Jesper Blomqvist har målet i sikte
Fotbollsspelaren Jesper Blomqvist berättar om sin väg från Tavelsjö till storklubbarna Milan och Manchester United.
Ledarskap | Motivera | ARTIKEL | MAJ 2012
Är det någon som förstår vikten av att sätta upp tydliga målbilder så är det fotbollsspelaren Jesper Blomqvist. Med lilla Tavelsjö i Västerbotten som startpunkt gjorde den unge vänsteryttern en resa som de flesta spelare bara kan drömma om - till storklubbarna Milan och Manchester United.
När Jesper Blomqvist gick i gymnasiet skrev han en uppsats om att han skulle bli fotbollsproffs i den italienska storklubben Milan och ha den legendariske Fabio Capello som tränare. Bara ett par år senare, när Jesper var 22 år, förverkligades drömmen med en närmast osannolik exakthet; efter att ha gjort succé med IFK Göteborg i Allsvenskan och Champions League värvades Blomqvist till Milan, och bara två månader senare tog Capello över tränaransvaret i klubben.
Skoluppsatsen var egentligen bara ett uttryck för en dröm som han aldrig trodde skulle besannas. Men en till synes orealistisk dröm kan ändå vara början till att skapa ett tydligt mål med sitt liv.
- Jag jobbade nog med min målbild utan att förstå vad jag gjorde, jag var inte medveten om det under min karriär. Men nu i efterhand har jag reflekterat mycket över det och sett att jag verkligen skapade tydliga målbilder och drömmar som i många fall blev uppfyllda också, säger Jesper Blomqvist.
Mål och delmål
För att dela med sig av de erfarenheter han fick som fotbollsspelare på högsta nivå har Jesper Blomqvist börja föreläsa.
När Motivation.se träffar honom i Vinnarhallen på Bosön har han just avslutat ett föredrag om hur erfarenheter från fotbollsvärlden kan överföras till näringslivet. Vare sig man bygger ett fotbollslag eller ett företag så handlar det ytterst om att arbeta med motivation, prestationshöjning och tydliga målbilder.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
I fotbollen pratar man gärna om att "ta en match i taget", men Jesper Blomqvist understryker vikten av att ha både kortsiktiga och långsiktiga mål.
- Jag tycker det är bra att ha en blandning där, att man har långsiktiga mål men samtidigt delar upp dem i lite kortare delmål så att man kan stämma av på resans gång att man är på rätt väg, förklarar han, och tillägger att man även bör tillåta sig att ha kravlösa drömmar:
- Det är viktigt att det känns kul att få drömma sig bort till San Siro (Milans hemmaarena, reds anm) eller vad det nu är.
Stort steg...
Steget från Kamratgården i Göteborg till den stenhårda proffsmiljön i storklubben Milan var stort. Jesper Blomqvist hade förverkligat sin dröm, men så här i efterhand medger han att resan gick för snabbt.
- Det kanske låter lite tråkigt, men det var nog nästan ett för stort kliv för mig. Min erfarenhet är att man måste få tid på sig, det tar tid att anpassa sig till en så stor omställning. Då gäller det att veta att man kommer till en relativt trygg miljö.
- Jag hade ju hoppats på att smyga in i organisationen och kanske inte spela så mycket i början utan bara träna hårt. Istället kastades jag in i hetluften direkt samtidigt som det gick dåligt för laget. Jag fick några törnar där, faktiskt.
Fabio Capello - tränaren som Jesper hade skrivit om i sin skoluppsats - är ökänd för sin tjurighet. Bara ett år efter att Jesper hade anlänt till klubben ville Capello göra sig av med svensken.
- Vi bråkade rätt rejält där. Det är ingen rolig gubbe tycker jag. Han ser ganska vresig ut också, säger Jesper Blomqvist och skrattar.
"Följde inte min vision"
Capello fick som han ville - Tavelsjösonen lämnade sin drömklubb efter bara en säsong och gick istället till Parma. Där var organisationen mindre och miljön tryggare. Jesper stortrivdes och fick mycket speltid. Efter en tid bytte laget dock tränare, och historien upprepade sig - den nya tränaren ville hellre satsa på andra spelare, och Jesper Blomqvist fick än en gång se sig om efter en ny klubb.
När han ser tillbaka på karriären ångrar han dock att han hade så bråttom iväg från klubbar där tränaren inte gav honom fullt förtroende.
- Jag följde inte riktigt min vision, att jag ville stanna länge. Det kan nog ha varit lite otålighet och ungdomlig oerfarenhet. Ibland går det emot, och då kanske man får bita ihop lite mer än vad jag gjorde. Men det är ganska tufft som 23-åring att säga att man ska vara kvar fast tränaren inte vill ha en.
Värvades till United
Situationen löste sig dock på bästa sätt - Jesper Blomqvist värvades till den engelska storklubben Manchester United. Första året i England var nästan overkligt; Manchester United vann både engelska ligan, FA-cupen och den mest åtråvärda pokalen av alla - Champions League.
Blomqvist var startspelare i finalen mot Bayern München som United vann med 2-1. Framtiden såg ljus ut för Jesper, men tyvärr hade han inte turen på sin sida. Han drabbades av stora skadeproblem som han aldrig riktigt blev fri ifrån, och efter tre säsonger tvingades han lämna United.
- Hade jag fått vara frisk så hade jag nog spelat kvar i United än, säger Blomqvist, som tillbringade de kommande åren i klubbarna Everton, Charlton, Djurgården, Enköping och Hammarby - utan att knappt kunna spela alls på grund av skadorna. Att behålla motivationen trots motgångarna var en svår utmaning.
- Jag spelade nästan inte en match på fyra år. Men jag hade ju viljan att komma tillbaka till fotbollsplanen. Sedan handlade det också om att leva här och nu och sätta upp små delmål efter operationerna. Imorgon ska jag kunna cykla i tio minuter, om två veckor ska jag kunna gå igen...men den största motivationen var viljan att komma tillbaka till planen.
Lagandan viktig
Jesper Blomqvist tror att näringslivet har mycket att lära av elitidrottares erfarenheter - och vice versa. Han lyckades aldrig riktigt övervinna skadeproblemen, men har ändå fått göra en fantastiskt resa inom den internationella toppfotbollen. Han har också prövat lyckan som tränare i Enköping och Hammarby.
Vare sig man leder ett fotbollslag eller ett företag tror Jesper att lagkänslan är av största vikt. Det var sammanhållningen i gruppen som gjorde att han och IFK Göteborg kunde utmana de största klubbarna i Champions League, förklarar han.
- Jag har sett så många gånger vad en bra laganda kan göra för prestationer. Det är viktigt att man ställer upp för varandra och att man enas om en gemensam målsättning och värdegrund. Det gäller nog i företagsvärlden också, det är jag helt övertygad om, säger Jesper Blomqvist.
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
- Motivera