Ledarstilen viktig faktor i presidentvalet

Björn M. Ottosson, statsvetare: "Valet kan avgöras de sista dagarna".

Ledarskap | ARTIKEL | SEP 2012

Den 6 november är det dags för ett nytt presidentval i USA. Den sittande presidenten Barack Obama, känd för sin strävan efter att överbrygga konflikter och söka samförstånd, ställs mot en betydligt mer konfrontatorisk Mitt Romney. Ledarstilen kan bli avgörande i ett val som ser ut att bli otroligt jämnt.

Efter fyra år med Barack Obama som president är det återigen dags för amerikanerna att gå till valurnorna. Den här gången utmanas Obama av Mitt Romney, en stenrik affärsman och före detta guvernör i Massachusetts (2003-2007) som till slut utsågs till republikanernas kandidat efter en jämn primärvalskamp med bland andra uppstickaren Rick Santorum.

Björn M. Ottosson är doktorand och lärare i statsvetenskap vid Stockholms universitet och har ett särskilt stort intresse för den amerikanska politiken. Han berättar att ledarstilen är betydligt viktigare i amerikanska val än i svenska.

- I Sverige har vi partier. Som politiker står du på en partilista, och du kan komma långt bara genom att vara lojal med partiet. De amerikanska politikerna är alla personvalda, vilket gör att ledarstilen utåt blir viktigare. Det krävs en hel uppsättning egenskaper för att lyckas; du måste vara en bra talare och bra på att hantera media. Du måste ha ett stort kontaktnät och vara ganska rik, säger Björn M. Ottosson.

Olika ledarstilar

Barack Obamas och Mitt Romneys ledarstilar skiljer sig mycket från varandra - åtminstone utåt sett, menar Björn M. Ottosson.

- Ett konstant tema när Obama talar är att överbrygga konflikter. Han vill inte gärna välja sida i konflikter, utan förespråkar förståelse och samtal, säger han, och fortsätter:

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

- Mitt Romney tar mycket mer tydligt ställning i konflikter. Retoriken är betydligt mer konfrontatorisk, han har till och med skrivit en självbiografi som heter "No Apologies". Detta kan förklara varför Obama är så populär i Sverige, vi tror mycket på samförstånd, säger Björn M. Ottosson.

Under sina år som president har Barack Obama ofta hyllats för sin ledarstil, inte minst i Europa. Men den amerikanska presidenten har också en del uppenbara brister som ledare, menar Ottosson.

- Obama har en tendens att vilja vara smartast i rummet, han omger sig inte med de mest erfarna. Han har få personer som han kan lita på och en ganska begränsad kompetens runt omkring sig, vilket kan uppfattas som ett problem, säger statsvetaren, och tillägger att Mitt Romneys ledarstil är svårare att uttala sig om:

- Man vet ju mer om Obama, till exempel att han är en väldigt skicklig talare. Det är fortfarande en smula oklart hur Romney är som ledare.

Utmaningar väntar

Vare sig det blir Barack Obama eller Mitt Romney som väljs till USA:s nästa president blir landets ekonomi den största utmaningen att ta sig an, säger Björn M. Ottosson. Detta innebär också att den som vill bli vald måste vara beredd att kompromissa med sina politiska värderingar.

- Obama måste ta ett steg in mot mitten och vara beredd att börja skära ned kostnader, kompromissa med kongressledamöter och fatta svåra beslut. Även Romney måste in i mitten och göra sig beredd att kompromissa med demokrater. Det blir jättetufft, det lär bli inbördeskrig i respektive parti, säger Ottosson.

Smutsiga kampanjer

Valkampanjandet pågår för fullt inför den 6 november, och smutskastning tillhör inte ovanligheterna i amerikanska val. De smutsigaste angreppen kommer dock ofta från inofficiellt håll.

- Romney undviker personangrepp, han kritiserar politiska beslut istället. Detsamma gäller Obama. De som personer vill ju vara lite statsmannamässiga. Men valkampanjerna är alltid smutsiga i USA. Det finns grupper som ägnar sig åt ohyggligt mycket smutskastning, men det rör sig ofta om inofficiella kampanjer drivna av personer eller grupper som stödjer den ena kandidaten och har väldigt mycket pengar, berättar Björn M. Ottosson.

Mycket står på spel, och vem som till slut drar det längsta strået i världens kanske viktigaste val är väldigt svårt att sia om, menar statsvetaren.

- Det kommer att bli så jämnt, så jämnt... Men det finns faktiskt ganska goda chanser att Romney vinner, vilket vore en rejäl skräll med tanke på att det bara har hänt fyra gånger under 1900-talet att en sittande president förlorar valet. Just för att det är så jämnt kan det lika gärna bli små saker de sista dagarna som avgör, säger Björn M. Ottosson.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill