All positiv förändring börjar med dig
Helena Timander om att förändra - och förändras: "Så nästa gång du missnöjt konstaterar att något inte fungerar som du vill eller känner ett starkt motstånd mot en utveckling som sker utanför din kontroll, hejda dig själv och försök att besvara följande tre frågor..."
Hållbarhet | ARTIKEL | MARS 2015
Vision Takeoff, Helena Timander, Marie Alani
Häromveckan såg jag en rolig seriestripp som spreds via sociala media. Den första bilden visade en grupp människor som lyssnade på en talare som säger: ”Who wants change?” Alla räckte entusiastiskt upp handen. I nästa bild säger talaren: ”Who wants to change?” Alla tittar besvärat ner i marken. Hög igenkänningsfaktor! Idag handlar nästan allt i affärslivet om förmågan att förhålla sig till och anpassa sig efter en värld i ständig förändring. Vi är beroende av att kunna utvecklas, vi strävar efter kontinuerlig förbättring – men vi hatar att förändras. Knepig paradox.
Människa är i grunden ett vanedjur. Vi mår bra av rutiner och gillar egentligen inte alls att behöva ändra våra vanor, och än mindre att behöva ändra på våra valda sanningar.
Tänker på när min dotter, då tre år gammal, fullkomligt bröt ihop när vi skulle byta digitalbox och utbrast: ”Den har ju alltid stått där. Den är min vän!” Jag kan fortfarande skratta åt det minnet. Men det är ju precis så det kan kännas – det invanda är som en kär gammal vän.
Samtidigt ligger det i vår natur att ständigt försöka hitta nya lösningar, att utvecklas och bli bättre. Det finns få saker i livet som är så tillfredställande som att klara av något man tidigare misslyckats med, eller drömt om att göra. Som den där magiska känslan när man lärde sig läsa, cykla eller simma. Eller när man efter månader av träning och skoskav äntligen klarade av att springa en hel mil.
Problemet uppstår när vi inte själva kontrollerar förändringen. När någon annan bestämmer att både mitt sammanhang och jag själv måste förändras. Det är då många av oss sätter hälarna i marken och envist vägrar att delta, och ganska ofta försöker vi även hitta någon eller något att skylla på. En syndabock som får klä skott för varför vi inte kan eller vill kliva ur vår komfortzon.
Det är som att vi blir tillfälligt blinda för möjligheten att utvecklas, och istället styrs av rädslan att förlora det vi tror att vi har kontroll över - ”den kära gamla vännen”.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Den här kluvenheten inför förändring finns överallt - hemma, i föreningen, på arbetsplatsen. Vi vill ha förändring, men på våra egna villkor och i vår egen takt.
Men alla människor fungerar inte så. Det finns en grupp som ser ändrade förutsättningar som gyllene möjligheter: framgångsrika entreprenörer.
Häromveckan spelade vi in ett nytt avsnitt av poddserien Pratbart! och hade ett spännande samtal med superentreprenören Saeid Esmaeilzadeh på entreprenörshuset Serendipity Innovations. Han kom hit 1982 som flykting från Iran och sedan dess har både Saeid och hans bolag gjort en helt fantastisk resa. Koncernen omsätter idag över 4 miljarder sek och moderbolaget Serendipity har precis introducerats på börsen.
Saied sa många tänkvärda saker, men det som fastnade allra mest hos mig var hans mentala inställning till sin omvärld och till det som sker omkring honom. Hans syn är att allt som händer i livet erbjuder möjligheter, även det som de allra flesta av oss skulle se som misslyckanden, hot eller förluster. Det är den fenomenala förmågan som har gjort att han, tillsammans med sin affärspartner Ashkan Pouya, på rekordtid har kunnat bygga upp ett företagsimperium i miljardklass.
Att vi befinner oss i en värld av ständiga förändringar är något vi måste lära oss att leva med. Det är inte längre ett val, det är ett faktum. Det vi däremot kan välja är hur vi förhåller oss till förändring, och vilket ansvar vi tar för att utvecklingen ska bli så bra som möjligt.
Mahatma Ghandi har en gång sagt ”Be the change you wish to see in the world” och det är ett så talande och inspirerande citat. När vi väljer att se ändrade förutsättningar som en möjlighet och aktivt tar ansvar för att förbättra en situation vi inte gillar, istället för att peka finger mot någon annan, då öppnas en helt ny dörr. Det kräver ju förstås en del mod, men det modet kommer definitivt att löna sig. Så nästa gång du missnöjt konstaterar att något inte fungerar som du vill eller känner ett starkt motstånd mot en utveckling som sker utanför din kontroll, hejda dig själv och försök att besvara följande tre frågor:
- ”På vilket sätt kan jag vända denna jobbiga situation till en möjlighet?”
- ”Hur kan jag ta ansvar och bidra till en positiv utveckling?”
- ”Vad tänker jag göra nu?”
Om vi vill vara med och påverka de förändringar som oundvikligen sker omkring oss så krävs det att vi utmanar vårt eget tankesätt, kränger av oss offerkoftan och spottar i nävarna.
Du har nyckeln till att skapa positiv förändring - och den nyckeln är du själv.
Helena Timander har en bakgrund inom ekonomi, HR/organisationsutveckling och Marie Alani inom varumärke och kommunikation. Idag jobbar de som inspirationsföreläsare, konsulter och författare inom kultur & värderingsfrågor.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hållbarhet
Följ skribent:
- Följ skribent
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hållbarhet