”Jag har en passion för att se människor växa”

Helena Karlberg, innovationsledare SVID: ”Utmaningarna handlar ofta om rädslor.”

Ledarskap | Innovation | ARTIKEL | SEP 2016

”Jag har en passion för att se människor växa”

”Jag har en passion för att se människor växa”

Helena Karlberg är innovationsledare på SVID (Stiftelsen Svensk Industridesign), men börjar snart sitt nya jobb som VD på Piteå Science Park. I sitt arbete har hon bland annat engagerat sig i social innovation och platsinnovation, som handlar om att skapa attraktiva miljöer som främjar exempelvis integration, jämställdhet och hälsa. Design spelar en central roll i denna utveckling, men hon använder sig också av ”Appreciative Inquiry” – ett förhållningssätt där man utgår ifrån det som fungerar istället för att fokusera på problem.

Vad gör du som innovationsledare?

– Jag arbetar nu som ansvarig för destination på SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign. Arbetet handlar om hur design bidrar till att utveckla attraktiva miljöer som människor vill bo i, arbeta i, resa till och besöka. Genom att förstå vad människor har för behov kan vi utveckla attraktiva miljöer där människor vill vara. SVID arbetar för att design, där användaren är i fokus, ska vara en central kraft i denna utveckling. Jag arbetar både med korta och långa processer, skapar innovationer tillsammans med andra, men kanske främst innovationsmiljöer.

– Sedan ett par år tillbaka är jag delaktig i ett antal forsknings- och utvecklingsprojekt vid Luleå tekniska universitet inom social innovation och platsinnovation. Social innovation handlar om att utveckla nytänkande lösningar på samhällsutmaningar och sociala behov, till exempel för integration, jämlikhet och hälsa. Platsinnovation innebär att man utvecklar ett område utifrån platsens styrkor och förutsättningar. I platsinnovation arbetar man med tre delar, den fysiska gestaltningen, innehållet såsom service och aktiviteter samt marknadsföringen. Alla delar ska hänga ihop och grunda sig i platsens identitet. Attraktionskraften handlar mycket om upplevelsen av en plats, där alla sinnen ska stimuleras.

– Förutom design använder jag mig även av Appreciative Inquiry, ett styrkebaserat förhållningssätt, där man utgår från det friska och det som fungerar och förstärker det istället för att leta efter problem och det som inte fungerar. Metoden har jag använt såväl för att utveckla destinationer som i arbetet med migration, något som jag har arbetat mycket med det senaste året både nationellt och internationellt. Dels har jag genomfört konkreta workshops, dels arbetat med längre förändringsprojekt för att få myndigheter att förstå hur de kan bidra till ett bättre mottagande och integration av till exempel flyktingar genom design och en ökad innovationsförmåga.

– Inom kort börjar jag som VD på Piteå Science Park, en park med 50 företag och 800 studenter, där fokus ligger på kulturella och kreativa näringar samt cleantech. I min nya roll kommer jag att fortsätta arbeta som innovationsledare för att utveckla mina medarbetare, parken samt företagen i Piteå och Norrbotten.

Varför valde du att bli innovationsledare?

– Innovationsledarens roll är att stötta i olika typer av utvecklings- och förändringsarbeten. Den rollen passar mig bra eftersom jag har en passion för att se människor växa, och även företag, organisationer, kommuner och regioner. Jag är duktig på att se styrkorna och lyfta dem. Mycket handlar om att skapa trygghet och tillit i en grupp, att få olika personer att dela med sig och arbeta tillsammans. Det handlar också om att ställa rätt frågor för att driva en process framåt. För att vara konkurrenskraftig krävs ständig förbättring och förnyelse, något som med fördel kan ske genom samverkan med andra. Den forskning jag leder och är delaktig i handlar om att samskapa och innovera kontinuerligt.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Vilken bakgrund har du?

– Jag är utbildad journalist i Sverige, Brasilien och USA och har arbetat med tv, radio och tidning under ett flertal år, bland annat som reporter, programledare, nyhetschef och redaktionschef. Jag har även läst ett antal ledarskaps- och innovationskurser vid Luleå tekniska universitet. Innan jag började på SVID arbetade jag 6,5 år som affärsutvecklare på LTU Business, Luleå tekniska universitets affärsutvecklingsbolag, där jag var ansvarig för design och innovation. Jag har ett förflutet inom flygbranschen och under hela mitt liv har jag haft ett starkt engagemang som barn- och ungdomsledare inom dans och trupp-gymnastik. Jag är grundare av Magma, ett nätverk för kvinnor inom kultur och näringsliv, som är en av de ledande organisationerna i landet inom genusdriven social innovation.

Vilka utmaningar stöter du på?

– Utmaningar jag har stött på handlar ofta om rädslor. Att man inte känner sig trygg i en grupp, att man inte har förtroende för en annan organisation eller att man är rädd att dela med sig av sina idéer för att någon annan ska sno dem. Allt blir bättre om man delar med sig. Jag har sett detta i så många olika sammanhang, både när det gäller företag, myndigheter och kommuner. Först när man lyckats skapa tillit i en grupp är de öppna för innovation, och då finns det nästan inga gränser för vad de kan åstadkomma. Min vision för Piteå Science Park är att skapa en gemensam plattform och miljö för forskning och utveckling inom främst förnybar energi och kulturella och kreativa näringar, som är parkens två stora fokusområden. Eftersom näringarna är så totalt olika kommer det bli en utmaning att få ihop dem, men också spännande. Jag tror på korsbefruktning och oväntade kombinationer. När ett kompetensområde eller bransch korsar ett annat område kan nya innovationer uppstå.

Vad är det bästa med yrket?

– Glädjen, lusten, kreativiteten. Att se människor och därmed organisationer växa, tillsammans. Att få vara med att bidra till tillväxt och mer attraktiva platser och förhoppningsvis en bättre värld.

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

  • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Innovation

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Innovation

Dela:

Om föreningen Innovationsledarna

Innovationsledarna är en ideell förening med syfte att driva gemensamma frågor för yrkesverksamma innovationsledare inom alla typer av företag och organisationer i Sverige. En innovationsledare ansvarar för, eller bidrar aktivt till, ledning och organisering av innovation samt ökad innovationsförmåga i ett företag eller en organisation.

Läs mer på www.innovationsledarna.se.

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill