”Alla barn behöver någon som är galna i dem!”

Tema:vision - Monica Woodhouse är en av inititivtagarna bakom projektet Give a child a family i Sydafrika.

Hållbarhet | ARTIKEL | MAJ 2012

Monica Woodhouse och hennes man kunde inte stå och se på när föräldralösa barn i deras närhet for illa. De trotsade det mesta för att kunna hjälpa, och startade en verksamhet som bara växer och växer.

Läkarmissionens vision är tydlig - ”Vi ska genom utvecklande och effektiva metoder stöjda utsatta människors vilja och förmåga att förändra sina livsvillkor”.

Och när man känner till den är det inte alls svårt att förstå att de valt att stödja Monica Woodhouse projekt Give a child a family. Monica närvarade vid Läkarmissionens stämma tidigare i maj, och berättade där levande om projektets framfart. Allt tog sin början för 20 år sedan med hjälp av stiftelsen Place of Restoration.

Monica och hennes man, Basil, har levt i Sydafrika hela sitt liv. De har bott nära misären och sett barns lidande dagligen vid den missionsstation de båda är verksamma i.

- Vi såg alla dessa barn vars föräldrar dog i AIDS och därmed gjorde dem ensamma och föräldralösa. Långsamt började vi försöka hitta långsiktiga lösningar.

Från husvagn till barnhem

Inledningsvis köpte de begagnade husvagnar som kunde husera de mest utsatta. Men det gick snabbt upp för dem att det inte var hållbart.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

1994 köpte de därför en tom tomt och började bygga ett barnhem, med stöd av pengar från Läkarmissionen. Bygget har fortsatt genom åren och är nu ett modernt hus som fungerar som sluss för barnen som sedan kommer vidare ut i fosterfamiljer.

För det är det som är Monica och Basil Woodhouse mål med projektet Give a child a family – att hitta familjer som är beredda att ta hand om de föräldralösa barn som behöver närhet, kärlek och omtanke.

Men det har inneburit många motgångar att få verksamheten att fungera. Monica berättar om hur samarbetet med de sociala myndigheterna i landet varit en kamp.

- De sociala myndigheterna i Sydafrika arbetar på ett sätt som vi inte tror på. Jag har sett hur de skickar ut barn till välbärgade familjer som inte alls har för avsikt att verkligen ta hand om barnen och möta deras behov. Det finns tragiska fall där barn utnyttjats som arbetskraft. I stort sett har de setts som arbetsslavar och sen kastats ut från hemmet vid 18 års ålder.

Unknown photo imported from Drupal
Monica berättar om fall där de sociala myndigheterna placerat ut barn efter endast ett besök i den nya familjen – en förödande situation som gjort att väldigt många råkat illa ut.

- De här barnen har väldigt stort behov av trygghet. Myndigheternas agerande strävar efter att följa lagen, men lagstiftningen gynnar inte de svagaste. Vi kräver snarare att man ser till barnets bästa och det är det vårt koncept bygger på i alla lägen.

"Kontrasternas land"

Monica Woodhouse beskriver Sydafrika som ett ”kontrasternas land” där 30% av landet innebär turism, lyx och vackra vyer. Resten är HIV, alkohol, misär och hemlöshet. Det är inte en hoppfull bild. Men det vill Give a child a family ändra på, genom ett långsiktigt tänkande kring barnens framtida trygghet.

Och det har blivit en succé som fått ringar på vattnet. Idag har verksamheten utökats och innefattar, utöver barnhemsverksamheten, även utbildningar för socionomer, kurser i föräldraskap, stödgrupper och kurser i ekologisk odling.

En av de viktigaste bitarna är den utvärdering av fosterfamiljer som sker via Give a child a family.Det gör hela processen - från barnhem till familj - trygg och välfungerande.

I första steget undersöks alltid möjligheten att placera barnet hos släktingar. Om det inte är möjligt prioriteras att få barnet till sin egen hemby.

Och motsatt till vad många myndighetspersoner trodde vid projektets början, så finns idag många familjer som står på kö för att få ta hand om ett barn.

- Alla sa ”Ni kommer aldrig hitta familjer som har råd eller lust att ta hand om ett barn som inte är deras”. Men det finns ett afrikanskt uttryck  - ”ubuntu”. Det betyder ungefär ”Mitt barn är ditt barn och alla barn är våra”. Det är ett ord vi ofta kommer tillbaka till. Vi har naturligtvis många barn med HIV och Aids också, men inte heller de har varit svåra att hitta familjer till.

Stödet skapar mod

Monica tror att många vågar bli fosterfamiljer tack vare det stöd som Give a child a family ger, både under och efter placeringen.

Det är det stödet som gör att de vågar ta steget. Genom uppföljningsmöten, stödgrupper och möten med barnen säkerställs att inga barn hamnar snett eller blir utnyttjade på något sätt.

- Två år efter att de tagit hand om barnet är vi där, ”in your face”!

Monica ser ljust på framtiden, men inser att det heller aldrig finns ett slut på behov att tillfredsställa. Hon citerar Nelson Mandela – ”När man klivit upp på ett berg, finner man att det alltid finns fler berg att bestiga”.

- Ett annat afrikanskt uttryck är att ”I Afrika bygger vi bara långt, aldrig djupt”. Men vi accepterar inte det. Vi vill bygga både långt och djupt.

Och även om Monica just nu står och blickar ut över hundratals nya berg, är hon helt klart kvinnan som har styrkan att bestiga dem alla.

- Vi har en dröm och en vision - att på ett proaktivt sätt hjälpa de här barnen. Vi vill ge dem liv med mening, trots allt de utsatts för. Alla barn behöver någon som är galna i dem!

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

  • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hållbarhet

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hållbarhet

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill