Långa arbetsdagar skadar hälsan – och produktiviteten

Många och långa timmar på kontoret? Lär dig att fokusera istället.

Hälsa | HR | Arbetsmiljö | Karriär | ARTIKEL | DEC 2016

Långa arbetsdagar skadar hälsan – och produktiviteten

Långa arbetsdagar skadar hälsan – och produktiviteten

Långa arbetsdagar och många timmars flitigt övertidsarbete är någonting som vissa nästan skryter om: ”Se på mig, vilken viktig person jag är!” Hårt arbete ger status och anses visa att man är oumbärlig på jobbet. Men faktum är att de långa dagarna är dåliga för oss, på flera sätt. Inte bara för att de utgör ett allvarligt hot mot den fysiska och psykiska hälsan (och därmed mot din arbetsförmåga på längre sikt), utan också för att de utdragna arbetstimmarna skadar vår produktivitet.

Att jobba mycket och länge är i vår kultur förknippat med status – åtminstone om jobbet i sig är ett högstatusyrke. Långa arbetsdagar visar att man är ambitiös, driven och efterfrågad. I vissa kretsar skryter man öppet om vansinneslånga arbetsveckor; i Silicon Valley går vissa programmerare runt i t-shirts med texten ”90 Hours a Week and Loving It”, skriver World Economic Forum på sin hemsida.

Men vad får en sådan jobbkultur för konsekvenser? Väldigt negativa – både för människors hälsa och för deras produktivitet, skriver organisationen.

Skadar din hälsa

Forskningen tyder på att alltför långa arbetsveckor äventyrar vårt välmående på flera sätt. Nya studier visar exempelvis att en 55 timmars arbetsvecka ökar risken för kranskärlssjukdomar och stroke. Den som jobbar för mycket och för länge löper också större risk att drabbas av fetma, diabetes och depression. Att vara stillasittande vid ett skrivbord väldigt ofta och länge ökar över huvud taget risken att dö i förtid med 50 procent, enligt en annan studie.

Bland personer som anammar en kultur av långa och utdragna arbetsdagar förekommer också vad man kan kalla för ”presenteeism” – motsatsen till ”absenteeism” – skriver World Economic Forum. ”Presenteeism” innebär att man går till jobbet trots att man är sjuk. Detta får flera negativa konsekvenser; man presterar dåligt och tar längre tid på sig att bli frisk, samtidigt som man riskerar att smitta ner sina kollegor och därmed försämra produktiviteten på arbetsplatsen.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Det som på ytan kan se ambitiöst och tappert ut är med andra ord bara dumt, onödigt och skadligt.

Lär dig fokusera

Det är inte bara din hälsa som tar stryk om du jobbar för mycket och för länge. Flera studier tyder på att det också minskar din produktivitet, vilket innebär att de långa arbetsveckorna motverkar sitt eget syfte. I ett fall som studerades av forskaren John Pencavel framkom det till och med att personer som jobbade 14 timmar extra i praktiken inte producerade någonting mer än de som höll sig till mer normala arbetstider.

Utdragna arbetsdagar och arbetsveckor beror givetvis inte alltid på att folk vill vara duktiga och ambitiösa – ibland är det så att man helt enkelt inte får tiden att räcka till. Vissa sitter fast i den fällan mer eller mindre konstant.

Dygnet består av 24 timmar för oss alla, ändå tycks det som att vissa kan få ut i princip hur mycket som helst av sin tid, medan andra alltid är stressade men ändå aldrig får någonting gjort.

I regel försöker de lösa detta genom att förlänga sina arbetsdagar. Problemet är att arbetsprocessen då riskerar att bli ännu mer utdragen, ångestfylld och ofokuserad. Faktum är att tidsbegränsning är ett bra sätt att tvinga sig själv att göra rätt prioriteringar, att fokusera och hålla ett lagom tempo.

Lösningen för att få mer gjort är således inte att förlänga sina arbetsdagar, utan snarare att lära sig fokusera. Om du exempelvis ska skriva en viktig text så kan du bestämma dig för att ägna 2-3 fokuserade timmar åt den uppgiften, och stänga av alla distraktioner under tiden. Annars finns risken att du halv-jobbar med texten i flera dagar samtidigt som du försöker göra andra saker – tills du slutligen får jobba över för att få texten klar, när du egentligen är alldeles för trött för att skriva.

Långa arbetsdagar hör det gamla bonde- och industrisamhället till. Lär dig att fokusera och använda din tid på ett smartare sätt istället, så kommer både du och ditt företag bli vinnare i längden.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • HR
  • Arbetsmiljö
  • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • HR
  • Arbetsmiljö
  • Karriär

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill