Vi är kopplade för samarbete

"Allt fler studier pekar på att tillit, respekt och autonomi skapar en kraftfull grund för sunda produktiva organisationer. Arbetsplatser som främjar dessa värden väljs år efter år till de populäraste arbetsplatserna."

Hälsa | ARTIKEL | MARS 2015

Anneli Godman, Hälsa, Stress, Prestation

Anneli Godman, Hälsa, Stress, Prestation

”Vi är lite speciella. Vi är inte gjorda för att leva i hierarkier. Vi mår bäst om vi får bestämma själva, men i samarbete med andra. Det är det som är innebörden av att vara mänsklig.” Citatet är hämtat ur Lasse Bergs bok Skymningssång i Kalahari. Det är den andra av tre i en svit som tar oss med på en evolutionär resa genom mänsklig utveckling. Böckerna bjuder på fascinerande, tankeväckande och många gånger både livsbejakande och humoristisk läsning. Lasse tar oss med på en resa genom många miljoner år och sätter livet här och nu i ett perspektiv som väcker intressanta frågor. Och ger många tänkbara förklaringar till mycket av det vi upplever i våra liv idag.

När jag läst kapitlet om chefer, som avslutas med ovanstående citat, stannar jag upp och funderar. Har vi här en del av förklaringen till att det är så utmanande intressant, så underbart härligt när det ”går bra” och så svårt, ibland vansinnigt frustrerande när det ”inte alls fungerar” att vara chef? tänker jag.

Jag har själv varit chef. Jag känner igen såväl glädjen som frustrationen jag möter hos andra chefer jag samtalar med.

Lasse menar i sin bok att vi, homo sapiens, är konstruerade för att samarbeta, inte lyda. Att vår tvåbenthet och våra små hörntänder har uppstått för att underlätta samarbete. Vi behövde våra armar för att hjälpa varandra och vi vill helst lösa konflikter genom samarbete snarare än genom aggression. Det här är inte Lasses egna påfund, han har haft många och långa ingående samtal med en stor mängd erkända forskare världen runt.

Kopplingen till den moderna kognitiva neuroforskningen framstår tydligt. Här är det lätt att se en klar parallell till våra sociala och känsliga ”ASSAR-hjärnor” (ASSAR motsvarar eng. SCARF, en modell för företeelser som påverkar våra sociala hjärnor, se tidigare artiklar). Vi går till exempel igång när vår status och vår autonomi blir hotad, när någon petar på vår plats i rangordningen, när vi blir bestämda över. Särskilt när vi inte får eller kan vara med och påverka beslut där vi besitter kunskap och där vår plats i hackordningen borde ge oss mandat att påverka.

Vi vill och söker samarbete. Medbestämmande och samverkan genererar signalsubstanser som till exempel dopamin och serotonin i våra hjärnor. Signalsubstanser som främjar lusten att samverka. Goda spiraler skjuter i höjden. Under dessa omständigheter blir vi kreativa, produktiva, beslutsföra och välmående. Då klarar vi också hög belastning, även om återhämtningen alltjämt är odiskutabelt viktig.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Allt fler studier pekar på att tillit, respekt och autonomi skapar en kraftfull grund för sunda produktiva organisationer. Arbetsplatser som främjar dessa värden väljs år efter år till de populäraste arbetsplatserna. Inte så märkligt tänker jag, i sådana sammanhang får vi vara de människor vi evolutionärt är skapta att vara. Där behöver vi inte kränka oss själva vilket vi ständigt tvingas göra i härskartekniskt styrda organisationer.

Evolutionen gav oss mindre vassa hörntänder för att vi inte behövde strida inom vår egen art och armar för att vi skulle hjälpa varandra. Är nästa steg i evolutionen vassa armbågar för att vi ska ta oss fram när vår autonomi och status åsidosätts?

Anneli Godman föreläser, tränar, coachar och skriver inom Mental Ergonomi.

Anneli Godman.

Anneli Godman

Vår expert på hjärna, stress och prestation

  • Följ skribent

Anneli Godman utbildar i och skriver om Mental Ergonomi i onlinekurser, artiklar och böcker. 
Mental Ergonomi går ut på att skapa en hållbar vardag där vi samverka respektfullt och skapar förutsättningar för att prestera på en nivå vi mår bra av. I Annelis onlinekurser ges tillfälle att, i små steg, öva på att skapa en mer mentalt hållbar vardag. Kurserna bygger på kunskap grundad i erfarenhet och vetenskap.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Anneli Godman.

Anneli Godman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill