Pusha dig själv bortom komfortzonen
Åtta hemligheter för framgång, del 4: Pusha dig själv.
Komfortzonen, Motivation
Få framgångsrika människor har haft en enkel resa mot sina drömmars mål. De flesta måste ta sig förbi hinder som blyghet, rädsla, dåligt självförtroende och bristande självdisciplin. De gör det genom att pusha sig själva över komfortzonens gränser. Att välja bort den bekväma vägen är aldrig lätt - men med rätt metod kan du steg för steg utmana och besegra din rädsla.
I artikelserien om de 8 hemligheterna för framgång har vi hittills konstaterat att man måste vara passionerad, jobba hårt och fokusera på en sak i taget för att lyckas. Men även om du har alla de där egenskaperna kan du vara säker på en sak: Du kommer att få problem. Om resan mot framgång vore enkel skulle alla köpa en biljett.
Det leder oss till den fjärde hemligheten: Att pusha sig själv. Richard St. John, mannen som har forskat fram de 8 hemligheterna, säger att han under arbetets gång blivit förvänad över hur många framgångsrika människor som är otroligt blyga eller lider av dåligt självförtroende.
"Jag tvivlade alltid på mig själv. Jag var inte bra nog, jag var inte smart nog. Jag trodde inte att jag skulle klara det", berättar skådespelerskan och producenten Goldie Hawn.
Dessa problem kan kännas oöverkomliga - men de framgångsrika har fortsatt att pusha sig själva tills de lyckats:
"Vad du än gör i livet, se till att pusha dig själv till gränsen", säger Richard Branson, grundare av Virgin Records.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Ta dig ur komfortzonen
Att pusha sig själv handlar om att ta sig ur sin komfortzon. Richard St. John föreslår flera metoder för att lyckas med det. Man kan sätta upp mål och deadlines som gör det svårare att fega ur och välja den bekväma vägen, eftersom misslyckandet då blir så uppenbart. Man kan träna upp sin självdisciplin eller utsätta sig för tävlan, exempelvis genom att hitta andra som också vill ta sig ur sin bekvämlighetszon.
Ett annat sätt är att gradvis utsätta sig för nya utmaningar. En utmaning ("challenge") är, enligt St. Johns definition, ett mål kryddat med lite rädsla och adrenalin. För varje utmaning du klarar ökar chansen att du ska klara även nästa - du upptäcker att det inte är så farligt att vara rädd.
Men det finns också mer konkreta strategier för att steg för steg ta sig ur sin komfortzon.
Andy Molinsky, professor på Brandeis International Business School, har i en artikel för Harvard Business Review beskrivit hur man i tre steg kan lära sig att fungera utanför bekvämlighetszonen.
Sluta lura dig själv
Det första steget, skriver Molinsky, är att lära dig känna igen de situationer där du försöker lura dig själv.
Om du exempelvis är obekväm med att mingla och nätverka, kanske du intalar dig att det trots allt inte är så viktigt - du är ju inte en sån där slemmigt inställsam typ som går runt och minglar, och förresten är kvaliteten på arbetet viktigare än att nätverka, eller hur?
Det kan vara hundra procent sant. Men det kan också vara så att du rationaliserar ditt val att inte delta i nätverkandet, för att du helt enkelt vill stanna i din komfortzon.
Ställ dig själv frågan: Om den här situationen inte innebar någon rädsla eller stress för dig, skulle du då vilja delta? Skulle det kunna vara bra för din karriär?
Svara ärligt på frågan. Om svaret är "ja" innebär det att din rädsla håller dig tillbaka.
Tidigare har du hittat på olika svepskäl till att undvika den obehagliga situationen. Gör nu istället tvärtom; sätt dig ner och brainstorma fram alla tänkbara skäl till att det vore värdefullt för dig att gå på den där nätverksträffen, eller vad det nu är du undviker. Skulle du kunna ha nytta av de där kontakterna i karriären och i strävandet mot dina mål?
När du har svarat på den frågan har du en god grund att stå på - du vet varför du vill lära dig att gå utanför din bekvämlighetszon i den givna situationen.
Ta makt över situationen
Nästa steg är att göra upp en plan som är anpassad efter din unika situation. För att kunna ta ett steg ut i det okända eller skräckinjagande måste du ha en konkret plan - annars är du snart tillbaka på ruta ett igen.
Andy Molinsky menar att man måste lista ut exakt vad det är som gör en viss situation så obekväm eller läskig. Det finns nämligen inget perfekt sätt att bete sig i den situation du är rädd för, vilket innebär att du kan välja ett beteende som passar dig men som samtidigt fungerar i den givna situationen.
Nätverkseventet ovan är ett lysande exempel. Många väljer ett klassiskt mingel-beteende i sådana situationer, men det gäller långt ifrån alla. Det finns till exempel ingen lag som säger att du måste prata med alla människor i rummet. Om det är det som gör dig stressad kan du istället bestämma dig för att fokusera på en eller två personer som du får bra kontakt med, och försöka att lära känna dem på riktigt. Det behöver inte vara ett dåligt alternativ - tvärtom.
En annan variant, om du känner dig obekväm med att stå och konversera med en massa människor i trånga och bullriga miljöer, kan du istället fokusera på att lite snabbt byta kontaktuppgifter med intressanta personer. Sedan kan du följa upp med ett telefonsamtal eller en fika.
Molinskys poäng är alltså att du ska ta makten över situationen genom att hantera den på det sätt som passar dig bäst. Är du obekväm med kallprat? Försök att öppna samtalet med ett skämt istället. Det finns, kort sagt, inga absoluta regler för hur en situation ska hanteras. Du väljer.
Stöd utifrån
Det tredje steget på vägen ut ur komfortzonen är att skaffa dig någon typ av mentor, coach eller stödperson. Coacher och formella mentorer kan vara bra och ibland nödvändiga, men du kan också hitta en vän eller kollega som stöttar dig. Resan mot att ta makten över dina rädslor och våga testa gränserna kommer inte att vara enkel, vilka strategier du än använder.
Oavsett om du har en specifik rädsla att ta dig igenom, eller om du bara behöver bli pushad för att orka jobba hårdare, är stöd utifrån en ovärderlig tillgäng på vägen mot framgång. Det är inte alltid så lätt att pusha sig själv, och "det var därför de uppfann mammor", som Richard St. John säger.
Andy Molinsky konstaterar att magin i livet ofta finns strax utanför komfortzonen. Genom att pusha dig själv - och låta dig pushas av andra - kan du lära dig att gå över gränsen och finna en tillvaro där magin aldrig är långt borta.
Tidigare delar i artikelserien hittar du här:
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Motivera