Är du en destruktiv ledare utan att veta om det?

Lär dig identifiera och undvika fallgroparna för att bygga en hållbar arbetsplatskultur som främjar tillväxt och lönsamhet.

Ledarskap | Hållbarhet | ARTIKEL | OKT 2024

Destruktivt ledarskap kan undergräva både medarbetarnas välmående och företagets långsiktiga framgång.

Destruktivt ledarskap kan undergräva både medarbetarnas välmående och företagets långsiktiga framgång.

Handen på hjärtat. Vi har alla begått misstag i vårt ledarskap. Jag har gjort det. Du har gjort det. Dina chefskollegor har gjort det. Den stora frågan är om vi lär oss av våra misstag när vi går vidare, eller om vi omedvetet fortsätter att vara destruktiva i vårt ledarskap. Ett hållbart ledarskap är avgörande för att skapa en arbetsplats där medarbetare både trivs och presterar på topp.

I dagens dynamiska arbetsliv påverkar ledarskapet inte bara företagets kortsiktiga resultat, utan även dess långsiktiga hållbarhet och lönsamhet. Ett framgångsrikt ledarskap handlar inte enbart om att nå uppsatta mål eller att maximera vinsten här och nu, utan om att bygga en hälsosam arbetsplatskultur som skapar förutsättningar för hållbar tillväxt och långvarig framgång.

Jag ser ofta att ledarskapet är avgörande för hur medarbetarna upplever sin arbetsplats. Ett gott ledarskap skapar en positiv medarbetarupplevelse, som i sin tur bygger en stark kultur. Den kulturen driver företagets hållbara lönsamhet över tid. Trots detta finns det fortfarande arbetsplatser där destruktivt ledarskap råder, med allvarliga konsekvenser både för individens välmående och för företagets långsiktiga framgång. Faktum är att var tredje svensk upplever att de arbetar under en destruktiv ledare.

Destruktivt ledarskap innebär att en ledare, medvetet eller omedvetet, skadar både organisationens struktur och medarbetarnas välbefinnande. Det handlar inte bara om frånvaron av bra ledarskap – det är aktivt skadligt och underminerar både organisationens långsiktiga mål och medarbetarnas engagemang.

Konsekvenserna av destruktivt ledarskap är långtgående och kan bli mycket kostsamma. Studier visar att anställda under en toxisk chef är 73 % mer benägna att lämna sin arbetsplats inom ett år. Denna omsättning är inte bara dyr, den urholkar också den interna kompetensen och kontinuiteten, vilket hotar företagets långsiktiga hållbarhet. Dessutom kan upp till 39 % av all arbetsrelaterad utbrändhet kopplas direkt till destruktivt ledarskap. Vidare rapporterar 70 % av de anställda att deras chef har en större påverkan på deras mentala hälsa än deras partner – en tydlig indikator på ledarskapets betydelse för individens välmående och organisationens hållbarhet.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Även om effekterna av destruktivt ledarskap är tydligt negativa, är det viktigt att förstå de bakomliggande faktorerna som kan leda till detta beteende. Vi har alla gjort misstag som ledare, men skillnaden mellan en destruktiv ledare och en lärande ledare ligger i förmågan att reflektera och utvecklas.

Många ledare saknar rätt utbildning i kommunikation, konflikthantering och människohantering, vilket gör dem illa rustade att leda effektivt. Vissa ledare har narcissistiska drag och tenderar att utöva makt på ett sätt som skadar andra. Höga krav och press i organisationer som värdesätter kortsiktiga resultat framför långsiktig etik kan också föda destruktivt ledarskap. Dessutom kan ledare som själva utsatts för dåligt ledarskap omedvetet reproducera dessa beteenden.

Goda ledare utmärker sig genom vissa nyckelkvaliteter som inte bara stärker arbetsplatskulturen utan också inspirerar och motiverar sina team. Det handlar om att ha empati, att kunna förstå och relatera till medarbetarnas känslor och upplevelser. Det handlar om att kommunicera tydligt och ärligt, samtidigt som man uppmuntrar dialog och feedback. Det handlar om att vara flexibel och ha anpassningsförmåga i en föränderlig värld. Det handlar om integritet – att agera etiskt och stå fast vid sina principer, vilket bygger förtroende och respekt. Och det handlar om att ha en tydlig vision som inspirerar teamet att arbeta mot gemensamma mål.

För att bygga ett framgångsrikt och hållbart företag behöver jag som ledare aktivt utveckla mitt ledarskap. Jag har gjort misstag, och det har du också, men det är vår vilja att lära och växa som kommer att definiera vår framtid som ledare. Genom att främja en kultur av empati, öppen kommunikation och integritet kan jag inte bara förbättra arbetsmiljön, utan också skapa förutsättningar för långsiktig hållbarhet och lönsamhet. Ett gott ledarskap handlar om mer än att uppnå affärsmål – det handlar om att bygga starka, hälsosamma relationer och skapa en arbetsplats där människor trivs och presterar på sin bästa nivå. Mitt ledarskap är nyckeln till företagets framtid – och jag tänker ta tillvara på den möjligheten genom att lära mig av mina misstag.

Jeanette Bergvall

Jeanette Bergvall

Krönikör

  • Följ skribent

Jeanette Bergvall är vd för Great Place To Work i Sverige. Med en bakgrund av att framgångsrikt leda företag, kombinerar hon sin erfarenhet med Great Place To Works 30-åriga forskning för att insiktsfullt skriva om medarbetarskap, medarbetarengagemang och företagskultur. Hennes skrifter ger en unik inblick i vad som utmärker riktigt bra arbetsplatser och syftar till att ge läsarna praktiska tips och råd i sin egen verksamhet.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet

Jeanette Bergvall

Jeanette Bergvall

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill