Anställningsintervju? Så hanterar du nervositeten
Arbetsgivaren märker av din nervositet – men hur? Och vad kan du göra för att hantera situationen?
Coacha | Karriär | ARTIKEL | MARS 2016
Anställningsintervju? Så hanterar du nervositeten
Att gå på anställningsintervju kan vara väldigt ångestfyllt för många av oss. Forskningen visar att kandidater som känner stor oro och nervositet under intervjun tyvärr döms hårdare, oavsett kompetensnivå, än kandidater som känner sig lugna och självsäkra. Men genom forskningen vet vi också exakt vilka nervösa signaler som får arbetsgivaren att tvivla på kandidaten. Om du känner ångest inför en intervju kan du därför förbereda dig så att du medvetet undviker att sända ut dessa signaler.
Många människor kan känna stor ångest och nervositet både inför och under en anställningsintervju. Det är kanske inte så konstigt – själva syftet med intervjun är ju att kandidaten ska granskas och bedömas, vilket kan kännas obehagligt för alla som inte har ett självförtroende av stål.
För vissa kan det här kännas som ett stort problem i samband med att man söker jobb. Samtidigt är det lockande att ignorera problemet, undvika att tänka på det och hoppas att nästa anställningsintervju går bra trots nervositeten.
Forskningen visar dock att oroliga och nervösa kandidater döms mer negativt än andra, även om de är kvalificerade, och även om deras ångest i intervjusituationen egentligen saknar relevans i bedömningen av deras förmåga att klara jobbet.
Detta inte sagt för att strö salt i såret, utan för att full medvetenhet om problemet är första steget mot att lösa det.
Första frågan är således: hur märker intervjuaren att du är nervös?
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Självhävdelse och värme
En del är kanske oroliga att deras ångest ska avslöjas genom att intervjuaren noterar deras nervösa tics, exempelvis skakiga händer eller ett nervöst skratt. Men en ny studie som nyligen publicerades i Journal of Business Psychology, och som bloggen BPS Research Digest återger, visar att intervjuaren sällan lägger märke till sådana tics. Det de däremot märker, och som får dem att göra en negativ bedömning av nervösa kandidater, är två saker: brist på självhävdelse (”assertiveness”) och brist på mänsklig värme. De nervösa jobbkandidaterna framstår alltså dels som osäkra på sig själva, dels som kyligt distanserade.
Studien är baserad på fiktiva intervjuer med studenter som förberedde sig för att bli utplacerade på jobb under studietiden. Intervjuerna filmades och studenternas insats under intervjun betygsattes och utvärderades. De fick också själva rapportera hur hög grad av nervositet och ångest de upplevt under intervjun.
Forskarna menar att resultaten av studien är av stort intresse för personer som ofta känner nervositet inför en anställningsintervju, skriver BPS Research Digest. Eftersom studien visar vilka två egenskaper som saknas när man är nervös – självhävdelse och värme – så kan man förbereda sig inför en intervju genom att tänka igenom hur man mer aktivt kan uppvisa dessa egenskaper, och därmed dämpa nervositetens negativa effekter.
Hantera nervositeten
Förutom att planera olika sätt att visa självhävdelse och värme så kan man förstås också hitta olika sätt att hantera själva nervositeten som sådan. Tidningen Fast Company har sammanfattat några av de viktigaste sakerna att tänka på.
För det första så är det viktigt att erkänna för sig själv att man kommer att vara nervös och att det är okej. Om du intalar dig att du inte borde vara nervös så kommer det antagligen bara kännas värre, eftersom du då kommer att fokusera på själva nervositeten istället för intervjun. Om du däremot erkänner och förväntar dig känslan så slipper du bli överraskad när den dyker upp, utan kan istället ta makten över den.
För det andra är det viktigt att vara väl förberedd inför intervjun; om du vet exakt vart du ska, vem du ska träffa och ungefär vad du vill få sagt under intervjun så blir det lättare att klara sig igenom situationen trots nervositeten.
En annan bra sak att tänka på är att du faktiskt ibland kan vända nervositeten till din egen fördel. Det kan du göra exempelvis genom att benämna den för intervjuaren på ett lite skämtsamt sätt. På så vis skapar du en djupare mänsklig kontakt samtidigt som du visar att du har både humor och självmedvetenhet. Du visar också att du är bra på att hantera stressiga situationer, vilket kan vara en egenskap som är viktig för jobbet ifråga.
Undvik självutvärdering - och koffein
Under intervjun bör du också försöka undvika att utvärdera dig själv. Bestäm dig i förväg för att du inte ska analysera ditt eget beteende eller föra en konversation i ditt eget huvud medan du intervjuas. Försök att vara mentalt närvarande istället.
Slutligen menar Fast Company att man bör undvika koffein i samband med intervjun, eftersom det bara förvärrar nervositeten. Se istället till att få en god natts sömn, äta bra och hitta fokus.
Och kom ihåg – nästan alla är nervösa i samband med anställningsintervjuer. Var bara medveten om känslan och se till att komma förberedd – med en dos självhävdelse och värme i bagaget – så kommer det att gå bra.
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Coacha
- Karriär