Alla kan jobba agilt

Vill du vidareutveckla ditt agila arbetssätt? Nu kommer boken som hjälper dig på vägen. ”Det handlar om att ta fram det bästa hos teamet.”

Projektleda | ARTIKEL | MARS 2015

Tomas Gustafsson, Agile projektledning

Tomas Gustafsson, Agile projektledning

2011 skrev Tomas Gustavsson boken Agil Projektledning. Den ligger fortfarande högt på topplistan över populär projektledningslitteratur och en ny upplaga kom förra året. Intresset för agila metoder har uppenbarligen kommit för att stanna. Efterfrågan på konkreta exempel och övningar som är applicerbara i skarpt läge, har också ökat. Det märkte Tomas. Så han bestämde sig för att komplettera med en bok till – en praktisk övningsbok där det finns något för alla som vill utveckla sitt agila arbetssätt. 

- Man måste först lära sig att cykla på plan mark innan man är beredd att ge sig in i terrängen. På samma vis fungerar det med det agila arbetssättet. Därför passar just en övningsbok på temat så bra, säger Tomas.

Det är bokens syfte - att ge tillfälle att praktisk öva. Det är först då den riktiga styrkan med en rörlig metod blir synlig.

Tomas Gustavsson har jobbat som projektledare och programmerare i olika projekt och branscher och var tidig i sitt agila tänk. Jag träffade honom för en intervju för ett par år sen i samband med släppet av hans topplistebok – Agil projektledning. Sen dess har han bland annat sålt sitt förlag, utbildat evenemangsprojektledare i agila metoder och jobbat tillsammans med hårdvaruutvecklare på Ericsson, presenterat artiklar på konferenser och hjälpt storbanker att använda det agila arbetssättet.

När jag träffar Tomas den här gången är han på genomresa, på väg mot en föreläsning för studenter i Västerås. Med sig har han en tung väska med studiematerial – något han ofta släpar runt på. Det är tydligt att hans passion för agila arbetsmetoder håller i sig. Det är inte förvånande – eftersom det verkligen fungerar.

Agil vardag och pappersflygplan...

Det är också därför han nu producerat en ny bok, en vidareutveckling av hans första. Den här gången får läsaren konkreta exempel och övningsuppgifter att jobba med – allt för att tänja på sina agila gränser och upptäcka nya vägar att gå. Och den lyckas, på ett framgångsrikt sätt, vända sig både till universitetsstuderande och yrkesaktiva projektledare eller vem som helst som är nyfiken på att börja jobba agilt i vardagen.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Tomas berättar om en utmanande övning från boken – en som han brukar köra med sina elever i projektledning.

- De delas in i grupper om cirka fem stycken. Sen får de i uppgift att skapa en rad pappersflygplan och det ingår en del fasta moment i produktionen och alla i gruppen måste delta i processen. Bland annat ska de rita cockpit och fönster på planet. Men de får bara en penna…

Problematiken blir genast tydlig. Hur lägger man upp arbetet för att hålla produktionen effektiv?

Tomas vill påverka studenternas mindset och hjälpa dem att ställa frågan rätt: hur agila kan vi vara? För att ställa frågan tvärtom är helt meningslös, menar han.

- Att i en organisation fråga sig ”Är vi agila?” är egentligen ganska ointressant. Det talar ju bara om huruvida man valt att jobba med en viss metod. Om vi däremot vänder på det och tittar på hur agila vi kan vara – utifrån våra förutsättningar… då blir det plötsligt möjligt att effektivisera på många olika nivåer.  Jag vill att de som kommer ut från mina universiteteskurser ska ha med sig förmågan att se bortom frågan ”Är det här agilt eller inte?”. Jag vill att de ska förstå att det aldrig är svart eller vitt.

Stor eller liten - alla kan bli agila

Tomas gör jämförelsen mellan större bolag med tröga organisationer som kanske sitter fast i upphandlade uppgörelser eller hårda kontrakt – och ett bolag som Spotify som kommer med nya funktioner varje vecka. Den ena verksamhet har långt till kunden medan den andra har helt andra förutsättningar att jobba med en feedback-loop.

- Men båda organisationerna kan jobba agilt – på sitt sätt. Det handlar ju om att ta fram det bästa hos teamet, även om utmaningarna kan se olika ut. Det är det jag också vill lyfta fram i övningsboken. Exempel på massa olika scenarier och hur man kan tänka agilt i de vitt skilda situationerna.

Boken fungerar som ett stöd för den som vill utveckla sitt agila tänk och jobba tillsammans med sitt team. Kanske hitta nya vägar, testa nya idéer och tillföra inslag till redan etablerade processer.

- Den absolut största nyttan jag tror boken gör, är att den blir ett bra stöd när man vill undvika att fastna eller låsa in sig i mönster. Den hjälper till att, på ett ganska omedelbart sätt, introducera nya idéer, infallsvinklar och varianter på agila metoder som fungerat i andra fall.

Exempel på användbart innehåll i boken:

  • Bordsmöte – endast två personer i en större grupp får föra talan. Två stolar ställs framför gruppen och bara de individer som sitter på stolarna får prata. När någon ur gruppen har något att tillföra eller invända går personen fram och placerar handen på talarens axel för att markera ”jag tar över”. Detta för att öka lyssnandet i gruppen samt hålla fokus i diskussionen – ju färre kockar, desto bättre soppa.
  • Planeringsstrategier – boken innehåller en rad exempel på hur man kan planera sitt arbete utifrån en agil filosofi. Till exempel tar Tomas upp genomförbarhets/nytto-analys som blir en ram att förhålla sig till när ett projekt befinner sig i planeringsstadiet. Målet är att inte utföra något arbete i onödan – nyttan i fokus.
  • Scenarier – ger en bra ögonblicksbild av hur andra företag och team mött utmaningar med agila metoder. Läsaren får hjälp att hitta varianter på lösningar och kan lättare applicera tankesättet på sin egen verksamhet eller sitt aktuella projekt.
     

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

  • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Projektleda

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Projektleda

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill