”Vänliga veckan” blir #vänligaveckan
Den gamla satsningen "Vänliga Veckan" från 1946 återupplivas och moderniseras. Under vecka sju uppmanas vi att göra världen, och även cybervärlden, till en trevligare plats.
Hållbarhet | Motivera | ARTIKEL | FEB 2014
Vänliga veckan
Läkarmissionen tycker att världen gott skulle kunna bli lite vänligare. De återupplivar författaren Harry Lindquists önskan om ”sju lyckliga dagar som kan bli flera” med ledorden vänlighet i trafiken, på arbetet och i hemmet. Samma vecka som OS och Alla hjärtans dag infaller uppmanar Läkarmissionen till ett trevligare samhälle genom kampanjen #vänligaveckan
- Vänliga veckan är ett fantastiskt arv och vi vill se det som en möjlighet att bidra med lite ljus i februarimörkret. Vårt mål är att inspirera till ett vänligare samhälle, en vänligare värld och inte minst ett vänligare samhällsklimat på nätet, säger Johan Lilja, direktor för Läkarmission, i ett pressmeddelande.
Harry Lindquist vill att vi ska le
Vänliga veckan startade 1946, när andra världskriget var färskt i människors minne. Författaren Harry Lindquist ville göra något för att få människor att le mer. I samarbete med tidningen Svenska Journalen instiftades Vänliga Veckan.
Vänlighet sprids som ringar på vattnet. Om du ler mot någon i lunchkön kanske den personen i sin tur kommer att le mot någon annan. Generositet handlar om att ge utan att förvänta sig något tillbaka, vilket kan vara värt att tänka på i rusningstrafiken. Fundera på om det finns någon organisation du tycker gör ett bra arbete, och stöd dem under Vänliga veckan. Det behövs alltid.
Nätkärlek istället för näthat
På Läkarmissionens Facebooksida kan du gå in och nominera personer som behöver en vänlig tanke. Kanske någon som har blivit utsatt för nätmobbing eller någon som du tycker behöver en varm tanke.
- Vi lottar ut vackra sjalar som frigivna barnslavar från Etiopen har gjort. Även flätade korgar tillverkade av våldtagna kvinnor i Kongo som nu försörjer sig själva, berättar Eva Nordenstam, informationsansvarig på Läkarmissionen.
Både de som har nominerat och de som blivit nominerade är med i lotteriet.
Läkarmissionen har utnämnt 15 februari till Klädinlämnardagen. Rensa garderoberna och lämna dina gamla plagg till någon sekondhandbutik eller ännu hellre en biståndsorganisation. Då kommer kläderna till nytta för någon annan och dessutom är det bra för miljön.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hållbarhet
- Motivera
Fem tips för en vänligare vecka
- Var vänlig mot någon som du inte känner
- Visa omtanke genom att lämna din sittplats till någon på bussen eller håll upp en dörr
- Skänk bort kläder du inte längre använder
- Ring det där samtalet som annars inte blir av till en gammal släkting eller vän
- Skicka en vänlig hälsning i form av ett vykort eller e-mail
Fakta om vänliga veckan
- 10-16 februari, vecka sju
- Startades 1946 av Harry Lindquist och tidningen Svenska Journalen
- Utmärkelsen Årets vänligaste svensk delades ut i samband med veckan
- 1999 slutade Svenska Journalen att driva Vänliga veckan
- Haschtagg är #vänligaveckan