Alla har talang

Charlotte Hågård: "Alla har talang! Hitta och utveckla din och andras potential".

Coacha | Motivera | Karriär | ARTIKEL | OKT 2012

Alla har talang

Alla har talang

Ingen människa föds framgångsrik. Vi bär alla på en eller flera talanger - sedan är det mängden motivation, drivkraft och hårt arbete som avgör om vi lyckas eller inte. Den goda nyheten för alla oss medelmåttor är att det aldrig är för sent. Oavsett om du är ung eller gammal kan du fortfarande hitta din talangzon och påbörja en resa mot dina drömmars mål.

I boken "Alla har talang! Hitta och utveckla din och andras potential" slår karriärexperten Charlotte Hågård hål på de myter som präglar vårt samhälles syn på talang och framgång. Talang är inte få förunnat. Alla har någonting som de är bra på - det gäller bara att upptäcka sin talang och sedan utveckla den vidare med hjälp av hårt arbete och fokuserad träning. Din inneboende potential är enorm, menar Hågård, som har arbetat som karriärrådgivare, chefsutvecklare, föreläsare och entreprenör i över 20 år och även är känd för sina krönikor i Dagens Nyheter.

Gåva från ovan?

I vår kultur har vi alltid velat tro att extrem framgång kommer till några få utvalda, som en gåva från ovan. Vissa människor är helt enkelt födda genier - deras extraordinära talang måste komma från antingen Gud eller generna, och deras prestationer är ouppnåeliga för oss "vanliga dödliga".

De senaste decenniernas forskning om framgång visar dock att verkligheten är en annan, berättar Charlotte Hågård. Det finns ingenting som tyder på att extremt framgångsrika människor har en medfödd begåvning som gör det lättare för dem att nå världseliten. Visst kan det finnas medfödda egenskaper som underlättar - men du blir inte världskänd konsertpianist över en natt bara för att du har långa, rörliga fingrar, och du bli inte basketproffs i en handvändning bara för att du är lång och har god koordinationsförmåga.

Alla har talang och möjlighet att bli bra på någonting, men det är du själv som måste ta dig dit.

Kvalitet och kvantitet

Så, hur bär man sig åt för att nå sina drömmars mål? Forskningen visar att det framför allt är mängden och kvaliteten på träningen som avgör hur framgångsrik man blir inom ett visst område. Det räcker inte att bara träna - man måste träna fokuserat, enligt den metod som kallas för deliberate practise.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Metoden går i korthet ut på att man tränar mot specifika mål och hela tiden ligger på gränsen till sin förmåga, så att man töjer lite på den för varje träningstillfälle.

För att nå framgång och expertstatus måste din träning hålla hög kvalitet, men det krävs också kvantitet. Här kommer den berömde 10 000-timmarsregeln in i bilden; studie efter studie har visat att ingen människa har nått världseliten inom något område på mindre än 10 000 timmars träning, vilket motsvarar ungefär tre timmars fokuserad och högkvalitativ träning i tio års tid. Vill man nå upp till högsta nivån inom sitt talangområde krävs det också att man har en riktigt kompetent och engagerad tränare.

Passion och hårt arbete

Lite förenklat kan man alltså säga att det enda som egentligen krävs för att bli framgångsrik är hårt, resultatinriktat arbete. Det kan låta som ett enkelt framgångsrecept, men man ska inte låta sig luras. Exceptionellt framgångsrika människor jobbar inte hårdare än andra - de jobbar mycket, mycket hårdare.

Slutligen, och kanske viktigast av allt, måste man vara passionerat intresserad av det ämne eller den aktivitet man vill lyckas inom - annars försvinner motivationen snabbt och det blir omöjligt att orka sig igenom alla timmar av fokuserad träning.

Alla kan naturligtvis inte nå världseliten genom att vara passionerade och jobba hårt - men din potential är oändligt mycket större än du tror.

Hitta din talang

Charlotte Hågård guidar sina läsare på vägen mot ett mer framgångsrikt och passionerat liv. Resan börjar ofrånkomligen med att du själv måste tro på att du har talang. "Alla har talang!" är bokens titel och Hågårds mantra - men alltför många människor går genom livet utan att hitta och utveckla den potential de har inom sig.

När du väl har kommit till insikt om att du har talang så är nästa steg att hitta den hos dig själv.

Det kanske bästa sättet är att sätta likhetstecken mellan talang och passion. Vad tycker du är riktigt roligt? Vilken aktivitet kan du sjunka in i så djupt att du glömmer tid och rum? Där någonstans ska du börja leta. Det du älskar att hålla på med har du också ofta lätt för - du lär dig snabbt och känner en stor tillfredställelse när du gör det.

Bygg på dina styrkor

Ytterligare ett steg mot självförverkligande kan man ta genom att hitta sin talangzon - området där alla dina förmågor, egenskaper, passioner och intressen möts. Talangzonen uppstår någonstans i fusionen mellan "hårdvaran" (färdigheter, styrkor, expertis) och "mjukvaran" (värderingar, passion, kreativitet, personlig vision o s v). När du har hittat din talang och din talangzon är det bara att börja träna. Kom då ihåg att du ska bygga på dina styrkor och minimera användningen av dina svagheter, som bara stjäl energi.

I Charlotte Hågårds bok får du också tips om hur du släpper fram din passion, utforskar din motivation och lär dig att tänka rätt. Med övningar, anekdoter, forskningsresultat och personliga funderingar guidar Hågård läsaren i jakten på talang, passion och självförverkligande.

Du kanske inte blir Mozart eller Bill Gates av att läsa boken - men den kan ändå vara ett avgörande första steg mot det passionerade och framgångsrika liv du förtjänar.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Coacha
  • Motivera
  • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Coacha
  • Motivera
  • Karriär

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill