Ansvar, flexibilitet och lärande i ledarskapet

Framtidens ledarskap bygger på det vi redan vet fungerar.

Ledarskap | ARTIKEL | MARS 2025

Karin Neuhaus, tidigare generalsekreterare på Astma- och Allergiförbundet.

Karin Neuhaus, tidigare generalsekreterare på Astma- och Allergiförbundet.

Ledarskap handlar i grunden om ansvar och för Karin Neuhaus, tidigare generalsekreterare på Astma- och Allergiförbundet, kokar det ner till att vara tydlig, förutsägbar och samtidigt flexibel. "Det handlar mycket om att ta ansvar," säger hon. Ledarskap är inget man bara har, utan något man gör – och det är upp till varje ledare att fylla rollen med värderingar och riktning. För Karin innebär det att skapa trygghet och visa vägen framåt, även när omgivningen är osäker.

Att hitta balansen i en bred ledarroll

Som ledare i en föränderlig värld beskriver Karin sig själv som en generalist. "Det handlar om att kunna mycket om många olika saker," förklarar hon. Att vara generalist betyder att ha bredden att förstå olika frågor och att hantera många olika uppgifter samtidigt. "Jag behöver hela tiden lära mig nytt för att kunna fatta rätt beslut och stötta mitt team," säger hon.

Hon tycker också att det krävs ett rejält engagemang för att lyckas. "Det går inte att sköta ett ledarskap lite halvdant," konstaterar hon. För Karin är arbetet givande, även om det stundtals kan vara intensivt. "Jag älskar att jobba och tycker det är väldigt givande att få vara en del av så många olika processer," säger hon.

Att våga ändra sig – och våga stå fast

Flexibilitet och prestigelöshet är något Karin tycker är viktigt i ledarskapet. "Du måste våga ändra dig när du lär dig något nytt," säger hon. Samtidigt handlar det om att stå fast vid sina beslut när det behövs. "Ibland behöver man ändra sig och ibland behöver man hålla fast vid det man tror på, även om det inte är populärt," förklarar hon.

Som ledare sitter hon ofta på en större helhetsbild än sina medarbetare. "Jag har oftast fler kort på handen än de jag jobbar med," berättar hon. Det betyder att hon ibland måste fatta beslut som inte alltid är lätta att förklara, men som är nödvändiga för helheten.

Teknik förändrar ledarskapet

Digitaliseringen påverkar hur vi leder och organiserar arbete. Karin menar att ledarskap i en digital värld kräver både anpassningsförmåga och mod att ompröva gamla sanningar. "Ledarskap i en digital värld kräver en balans mellan tydlighet och flexibilitet. Vi måste vara lyhörda och ompröva gamla sanningar när tekniken förändrar förutsättningarna," säger hon. Samtidigt betonar hon att teknik aldrig kan ersätta relationerna. "Vi får inte tappa bort det mänskliga mötet – det är grunden i allt ledarskap."

Framtidens ledarskap bygger på det vi redan vet fungerar

Trots en värld i snabb förändring tror inte Karin att framtidens ledarskap kräver nya beteenden och förmågor. "Vi behöver bli ännu bättre på det vi redan vet fungerar," säger hon. För henne handlar det om att skapa trygghet, tydlighet och en känsla av sammanhang. I en tid där mycket kan kännas osäkert, tror hon att det är viktigare än någonsin att fokusera på stabilitet.

Just därför ser hon ett kontrollerande och auktoritärt ledarskap som ett avslutat kapitel. I stället behöver vi skapa arbetsplatser där medarbetare känner sig trygga och delaktiga. "När människor känner psykologisk trygghet och ser ett sammanhang i sitt arbete, då händer det positiva saker," säger Karin.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Att lära av andra och låna perspektiv

Att utveckla sitt ledarskap handlar om att lära av andra. "Vi behöver hjälpa varandra mer, dela erfarenheter och låna idéer från olika branscher," säger Karin. Hon har själv fått nya insikter genom att samarbeta med andra sektorer, som näringslivet och offentlig sektor. "Det är så värdefullt att få inblick i hur andra gör och att låna framgångsrika metoder," säger hon.

Hon ser en framtid där gränser mellan olika sektorer suddas ut ännu mer. "Vi har så mycket att lära av varandra. Det handlar om att använda varandras styrkor och hitta nya sätt att samarbeta."

Ledarskap kräver ständig utveckling

För Karin är ledarskap en resa som aldrig tar slut. "Jag behöver bli bättre på att avsätta tid för att läsa och lära mig nya saker," säger hon. Hon ser forskning och kunskap som ovärderliga verktyg för att utvecklas, men också dialogen med medarbetare. "Jag kan inte bara fundera själv – jag måste höra vad andra tycker för att bli bättre."

Självledarskap är för Karin nära kopplat till ledarskap. "Det är viktigt att våga utforska både sina styrkor och svagheter," säger hon. Att ständigt lära sig mer om sig själv och sitt sätt att leda ser hon som en naturlig del av jobbet.

Arbetsglädje som drivkraft

Att trivas med sitt jobb är en nyckel till att vara en bra ledare, enligt Karin. "Jag älskar att jobba, och det gör det lättare att hantera utmaningar," säger hon. För henne är arbetsglädje och engagemang en naturlig del av ledarskapet.

Karin menar att det är viktigt att hitta det som motiverar och inspirerar en som ledare. "När jag tycker att något är roligt eller spännande, då smittar det av sig på teamet," säger hon. Att skapa en arbetsmiljö där alla kan känna samma glädje är något hon strävar efter varje dag.

Helena Timander

Helena Timander

Vår expert inom träning av Ledarskap

  • Följ skribent

Helena Timander är medgrundare och VD på Ledargymmet, en innovativ digital arena där självledarskap och ledarskap tränas kontinuerligt tillsammans med andra. Helena har lång erfarenhet av utvecklingsarbete på såväl individ-, team- som organisationsnivå, med ett tydligt fokus på att kombinera innovationskraft med en stark tro på individens inneboende kraft. Kreativitet, nyfikenhet och samskapande är några av de drivkrafter som genomsyrar hennes arbete.

Helena brinner för frågor som rör framtidens ledarskap, nya metoder för lärande och hur man bygger hållbara företagskulturer. Hon är medförfattare till boken Lycklig lönsamhet – om att bygga stark företagskultur och har även utvecklat företagsspelet The Fuel Game, som används för att arbeta med värderingar på ett engagerande och praktiskt sätt. Helena är dessutom diplomerad ACC-coach och arbetar ständigt med att skapa förutsättningar för lärande och tillväxt inom de organisationer hon stödjer.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Helena Timander

Helena Timander

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Ledarspaning 2025

Den 20 februari släppte vår samarbetspartner Ledargymmet en spännande rapport, Ledarspaning 2025 - nycklar för framtidens ledare, team och organisationer. Rapporten sammanställer 13 samtal med visionära VD:ar och ledare, varav många är tidigare pristagare och nominerade för utmärkelsen Årets VD.

Ledarspaning 2025 presenterar fyra genomgående teman: självledarskap, kultur & trygghet, förändringskraft och ny teknik. Rapporten innehåller även resultatet från en kvantitativ enkät på temat självledarskap, som visar spännande skillnader mellan hur ledare och medarbetare ser på begreppet. Du kan också läsa mer om hur modern ledarskapsforskning är kopplat till de fyra temaområdena.

Intervjuerna av Helena Timander publiceras löpande här på Motivation.se.

Här kan du ladda ned rapporten: Ledarspaning 2025

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill