"Vänstersväng? Nej tack!"

Näringslivet och politiken, del 2: "Det vore en katastrof för småföretagen om S vann valet", säger entreprenören Johan Staël von Holstein.

Ledarskap | ARTIKEL | MARS 2014

Avanza Banks Claes Hemberg sade i en intervju med Motivation.se att näringslivet borde öppna sig mer åt vänster. Nu får han mothugg av entreprenören Johan Staël von Holstein, som menar att vänsterpolitik håller tillbaka individen och skadar företagen. "En socialdemokratisk valseger vore en katastrof för småföretagen", anser han.

Johan Staël von Holstein brukar beskriva sig själv som en serieentreprenör, och är bland annat känd som grundare av IT-företaget Icon Medialab och  före detta vd för Iqube. Han har också utmärkt sig som en kontroversiell samhällsdebattör med liberal inriktning.

När han får höra talas om Claes Hembergs uttalande i intervjun med Motivation.se om att näringslivet bör öppna sig åt vänster blir han både upprörd och förbryllad.

- Det är så dumt, jag vet inte vad han tänker på. Vilken typ av företag skulle må bättre av det? Det vore en katastrof för småföretagen om socialdemokraterna vann valet. De vågar inte rekrytera när S-regeringar styr med höga skatter, LAS och kollektivavtal, säger Johan Staël von Holstein.

"Ett bättre land"

Trots att mycket av det socialdemokratiskt uppbyggda samhället fortfarande finns kvar efter nästan åtta år av Alliansregering tycker han att Sverige har blivit ett betydligt bättre land sedan de borgerliga tog över.

- Jag har tillbringat de senaste fem åren i Singapore. Men nu när jag har flyttat hem till Halmstad kan jag se att det har blivit fantastiskt bra jämfört med tidigare. Det finns fler och bättre restauranger. Halmstad har fått gourmetbutiker och sex eller sju nya bagerier. Idag kan man köra runt på gårdar och köpa närproducerat. Socialdemokraternas storskaliga tänk dödar allt det där, säger Johan Staël von Holstein.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Under vår intervju använder han flera gånger ordet "katastrof" när han ska beskriva sin syn på vänstern. Tidningen Aftonbladet beskriver han som "Pravda-liknande".

Denna tvärsäkra debattstil har retat gallfeber på många genom åren - men många entreprenörer och företagsledare delar hans synsätt.

- De flesta svenskar verkar inte läsa internationell press. Då hade de vetat att Sverige har lägre arbetslöshet och bättre ekonomi än vänsterstyrda länder som Spanien, Frankrike och Grekland. Dessa länder är fullständiga katastrofer, de är helt ruinerade och har en ungdomsarbetslöshet på omkring 50 procent, säger Johan Staël von Holstein.

"Måste få blomma"

Innan de borgerliga tog makten i Sverige var företagsklimatet under all kritik, menar han.

- Vid tiden för maktsskiftet var andelen entreprenörer i befolkningen 15 procent i Europa men bara 10 procent i Sverige. Då räknar folk fel och tror att Europa har 5 procent fler entreprenörer, men i själva verket har de ju 50 procent mer entreprenörer, säger Johan Staël von Holstein, och fortsätter:

- Det är ju märkligt; det enda du behöver för att bli entreprenör är en idé, och vi har knappast färre idéer i Sverige än någon annanstans. Så vad är skillnaden? Att sossarna har tagit ifrån oss modet att tro på oss själva. Istället har de skapat ett samhället där staten alltid vet bättre och där de som jobbar hårt ska dras ner, alla ska ha det lika dåligt. Det är fruktansvärt bakåtsträvande. Vissa människor kan skapa arbetstillfällen och de personerna måste få blomma.

Han understryker att han är positiv till välfärd, och värjer sig mot fördomen att högern inte skulle bry sig om de svaga i samhället.

- Min pappa är lam i båda benen. Det vore befängt om personer med sådana problem inte blev omhändertagna. Jag tycker att alla sjuka ska ha världens bästa sjukvård, och jag tycker att Sverige borde ha råd att ha världens bästa skola. Det är särskilt viktigt för dem som har det sämst - det ska inte gå åt helvete för dig bara för att dina föräldrar knarkar. Men om du sedan inte är beredd att anstränga dig för att åstadkomma någonting så ska du inte bli förvånad om det går dåligt för dig. Vi har inte råd att ge en massa bidrag till personer som egentligen är friska, men lata och arbetsskygga. Då tvingas alla som arbetar hårt betala för deras fusk.

Personligt ansvar

Alla har ett personligt ansvar - och alla kan lyckas. Det är Johan Staël von Holstein övertygad om.

- Jag själv är ordblind och har ADHD. Jag hade dåliga betyg i skolan. Men sedan bestämde jag mig för att kämpa järnet i hela mitt liv, säger han, och utvecklar:

- När jag var på zoo i Singapore fick jag höra att orangutangens DNA till 98 procent liknar människans. Om det skiljer så lite mellan en orangutang och en människa, hur mycket kan det då skilja mellan mig och en civilingenjör på KTH? Ingenting som inte går att ta igen genom hårt arbete.

Han är således en varm förespråkare av arbetslinjen och av all politik som gynnar entreprenörskap och personliga initiativ. Och han tycker att fler entreprenörer och företagsledare borde engagera sig politiskt.

- Jag gissar att 95 procent av dem röstar borgerligt. Men eftersom hälften av deras kunder är socialister vågar de inte säga vad de tycker och tänker. De borde lägga sig i politiken oerhört mycket mer än de gör idag, säger Johan Staël von Holstein.

Läs också del 1 i serien - intervjun med Claes Hemberg.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill