Välj att vara nyfiken

Nyfikenhet är bra för kreativiteten – och gör livet roligare.

Ledarskap | HR | Motivera | ARTIKEL | AUG 2015

Kreativitet, Nyfikenhet

Kreativitet, Nyfikenhet

Nyfikenhet är inte bara nyckeln till kreativitet – det är också ett sätt att leva sitt liv till fullo som intellektuell varelse. Forskningen visar att nyfikenhet under vissa omständigheter kan fylla igen gapet mellan de normalbegåvade och de superbegåvade. Att vara nyfiken är alltid ett val – och kan lätt förvandlas till en god vana som man har glädje av både i yrkeslivet och privat.

En studie från University of Edinburgh har visat att personer med genomsnittlig intelligens kan lyckas lika bra i skolan som personer med hög intelligens genom att anamma två specifika egenskaper: Samvetsgrannhet – och nyfikenhet.

Samvetsgrannhet har Motivation.se tidigare skrivit om, men även nyfikenhet är en egenskap som förtjänar närmare granskning. Varför är det så bra att vara nyfiken, vad innebär det och hur blir man det?

Nyfikenhet gör oss kreativa

Vi vet sedan tidigare att öppenhet för nya erfarenheter är nyckeln till kreativitet. Nyfikenhet kan sägas vara den mest aktiva formen av öppenhet – den nyfikne är inte bara öppen för idéer och erfarenheter, utan söker upp dem aktivt, systematiskt och glupskt.

Kreativa genier är i regel ohejdat nyfikna. Omgivningen häpnar över hur de konsumerar fakta, berättelser och upplevelser i ett rasande tempo – hur hinner de med allt? Svaret är att deras enorma nyfikenhet gör att de helt enkelt tar sig tid. Och all denna input leder så småningom till output, eftersom nya idéer framför allt består av gamla idéer kombinerade på ett nytt och oväntat sätt.

Nyfikenhet är lika viktigt för hjärnan som fysisk träning är för kroppen. Så länge du är nyfiken och inhämtar ny kunskap så håller sig hjärnan aktiv och blir starkare, precis som en muskel.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Fyra sätt att utveckla sin nyfikenhet

1. Läs!

Förvånansvärt många människor läser förvånansvärt sällan och lite. Redan här blir det tydligt att nyfikenhet är ett val; du kan välja att vara annorlunda genom att läsa hela tiden istället för ”någon gång ibland”. Och för Guds skull, läs inte bara sådant som du förväntas läsa i din yrkesroll. Läs skönlitteratur, poesi, reportageböcker, reseskildringar, historieböcker.

Börja med någonting du känner dig nyfiken på just nu, och fortsätt med vad än ditt läsande leder dig till. Följ nyfikenhetens röda tråd – kanske upptäcker du passioner som du inte visste att du hade.

2. Skriv!

Att skriva är ett sätt att samla sina idéer och tankar – och i bästa fall lyckas man verkligen sätta fingret på någonting viktigt. Skrivandet är också ett sätt att ta reda på vad som gör dig nyfiken och vad du vill veta mer om. Se till att ha anteckningsblock med dig överallt, och anteckna allt du undrar över! Gör listor, samla citat och boktitlar, anteckna namn på spännande personer.

Och kanske viktigast av allt – en sak som de flesta intellektuella och kreativa människor vet, men som man tyvärr inte får lära sig i skolan – skriv medan du läser! Stryk under, gör noteringar i marginalen, anteckna bra citat och stycken ur det du läser så att du inte glömmer det. Frångå aldrig denna regel: Man ska läsa med pennan i hand.

3. Fråga!

I dessa tider är det ju busenkelt att googla allt man undrar över. Men glöm inte bort att man ibland kan få ut så mycket mer av att faktiskt ställa frågor till en levande människa istället. Ett samtal kan leda dig in på oväntade spår som sökmotorernas algoritmer aldrig hade fört in dig på.

Lär av det sjukligt nyfikna geniet Leonardo Da Vinci. I hans anteckningsböcker finns ”To Do”-listor som till största del består av frågor som han vill ställa till olika personer; en ”maestro” ska få förklara hur man mäter solen, en annan ska tillfrågas hur man färdas över is i Flandern, och så vidare. Var inte rädd för att fråga människor du inte känner – de flesta delar gärna med sig av sin kunskap!

Ställ frågor till folk du träffar, men använd dig också av mejl och sociala medier för att komma i kontakt med alla möjliga människor som besitter intressanta kunskaper.

4. Våga!

Slutligen, kom ihåg att sann nyfikenhet inte bör vara alltför bekväm. Utforska inte bara dina gamla vanliga intressen och aktiviteter – ge dig ut och pröva nya saker. Lär dig spela ett instrument, pröva på en ny sport eller skriv in dig på en för dig oväntad kurs på högskolan. Våga testa nya saker som kan ge dig insikter som du inte hade räknat med.

Stanna inte kvar i komfortzonen – nyfiken i en strut tittar ut.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • HR
  • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • HR
  • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill