig, ditt syfte med det du vill bidra med och för och inte minst vad som ger dig mening i ditt liv. Du är du, vare sig du är på jobbet eller utanför jobbet. Vem tar du med dig till jobbet?

Jag vill ge dig några frågor som du i lugn och ro kan marinera inom dig. Min önskan är att du inte bara läser frågorna utan verkligen besvarar dem. En del frågor kan du säkert besvara med en behaglig känsla i kroppen och andra svar kanske känns mindre behagliga. Det är OK så länge du inte flyr från dem. Var tror du din utvecklingspotential främst ligger? I de behagliga eller de obehagliga svaren?

Ett viktigt första steg i din inre utveckling är att bli själv-medveten. Din utgångspunkt i livet är alltid utifrån ditt personliga varande, din innersta kärna och vem du är bortom alla dina roller och andras förväntningar. Ditt djupaste varande kan du aldrig förstå mentalt utan det är snarare ett tillstånd. Därför är mindfulness övning och att bara vara i stillhet olika tillstånd som ger dig näring för att träna närvaro.

Din inre väg kan börja med några utforskande frågor:

  • Vad driver dig?
  • Vilka är dina absolut viktigaste värderingar som dagligen vägleder dig?
  • Hur lever du dina värderingar i både livet och i arbetslivet?
  • Är det en framkomlig väg?
  • Vilka effekter ser du av ditt agerande?
  • Vad gör du för att visa att dina medarbetare är viktiga för ert gemensamma åtagande?
  • Vad kännetecknar en energifylld arbetsplats? Medverkar du till den arbetsplatsen?

Så:

  • När du vaknar på morgonen och står inför en ny arbetsdag vad är den första känslan du oftast har? Vad säger det dig?
  • Efter arbetsdagens slut vilken känsla sitter du oftast med? Vad drar du för slutsatser av ditt svar?
  • På kvällen hur närvarande känner du dig med din familj?

Ett litet tips till på din väg:

I boken ”Lev Livet Fullt Ut i praktiken” skriver Eckhard Tolle om att vår början till frihet är insikten att människan inte är den som hon styrs av -”tänkaren”. När hon inser det kan hon börja observera tänkaren vilket gör att hon aktiveras till en högre medvetandenivå. Han fortsätter med att uppmuntra oss till att lyssna till rösten i huvudet. Det vi då upptäcker är gamla tankemönster med i stort sett upprepningar som återkommer om och om igen. Lyssna därför alltid till rösten i huvudet och var där som ett vittne. Lyssna utan att döma, utan att värdera. Bara iaktta och känslan av att jag är uppstår och den känslan uppstår bortom intellektet. Denna lilla process är också ett led i din inre utveckling.

Jag lovar dig att du kan göra en inre förflyttning genom att träna det jag här gett dig som förslag.

Vi människor har frihet att välja väg för inre utveckling. Vägarna kan vara olika och fokus kan skifta. Dock sker ingen inre utveckling per automatik den sker genom medvetna val och även genom personliga kriser. När du tränar upp din reflektiva förmåga, är ditt eget vittne till ”tänkaren” och ger dig många stilla stunder bygger du upp en motståndskraft för den dag då en personlig kris uppstår. Du blir hållbar för dig själv och din omgivning. Är inte det ett ansvar vi alla bör ta för livet och i arbetslivet?

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Ledarskap med omvärdering av maktbegreppet.

Ska det vara makt över eller makt med?

Det blir två helt olika förhållningssätt? Och med två helt olika utfall.

I det första fallet styr det egna begäret av att ha makt över andra och därmed kommer andras intressen i skymundan. I det andra fallet sätter jag ett värde på dig och på oss tillsammans. Genom inre utveckling kommer du till insikt om att makt med är en framkomlig väg som skapar engagemang och välmående. Forskarna Alicia och Rolf Medina talar om skillnaden mellan delegerat och distribuerat ledarskap i deras bok, ”Teal, tillit och transparens.- en guide för självorganisering och demokratisering av arbetsplatsen”.

Det synsättet är varje organisations framtid då den bygger på tillit genom att ge ansvar för en hel process. Ju mer distribuerat ansvar desto större utrymme för chefen att vara ledare. Vem är ledaren? En person som går före, en som skapar ett sammanhang och tillhörighet för det gemensamma skapandet för de som organisationen/företaget finns till för. Begreppet ledare kommer från den urgermanska roten laidjang. Betydelsen är att ”visa vägen”. Och i en ny värld visar ledaren vägen tillsammans med människorna.

Framtiden skapas alltid ur nuet

Ju fler som ser, ju fler som har modet och ju fler som verkligen vill vara ” the change in the world” (Ghandi) och gå före, är kanske de som först kommer bidra till en öppning och en positiv utveckling för mänskligheten.

Det låter stort. Ja är det inte det som det hela egentligen handlar om?

Det enda vi behöver inse är att världen, organisationen och familjen ska styras av kärlek (makt med) inte som idag av rädsla (makt över).

Framtiden är inte där borta utan den skapas i det ögonblicket du vill se den. Din och vår framtid kan börja idag.

En ny studie visade effekten av ett medvetet val av ett program för inre utveckling och dess implementering.

Mellan åren 2022 - 2024 genomförde vi ett ledarutvecklingsprogram för hundra chefer i en organisation med 900 medarbetare. Vår ingång var just att arbeta med inre utveckling i process för att i bästa fall visa att det har en positiv effekt för hela verksamheten. Vår avsikt var att höja deltagarnas självmedvetenhet och hjälpa dem att hitta en balans mellan att vara och göra.

En vetenskaplig studie genomfördes 2024, (Gage,2024). Frågan var vilken effekt som programmet haft på både individ-grupp och organisationsnivå och om programmet kunde representera det som även kan kallas hållbart ledarskap.

Resultatet efter två år var tydligt.

Vilket värde fick programmet på ledarnivå?

  • Ledare hittade ett gemensamt språk
  • Ledare blev medvetna om att relationer är viktiga
  • Ledare upptäckte värdet av reflektion

Vilket värde fick programmet för verksamheten?

  • Förbättrad teamdynamik
  • Tydligare rolldefinitioner & ansvar
  • Samarbete över avdelningar
  • Ökad självmedvetenhet bland ledarna

Om du vill läsa en sammanfattning av hela studien hänvisar jag dig till tgage.uk@gmail.com

Marika

Marika Ronty

Vår expert inom medvetet ledarskap

  • Följ skribent

Marika Ronty är leg.psykolog, med specialisering inom dialog och ledarskap. Hon grundade Amfora Ledarintelligens som bytt namn till Ronty Ledarintelligens. Idag arbetar Marika främst som mentor.

Tidigare har Marika varit med att starta upp en ledarskapsmodul inom ExecutiveMBA vid School of Business, Stockholms Universitet där hon arbetade under åtta år. Hon har mest gjort sig känd genom sina böcker om utvecklingssamtal som bygger på en omfattande empiri vilket även hennes böcker om Ledarintelligens gör. En ledarskapsmodell som binder ihop själ, hjärta och hjärna vilket hon även beskriver i hennes senaste bok, Vägen Du Ännu Inte Gått. Hennes modeller finns även beskrivna i ett flertal akademiska uppsatser och i några publicerade vetenskapliga artiklar.

Prenumerera på Marikas nyhetsbrev här

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet

Marika

Marika Ronty

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill