Spaning: När stängs Internet?

Frågan är naturligtvis överdriven. Men vi kan se en trend mot en begränsning av den öppenhet som alltid varit Internets signum.

Ledarskap | ARTIKEL | FEB 2016

Hjälp, mailen styr mitt liv!

Hjälp, mailen styr mitt liv!

I början präglades Internet av frihet och öppenhet. Men på senare år har någonting förändrats – totalitära stater, Big Data och ”Haters” har tagit över utvecklingen allt mer. Idag är nätet på väg att bli begränsat, slutet och kontrollerat. Hur länge till kan den trenden fortsätta innan vi tröttnar på alltihop?

Internet skapas av amerikanska forskare som vill ha snabbare kommunikation mellan vetenskapliga centra.
I början på 1990-talet får nätet genomslag för den större publiken. I slutet av decenniet har de flesta eget mail-konto.
Fortfarande var det "förbjudet" att marknadsföra på nätet. Tidiga reklamförsök mailbombades i småbitar. Nätet skulle vara öppet, fritt och icke-kommersiellt.

I början av seklet tar de kommersiella krafterna över, och både nätet och mailboxarna översvämmades av reklam. Nätet var Fritt och öppet. 2010 drar de sociala medierna igång. Från att konsumera information, blev vi nu själva de främsta producenterna av information. Facebook, Youtube och Twitter tog över. Nätet var fortfarande öppet och fritt.

Då inträffar tre saker. Totalitära stater, Big Data och "Haters". De totalitära staterna upptäckte tidigt att Internet var ett hot mot önskvärd kontroll över vad medborgarna borde få veta. "Big Data" handlar om att Facebook, Amazon, Youtube, Apple och Google systematiskt och i enorm skala samlar information om våra åsikter, vanor och intressen.
"Haters" om att de sociala medierna får allt mer otäcka inslag av att politiker, kändisar och vanliga enskilda råkar ut för formliga drev av vidriga påhopp.

Så Internet är inte så öppet och fritt längre. De totalitära staterna blir allt fler. EU funderar på att ge medborgare rätt att kryptera personliga data för att i någon mån behålla den personliga integriteten. Och Facebook kommer att försöka begränsa hatandet på olika sätt.

Så trenden då? Vi verkar gå mot ett alltmer kommersiellt, begränsat och stängt Internet. Så den stora frågan är kanske: När blir Internet så belamrat av avgränsningar, kontroll, reklam och galningar att intresset falnar och det hela stängs ner?

Vi avvaktar utvecklingen med intresse!

Kjell Lindstrom

Kjell Lindström

Trendkrönikör

  • Följ skribent

Kjell Lindström är trendspanare, föreläsare och författare. Sedan 2005 ger han ut Noden trender, ett av Sveriges större omvärldsbevakningsmejl. 

Han har bland annat skrivit böckerna ”Bortom tankefällan”, ”Den nakna ledningsgruppen” och ”Rör om i HR-grytan”  (tillsammans med Magnus Dalsvall) samt varit programledare för Handelshögskolans ”Human Resources Executive Program (HREP), konsortieprogrammet ”Högre Chefer i Staten” och Mgruppens ”Executive Master of HRM”. 

Kjell har tilldelats ”Magnus Söderström-priset” av Linnéuniversitetet och Akademikerförbundet SSR för sina insatser för svenskt personalarbete (HR).

info@noden.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Kjell Lindstrom

Kjell Lindström

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill