Jag ska bara tänka klart

Inre distraktioner - när tankar, idéer och ältande stör vårt arbete.

HR | Motivera | ARTIKEL | JULI 2015

Motivation, Tänka klart

Motivation, Tänka klart

Många av oss har ett stort problem som vi ständigt brottas med: Koncentrationssvårigheter. De yttre distraktionerna kan man förvisso komma undan ganska enkelt genom att logga ut från sociala medier och stänga av ljudet på telefonen. Annat är det med de inre distraktionerna - de oemotståndliga idéerna och tankarna om allt mellan himmel och jord som väller över oss när vi försöker fokusera på jobbet. Vad ska vi stackars tänkare ta oss till när vi helt enkelt inte kan sluta...tänka?

Timmarna har rusat förbi i ilfart och solen har redan hunnit gå ner. Det är hög tid, väldigt hög tid, att jag börjar skriva på den där återstående artikeln som tydligen inte skriver sig själv.

Jag loggar ut från Twitter, stänger ner Spotify och öppnar Word. Stänger till och med av ljudet på mobiltelefonen. Nu ska jag äntligen få det här jobbet undanstökat.

Det är då jag kommer att tänka på kommissarie Winberg.

Ja, han heter så, min fiktiva kommissarie - fast ibland heter han någonting helt annat, och ibland är han inte en kommissarie utan en präst i en gudsförgäten bykyrka.

Han är en av de många idéer, eller embryon till idéer, som dagligen våldgästar min inre värld när jag försöker jobba. Jag är journalist, så varför skulle jag inte kunna bli deckarförfattare?

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Tankarna börjar snurra som våta kläder i en centrifug. Hade jag inte en väldigt bra idé med det där DNA-spåret som skulle lösa alltsammans men som istället ledde vidare till den egentliga intrigen? Var det inte en väldigt spännande tanke att låta mordet utspela sig i operavärlden?

En sak är i alla fall klar: Den här idén är alldeles för bra för att bara släppa. Som vanligt. Och jobbet...ja, det får jag väl skjuta på några timmar till. Som vanligt. Det löser sig nog.

Idéer och dagdrömmande

Fyra, fem timmar senare inser jag att jag inte kommer att skriva någon deckare den här gången heller. Den ohejdade entusiasmen har plötsligt ersatts av en brutal skepsis och realism; jag är inte tillräckligt disciplinerad för att skriva deckare.

Min fantasi och kreativitet har aldrig räckt till för att skriva skönlitterära texter. Jag saknar både tid, resurser och tillräckligt självförtroende för att ta mig an ett bokprojekt.

Nej, det blir ingen kriminalroman. Däremot har jag förlorat fem timmars arbetstid, och kvällen har sedan länge övergått i natt. Imorgon ska jag skärpa mig, tänker jag.

Imorgon ska jag fokusera på arbetet och ingenting annat - inga drömmar, inga storslagna idéer, inget ältande av problem som redan har ältats till vansinne. Nej, imorgon blir det bara jobb.
Men det är klart, blir det tid över så kan jag ju börja skissa på den där andra idén om...
Ja, ni förstår.

Imorgon är det en ny tanke eller idé som distraherar mig när jag ska jobba. Dessa idéer, tankar och känslor - detta dagdrömmande - skulle kunna kallas för "inre distraktioner".

Inre distraktioner

I vissa fall handlar det om i grunden positiva och bra idéer som vi vill genomföra, men kanske inte borde ägna energi åt just nu.

Andra gånger kan det handla om att man ältar personliga problem, exempelvis trassliga relationer, dålig hälsa eller privatekonomiska bekymmer. 

Den gemensamma nämnaren för alla inre distraktioner är att de uppstår i ditt eget huvud. Yttre distraktioner är lättare att förebygga - du kan alltid logga ut från Facebook och sätta mobilen på ljudlöst, men du kan inte logga ut ur din egen tankevärld.

Det här problemet blir desto större för oss som till exempel jobbar hemifrån och har fria arbetstider.

Ingen ser oss när vi vankar av och an hemma i lägenheten och skissar på deckargåtor eller ältar kärleksbekymmer istället för att jobba. Vi är helt fria att ställa till det för oss själva.

Frågan är förstås hur man blir av med de inre distraktionerna - och det kanske största problemet är att man på sätt och vis inte vill bli av med dem.

Idéerna känns så spännande och oemotståndliga, tankarna så grundläggande och viktiga.

Så, hur bär man sig åt?

Nedan följer några metoder som jag själv tänker testa, eller redan har testat med positiva resultat.

Tänk på jobbet direkt när du vaknar

När man jobbar hemifrån, eller på annat sätt är väldigt fri att göra som man vill, är det lätt hänt att man mjukstartar dagen istället för att ge sig på jobbet direkt. "Äsch, jag kan dricka mitt kaffe i lugn och ro, kolla Facebook och läsa tidningen innan jag börjar jobba på riktigt."

Där någonstans börjar dagdrömmandet - du hamnar i ett mentalt mellanläge där du tillåter dig själv att tänka på andra saker än jobbet.

Hitta ett sätt att blixtsnabbt komma in i jobbet, från det att du vaknar på morgonen. Gör den första arbetsuppgiften så fort du har slagit upp ögonen, om det så bara handlar om att svara på ett jobb-mejl.

Jobba inte hemifrån

Frågan är förstås om man över huvud taget bör jobba hemifrån - jag tror inte det. Hemmiljön är inte förknippad med arbete, distraktionerna är många och den sociala kontrollen är obefintlig.

Även om du inte kan eller vill sitta på kontoret så finns det många alternativ som sannolikt är bättre än att sitta hemma i kökssoffan och jobba. 

Hitta ett kafé, ett bibliotek eller en hotellobby där du kan sitta och arbeta i lugn och ro.

Detta är ett bättre alternativ av minst två anledningar; dels för att ritualen att "gå till jobbet" minskar de inre distraktionerna, dels för att den blotta närvaron av andra människor medför en viss social kontroll som hindrar dig från att helt försvinna ut i tankevärlden. 

Skriv ner dina idéer och tankar

En anledning till att vi inte vill släppa våra idéer och tankar när de dyker upp i huvudet är att vi är rädda att glömma bort dem.

Detta gäller inte bara "lysande idéer", utan i princip alla ihållande tankar som poppar upp i hjärnan. 

Ett bra sätt att motverka det här problemet är att alltid ha med sig ett litet anteckningsblock där man tillåter sig att skriva precis vad som helst.

Ge dig själv någon minut att anteckna det du tänker på - sedan kan du släppa det och koncentrera dig på jobbet, utan att behöva vara rädd för att inte komma ihåg vad det var du tänkte på som kändes så intressant.

Se till att vara motiverad

Till syvende och sist är koncentration väldigt mycket en fråga om motivation. Påminn dig själv om vad du har för mål med ditt arbete och varför det är intressant.

Se till att de där idéerna som svämmar över i din hjärna handlar om jobbet. Ibland är psykologi enkelt - forskning visar att om vi exponeras för saker vi tycker om så kommer vi att tycka om dem ännu mer.

Exponera dig själv för de delar av jobbet som du finner intressanta, så kommer du att känna dig mer motiverad.

Så blev det en artikel i alla fall - för att jag trots allt tycker att jobbet är så roligt. 

Men någonting säger mig att kommissarie Winberg snart kommer tillbaka i alla fall. Är det tenoren som är mördaren, eller är det bara ett villospår, eller ...

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR
  • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR
  • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill